Het klimaat twijfelt tussen winter en lente: de ene dag halen we vlotjes de 18° C en de volgende dag staat er een strakke koude wind en nemen de temperaturen terug een duik. Wel, dit recept voor sous-vide gegaarde lamsfilet met blauwe kaas saus en wortels is ook een beetje zo: de lamsfilet staat voor de lente, terwijl de wortels heel erg winters aanvoelen. Entre les deux mon coeur balance. Wel, dit is the best of both worlds: echt een gerechtje om dit weekend eens op het menu te zetten. En het goede nieuws is: dit recept vergt slechts een fractie van de tijd van de scheermessen en kokkels van woensdag.

Sous-vide gegaarde lamsfilet met blauwe kaas saus en wortels
Equipment
- Vacumeertoestel
- Anova
Ingrediënten
Voor de lamsfilet:
- 500 g lamsfilet
- Versgemalen zwarte peper
- Een paar takjes verse tijm
- Een paar takjes verse rozemarijn
- 2 teentjes knoflook
- 100 g boter
Voor de saus:
- 40 g boter
- 1 sjalot, fijngesnipperd
- 1,5 dl rode porto
- 1,5 dl runderbouillon
- 10 peperkorrels
- 4 vijgen, dat mogen gedroogde zijn (2 voor de saus en 2 voor de garnering)
- 1 el sojasaus
- 1 tl rode wijnazijn
- 80 g sterke blauwe kaas
- 1/2 tl aardappelzetmeel verdund in 1 el koud water
- Zout naar smaak
Voor de geroosterde wortels:
- 100 g aardappelen
- 100 g wortelen
- 100 g peterseliewortel
- 100 g pastinaak
- 100 g aardpeer
- 100 g rode biet
- 1 rode ui
- 4 teentjes knoflook
- 1 el gedroogde tijmblaadjes
- 1 tl zout
- 1 mespuntje versgemalen zwarte peper
- 1/2 dl olie om in te bakken
Instructies
Voor de lamsfilet:
- Bestrijk de lamsfilet met zwarte peper.
- Stop de lamsfilet in een sous-vide zak en trek vacuüm.
- Kook sous-vide gedurende 60 min op 55° C.
- Dompel in ijskoud water en zet apart.
- Verhit in een koekenpan de boter op middelhoog vuur tot die lichtbruin begint te kleuren.
- Voeg de knoflook, tijm en rozemarijn toe.
- Zet het vuur middelhoog en schroei de filets gedurende maximaal 1 min langs alle kanten dicht (wrijf de filet in met de kruiden en knoflook tijdens het dichtschroeien).
- Laat de lamsfilet gedurende 10 min afgedekt met aluminiumfolie rusten.
Voor de saus:
- Smelt de boter in een pan op middelhoog vuur.
- Voeg de fijngehakte sjalotjes en zwarte peperkorrels toe. Fruit tot de sjalot glazig is.
- Voeg de porto, runderbouillon, sojasaus, rode wijnazijn en 2 vijgen toe. Laat 15-20 min sudderen.
- Voeg de blauwe kaas toe en laat deze volledig smelten.
- Meng goed met een staafmixer tot een gladde en romige saus.
- Breng de smaak met zout en indien nodig nog meer rode wijnazijn.
- Bind de saus indien nodig met aardappelzetmeel.
- Houd de saus warm tot het serveren.
Voor de geroosterde wortels:
- Snijd alle wortels in plakjes (1 cm).
- Doe alle ingrediënten in een ovenschaal.
- Hussel alles goed door elkaar met je handen.
- Rooster gedurende 30 min in de oven op 200° C, haal de schaal uit de oven en schep de wortels voorzichtig om. Zet terug in de oven en rooster nog eens gedurende 30 min.
- Zet de ovengrill op maximum en rooster gedurende vijf min of tot de bovenkant gekarameliseerd is.
- Dien op!
Bron: recept van Michel der Gaspard voor Cookniche.
Myriam, zou je sous vide ook kunnen koken met een stoomoven?
Absoluut Francis. Als je een stoomoven hebt dan heb je aan een vacumeertoestel genoeg. Succes!
Hoe zorg je ervoor dat die lamsfilet warm blijft?
Dat staat toch in het recept, Pieter-Jan?
Zet het vuur middelhoog en schroei de filets gedurende maximaal 1 min langs alle kanten dicht (wrijf de filet in met de kruiden en knoflook tijdens het dichtschroeien).
Laat de lamsfilet gedurende 10 min afgedekt met aluminiumfolie rusten.