Calvados, het vloeibare goud. Deel 2: Boulard.

Ik vertelde jullie vorige week al uitgebreid over mijn bezoek aan de calvados streek waar ik uitgenodigd was door Spirit France. Na ons bezoek aan de distilleerderij van Père Magloire ging het richting die van Boulard. Een trapje hoger, zeg maar.

Daar waar Père Magloire de ideale starter is om kennis te maken met de verschillende mogelijkheden die calvados te bieden heeft als aperitief, digestief en in de keuken, bevindt de calvados van Boulard zich in het middensegment. Hier geen snelle kolomdistillatietoestellen met hoge rentabiliteit zoals bij Père Magloire, maar 8 traditionele keteldistillatietoestellen.

Wat hebben we vandaag vooral geleerd?

1. In tegenstelling tot wat mensen vaak verkeerdelijk denken, is de calvados van een grote producent zoals de 3 merken van de groep Spirit France, veel beter dan die van een kleine ‘keuterboer’ die artisanaal werkt. Hoezo? Een grote producent kan jaar na jaar dezelfde kwaliteit garanderen, wat helemaal niet het geval is bij kleine producenten.

2. De know-how en ervaring van de keldermeesters is onbetaalbaar. De groep heeft 2 heren, Jean-Luc Fossey en Richard Prevel, rondlopen die dag in dag uit het rijpingsproces opvolgen, proeven, assemblages maken,… Het zijn de keldermeesters die hun creatie een persoonlijke toets geven die de identiteit van de calvados zal bepalen. De 2 keldermeesters mogen nooit met hetzelfde vliegtuig op reis!

3. De keldermeesters proeven meestal tussen 11u30 en 12u30. Dit zou het beste uur zijn voor de smaakpapillen. Dit is het ‘technisch’ proeven: alles wordt terug uitgespuugd. Maar ze proeven ook ’s avonds. Dit is het moment waarop ze zich in de plaats stellen van de consument. Een glaasje calvados is dan het ultieme moment de plaisir

Calvados, veelzijdige godendrank, vloeibaar goud
De calvados Boulard is goed voor een productie van ca. 800.000 flessen en is in België verkrijgbaar bij de betere wijnhandel en bij speciale gelegenheden zoals kerst of vaderdag ook in de supermarkt (volgens het in & out principe).

In stijgende lijn vind je de

GRAND SOLAGE
Grand Solage is het resultaat van de assemblage van verschillende Calvados Pays d’Auge die 2 tot 4 jaar hebben gerijpt.
De keldermeester selecteert eerst een aantal calvados die elkaar aanvullen en assembleert ze vervolgens in een verhouding die enkel hij kent.
Kleur: kopergoud, schitterend.
Neus: overwegend appel, typisch voor de Pays d’Auge, met uitgesproken aanwezigheid van vanille, evenwichtig.
Mond: gesmolten tannines, fruitig, elegant, rijk aan aroma’s.
Finale: persoonlijkheid, lange en nadrukkelijke afdronk.

V.S.O.P.
De Calvados Boulard VSOP is het resultaat van een assemblage van verschillende Calvados Pays d’Auge die 4 tot 10 jaar hebben gerijpt.
Om een perfecte mengeling te bekomen, worden ze zo lang als nodig op vaten gerijpt.
Kleur: amberkleurig, goudkleurig.
Neus: fruitig, elegante houttoetsen, toetsen van hazelnoot, toast en brioche.
Mond: harmonieus evenwicht tussen vanille- en houttoetsen, rijpe appels en appelmoes; resultaat van rijping in kleine eikenhouten vaten, wat bij de uiteindelijke assemblage leidt tot een ronde en zachte smaak.
Finale: rond, zacht, elegant en lange afdronk.

X.O.
XO is het kernproduct van het Boulard- gamma, de synthese van alle aroma’s die men in al onze calvados terugvindt. Het perfecte evenwicht.
Deze calvados bestaat uit een mengeling van verschillende crus van Calvados Pays d’Auge die minstens 6 jaar oud zijn.
BOULARD X.O is een uitzonderlijke calvados met een evenwichtige en fijne smaak die gemakkelijk herkenbaar is aan zijn complexe aroma’s van geroosterde amandelen en rijpe appels.
Kleur: briljant, amberkleurig.
Neus: harmonieus, appel, vanille, elegante toetsen van eik • Mond: rijpe appel, kruiden, hazelnoot, soepel.
Finale: kruidig, nadrukkelijke afdronk.

AUGUSTE
De Cuvée Auguste brengt eer aan de stichter van het huis, Pierre-Auguste Boulard.
Een eerbetoon aan de tijd en aan alle mensen die hun stempel hebben gedrukt op het Huis Boulard.
Een calvados met een evenwichtig aroma van appel, vanille, honing, karamel en geroosterde amandelen.
Onze keldermeester heeft andermaal het perfecte akkoord weten te vinden en schenkt u een calvados met een fluwelige, fruitige aanzet, met een heerlijke, evenwichtige smaak in de mond.

EXTRA
De keldermeester heeft de cuvée Extra vormgegeven zoals een houtbewerker een kostbare houtsoort bewerkt.
In de schaduw van zijn kelders, heeft hij vaten geselecteerd uit de allerbeste soorten eik waarin de brandewijnen in alle rust kunnen rijpen en de meest delicate aroma’s kunnen opnemen.
Het heeft onze keldermeester zeven jaar werk en geduld gekost vooraleer hij een selectie kon maken uit de absolute ‘top’ van zijn kelder, de oudste calvados die hij assembleerde tot een nieuwe creatie, de Boulard EXTRA.
Ontdek een calvados met een zeer fijne neus, licht en karaktervol, vol intense aroma’s van rijp fruit en gekonfijte appels, en met een lange, elegante afdronk met florale accenten.
Geniet van de Boulard EXTRA in alle rust en kalmte. Bewaar hem voor uitgelezen momenten en grote gelegenheden.

Wat heb ik verder nog onthouden? Dat calvados I-DE-AAL is om als aperitief te nuttigen. Dat heb ik goed in mijn oren geknoopt. Uiteraard niet die oudere en dus duurdere soorten, daarvan moet je in alle rust genieten na de maaltijd, liefst met een paar heel goede vrienden erbij.

Maar de jongere varianten zoals de Grand Solage en de V.S.O.P. zijn ideaal met een paar ijsblokjes, met een tonic of verwerkt in een cocktail. Ik nam de proef op de som en toverde deze Normand Fizz appel gember calvados cocktail uit mijn shaker.

 

Nodig voor 2 glazen

4 dunne plakjes appel
1 kl ahornsiroop
2 el citroensap
2 el gembersiroop
60 ml Boulard V.S.O.P.
Ijsblokjes
Spuitwater
Citroenschil voor de afwerking

Werkwijze

Doe 2 appelplakjes, de ahornsiroop en het citroensap in een shaker en kneus met een stamper.
Voeg de gembersiroop, de calvados en een paar ijsblokjes toe. Dek af, shake en giet door een zeef in glazen gevuld met ijsblokjes.
Werk af met spuitwater. Versier met de resterende appelschijfjes en een krul citroenschil.

Bron: recept van Gourmande in the Kitchen.

Related Post

Tags: , , , , , , , , ,

Calvados, het vloeibare goud. Deel 2: Boulard.

by Myriam time to read: 4 min
0
%d bloggers liken dit: