Kilometertaart met vijgen, aardbeien en een vleugje citroentijm

door | jun 21, 2015 | Gebak en koekjes, Zoet

Dit recept printen? Print dit recept
Taart

Ik ben een ongelooflijke Piet Precies. Als er iets in mijn hoofd zit, dan zet ik werkelijk alles op alles om dat te realiseren. Al moet ik daarvoor soms helse toeren uithalen. Zo stond deze taart al wéken op mijn TO DO-lijst, maar… ik kon de taart niet maken, want ik wilde ze per se in dezelfde vorm maken als die op de oorspronkelijke foto. Tuurlijk kon ik de taart bakken in een ronde vorm, maar dat wilde ik niet. Het moest en zou een kilometertaart worden!

Wie zoekt, die vindt. Wel, dat gezegde gaat niet altijd op. Wéken heb ik gezocht naar zo’n vorm, maar nergens kon ik hem vinden. Niet in de best geassorteerde kookwinkels die ik afschuimde en ook niet in de talrijke webshops waar ik rondsurfte. Ik zocht me suf… tot het lot me een handje hielp. Op een woensdag, dag dat ik meestal van thuis werk (van een gelukje gesproken!), kwam een vriend langs voor mijn man. Ik deed de deur open en we raakten aan de praat. Het onderwerp kwam al snel op mijn blog. De man, die o.a. de messen van Kai verdeelt en dus dagelijks in kookwinkels komt, drukte me op het hart om eens bij Doen! in Gent te gaan kijken.

Ik kom niet vaak in Gent. Ten eerste, ik ken de stad niet goed (en da’s een understatement, ik ben er zelfs ooit in geslaagd om met mijn wagen verzeild te geraken in de voetgangerszone… en uiteraard op een ‘flik’ te botsen!) en ten tweede, sinds ’t ploegske van de stad kampioen geworden is en er overal blauw-witte vlaggen hangen met een grote indianenkop op, blijf ik er liever weg. 😉

Maar allez, zoals ik al schreef, ik zit niet om een helse toer verlegen als ik mijn doel maar kan bereiken. Wel, die kleine verplaatsing, was het meer dan waard. Ik trof er niet alleen een supersympathieke uitbater (een Hollander met een sappig accentje à la Sergio), maar ook en vooral een schatkamer aan bakgerief (naast het klassieke gamma, braadpannen, stoofpotten, messen,… en noem maar op uiteraard)! Ik kocht niet alleen dé vorm maar ook meteen nog 8 petit four vormpjes, iets waar ik ook al heel lang naar uitkeek. Daarmee ga ik later nog aan de slag. Maar het goede nieuws is: ik hoef voortaan helemaal niet meer naar Gent te rijden (en op die lelijke blauw-witte vlaggen te kijken ;-)), want Doen! heeft ook gewoon een webshop. Ai, dat wordt gevaarlijk, want ik heb nog wel ’t een en ander gezien dat ik graag wil… 😉

Nodig voor 1 taart

Voor de taartbasis:
105 g gesmolten boter
100 g room
1 ei
100 g suiker
200 g bloem
100 g havermoutvlokken
1 kl vanillesuiker
1 kl bakpoeder

Voor de vulling:
100 g mascarpone
50 g suiker
Het merg van 1 vanillestok
Fijngehakte citroentijm
1 ei
100 g room
Fijngehakte aardbeien en vijgen

Bereiding

Verwarm de oven voor bij 200° C.

Meng de boter, de room en het ei. Voeg de suiker, bloem en havermout toe, samen met de vanillesuiker en het bakpoeder.

Rol de taartbodem uit in een ingevette taartvorm (dat hoefde niet in de bakvorm die ik kocht) en plaats in de oven gedurende 10 minuten.

Meng alle ingrediënten voor de vulling samen en spreid de vulling uit over de half afgebakken taartbasis en bak verder gedurende 20-30 minuten.

Werk af met poedersuiker, honing, vijgen, aardbeien en citroentijm.

Bron: recept van de blog Xo Amys.

Related Post

Hap en Tap Belgian food blog awards 2017

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 2.026 andere abonnees

Archief

  • 2021 (120)
  • 2020 (190)
  • 2019 (201)
  • 2018 (204)
  • 2017 (206)
  • 2016 (210)
  • 2015 (213)
  • 2014 (203)
  • 2013 (214)
  • 2012 (119)
Keukenrecepten

10 Reacties

  1. Vanessa

    Alé, voor één keer negeer ik de denegrerende uitspraak over Gent want de taart ziet er verdomd lekker uit!! Deze wil ik ook maken!
    Groeten uit Gent; de stad die zéker de moeite waard is te ontdekken. Al is het maar om te zien dat het méér te bieden heeft dan hun "ploegske" en de bijhorende vlaggen 😉

    Antwoord
  2. Hap & Tap

    Vanessa, als je mijn blog volgt, weet je wellicht al dat ik een clubsupporter ben in hart en nieren. Met de jaren word ik alleen maar fanatieker. 😉
    Daar waar ik vroeger al eens uitweidde over mijn loopavonturen, doe ik dat nu over het voetbal. Vergeef me mijn zonden. 😉
    Liefs
    Myriam

    Antwoord
  3. Hap & Tap

    Bedankt voor de tip, Cecile! Ik ga binnenkort eens binnenwippen bij Aveve, want ik ben nu op zoek naar paarse kleurstof en die zouden ze bij Aveve hebben… Ja, ja, niet te geloven he voor een blauw-zwart supporter? 😉

    Antwoord
  4. Cecile Van Lerberge

    Zit hier geen foutje bij de ingredienten hoeveelheid boter bij het deeg? Taart zit in de oven maar heb toch het deeg moeten aanpassen. Nu benieuwd hoe ze eruit zal komen.

    Antwoord
  5. Hap & Tap

    Hoi Cecile
    Is de taart dan goed gelukt? Hoeveelheid boter OK?
    Ik heb nog eens op het originele recept gekeken en daar staat enkel 1/2. Ik ben ervan uitgegaan dat het 1/2 cup moest zijn. Bij mij was het op die manier perfect…
    Liefs
    Myriam

    Antwoord
  6. Cecile Van Lerberge

    Ik gebruikte de 105 gr gesmolten boter, wat het deeg kleverig en niet kneedbaar maakte. Bijgewerkt met bloem natuurlijk tot het een soepel deeg werd. Laten rusten in koelkast. Moeilijk om uit te rollen , dus bijgewerkt . Afgebakken, opgevuld met de frambozenvulling. Ja, is zo zeer goed gelukt, lekker. De korst was iets dikker zo natuurlijk, maar daarom niet minder smakelijk.Dus de 1/2 cup zal zeker geen 105 gr zijn.Zag nadien het originele recept,een cup is toch altijd ml wat niet altijd overeenkomt met gr. Misschien het recept aanpassen.Maar het was een heerlijke herftsnamiddag met zoals gewoonlijk een prachtig, lekker taartje die de zondag perfekt maakte.
    Liefs, Cécile

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kilometertaart met vijgen, aardbeien en een vleugje citroentijm

by Myriam time to read: 2 min
10
%d bloggers liken dit: