Opgerolde cake met chocolade en mint

De normale gang van zaken is dat ik eerst een review schrijf van een kook- of bakboek en er daarna een recept of twee uit klaarmaak. Maar voor de Bakbijbel van Rutger bakt van A tot Z ‘zondig’ ik graag tegen dat principe. Al bij het doorbladeren van het boek ‘zag ik het licht’: ik ontdekte niet 1 of 2, maar wel 20 recepten die ik maintenant, tout de suite, heute nog godverdomme wilde maken, om de lyrics van Raymond Van Het Groenewoud even te gebruiken.

Godallemachtig! Wat is dit een leuk boek, zeg. Als je maar 1 bakboek in je kast wil, dan is dit het boek dat je hebben moet. Echt àlles staat erin: van benodigdheden, over ingrediënten tot bakbegrippen en -technieken, gevolgd door àlle bakrecepten die je maar kunt bedenken: van koek en koekjes, cakes, taarten, gebak, friandises, desserts tot en met wafels, poffertjes en pannenkoeken! Normaal heb ik het niet zo voor een bijbel op mijn nachtkastje, maar dit wordt dan de uitzondering die de regel bevestigt.

Ik schrijf later nog wel een gedetailleerde review, maar for now kon ik niet wachten om “van bak te gaan”. Mijn eerste keuze viel op deze opgerolde cake. Ik ben dol op opgerolde cake. Ik vind zo’n cake zo mooi. Bovendien ben ik fervente fan van After Eight®. En een rolcake met After Eight® dat kon dus niet missen. A must try before you die!

Nodig voor 8-12 plakken

Voor de cake:
3 eieren
1/4 kl zout
95 g suiker
1 kl vanille-extract
70 g bloem
25 g cacaopoeder
25 ml water

Voor de vulling:
250 ml slagroom
125 g After Eight®
1 zakje slagroomversteviger

Verder nodig:
Boter, om in te vetten
30 g suiker
50 g pure chocolade, getempereerd

Bereiding

Begin met dit recept een dag van tevoren. Doe de slagroom met de After Eight® in een steelpan en laat deze, onder voortdurend roeren, op laag vuur smelten. Haal de pan van het vuur als alles gesmolten is en zet de pan (afgedekt) een nacht in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200° C. Vet een diepe bakplaat van 25 bij 35 cm in en bekleed deze met bakpapier. Vet ook het bakpapier in.

Doe de eieren met het zout, de suiker en het vanille-extract in een kom. Klop dit ongeveer 6 minuten, tot het mengsel als een wit lint van de gardes afloopt. Zeef de bloem en het cacaopoeder in delen boven het schuimige eimengsel en spatel dit door het beslag. Spatel als laatste het water erdoorheen. Probeer het mengsel zo luchtig mogelijk te houden. Giet het beslag uit over de bakplaat en strijk het glad. Bak de cake in 9 tot 12 minuten lichtbruin en gaar.

Leg intussen een schone theedoek op het aanrecht en bestrooi deze met de 30 g suiker. Wanneer de cake uit de oven komt, leg je deze direct op de theedoek. Rol de cake samen met de theedoek vanaf de lange zijde op. Laat de cake zo afkoelen.

Klop ondertussen de After Eight®-room met de slagroomversteviger luchtig op.

Bedek het werkblad met 2 banen plasticfolie. Breng de cake weer terug in de vorm van de rol en leg hem (zonder theedoek) op het plasticfolie. Bestrijk de cake met de After Eight® room. Rol de cake op. Gebruik daarna het plasticfolie als hulpmiddel om van de cake een strakke rol te maken. Als de cake goed is opgerold, kun je het plasticfolie aandraaien als een toffee. Leg de rol in de koelkast op op te laten stijven.

Verwijder het plasticfolie en snijd de uiteinden van de cake mooi bij. Maak een cornetje (spuitzakje) (klik hier voor een how-to video) en vul dit met getempereerde chocolade.
Spuit dunne lijntjes op de rol.

Bron: recept uit het boek Bakbijbel Rutger bakt van A tot Z.

Related Post

Tags: , , , , , , ,

Opgerolde cake met chocolade en mint

by Myriam time to read: 2 min
0
%d bloggers liken dit: