Hap en Tap logo zonder streep

Yin Yang van knolselderij- en rucolasoep

4 mei 2020 | Soep

Wisten jullie dat rucola nu in het seizoen is? Wel, ik niet. Voor mij leek het wel of rucola een heel jaar door in het seizoen is. Maar Gastronomixs bracht me op andere gedachten. Sinds het begin van de coronacrisis krijg ik veel meer mails van de (betalende) website en in een van die mails stond het volgende te lezen: “Wanneer zijn producten het voordeligst en het beste van smaak? Als ze in het seizoen zijn natuurlijk! Dat bijvoorbeeld asperge en aardbei nu in het seizoen zijn, weten veel koks wel. Maar wist je ook dat rucola vanaf april op z’n best is?” Onderaan in diezelfde mail stond een foto van een soepje: Yin Yang van knolselderij- en rucolasoep met een bladerdeegring met uienzaad.

Nu ben ik helemaal niet zo into Yin & Yang. Dat begrip en de betekenis is écht de ver-van-mijn-bed-show. Ik ben eerder het no nonsense West-Vlaamse ras met de voeten stevig op de grond. Maar om de een of andere reden sprak de soep me toch aan. En dus ging ik ermee aan de slag. Wel, ik was helemaal zen na het drinken van de soep. Haha! Sorry, ik lach om mijn eigen mop. ? Alleen, het nabootsen van het Yin & Yang symbool kon nog beter. Maar voor de rest: prima recept met een bijzonder mooi felgroene rucolasoep en een heerlijke bladerdeegring.

Ik vond de handgemaakte lepel van Joris er helemaal bij passen. Joris is leraar en een toffe pé. Hij contacteerde me met de vraag of ik een van zijn handgekerfde lepels wilde krijgen. Tuurlijk wilde ik dat. Ik hou van mensen met passie voor wat ze doen. En dus sprong Joris op z’n fiets en reed van Lokeren naar Lochristi om me – met respect voor de social distancing – een van zijn lepels te komen overhandigen. Ik heb Joris beloofd om na corona eens bij hem langs te gaan en een reportage te maken over zijn houtsnijwerk. Wordt vervolgd!

 

Yin Yang van knolselderij- en rucolasoep

 

Recept voor Yin Yang van knolselderij- en rucolasoep

(Voor)bereiding: ± 40 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten:

Voor de knolselderijsoep:
500 g knolselderij, grof gesneden
1 ui, gesnipperd
100 g boter
4 takjes verse tijm
2 blaadjes laurier
1500 ml kippenbouillon
500 ml kookroom
4 druppels truffelolie
N.B. zetmeel

Voor de rucolasoep:
150 g rucola
5 dl knolselderijsoep

Voor de bladerdeegringen:
10 plakjes bladerdeeg
Eigeel, losgeklopt
Garam masala
Uienzaad (nigella)

Als garnituur:
Geblancheerde knolselderij, in brunoise gesneden

 

Werkwijze

Voor de knolselderijsoep:
Verwarm de boter en fruit de ui en knolselderij hier in tot ze zacht zijn.

Voeg de tijm en laurier toe en fruit even mee.

Voeg de kippenbouillon toe en breng aan de kook.

Schenk de kookroom erin en vermeng met behulp van een garde.

Haal de laurier en tijm uit de soep en pureer de soep met behulp van een staafmixer.

Bind eventueel af met wat zetmeel.

 

Voor de rucolasoep:
Breng een flinke pan water aan de kook en zet een bak met ijswater klaar.

Blancheer de rucola 10 sec en leg direct in ijswater.

Knijp de rucola flink uit en snij fijn met een mes.

Laat nu met een beetje water glad draaien in een blender.

Voeg de 5 dl knolselderijsoep toe en draai samen glad. Indien nodig door een zeef gieten.

 

Voor de bladerdeegringen:
Steek ringen uit het (liefst bevroren) bladerdeeg met 2 verschillende maten stekers. Gebruik de rest voor een andere bereiding.

Smeer de ringen in met losgeklopt eigeel en bestrooi naar smaak met de specerijen, uienzaad en enkele korrels grof zout.

Leg de ringen op een bakplaatje en dek af met een sliconenmatje. Zo rijzen de ringen niet te ver omhoog.

Bak 10 min af in een oven van 185° C.

 

Afwerking

Leg brunoise knolselderij onderin de borden en giet er de warme knolselderijsoep op.

Maak de rucolasoep schuimig met een staafmixer en schep enkele royale lepels op de knolselderijsoep zodat het idee van het yin yang teken ontstaat. Je kunt ook de knolselderijsoep afdekken met een laag rucolasoep.

Garneer de borden met de ringen en wat kleine blaadjes rucola.

 

Yin Yang van knolselderij- en rucolasoep

 

Bron: recept van de website Gastronomixs.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.434 andere abonnees

ARCHIEF

This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

2 Reacties

  1. Anja

    Hallo
    Voor dit gerecht zeg je voor het bord te dresseren
    Leg brunoise knolselder op het bord onderaan.
    Bedoel je hier mee knolselder klein gesneden ?
    En dan gewoon 1 laag de gehele bodem ?
    Bedankt al veel gevonden voor de feestdagen .

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Anja,
      Zoals je kan zien, staat er bij de ingrediënten voor de afwerking: “Geblancheerde knolselderij, in brunoise gesneden”.
      Dat zijn dus inderdaad kleine blokjes knolselderij die je kort geblancheerd hebt. Die schik je in een dun laagje – eventueel met behulp van een dresseerring – onderaan in het bord.
      Succes en smakelijk!
      Myriam

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

We are on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

Yin Yang van knolselderij- en rucolasoep

by Myriam Minne time to read: 3 min
2