- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Kilometertaart met vijgen, aardbeien en een vleugje citroentijm

Taart

Ik ben een ongelooflijke Piet Precies. Als er iets in mijn hoofd zit, dan zet ik werkelijk alles op alles om dat te realiseren. Al moet ik daarvoor soms helse toeren uithalen. Zo stond deze taart al wéken op mijn TO DO-lijst, maar… ik kon de taart niet maken, want ik wilde ze per se in dezelfde vorm maken als die op de oorspronkelijke foto. Tuurlijk kon ik de taart bakken in een ronde vorm, maar dat wilde ik niet. Het moest en zou een kilometertaart worden!

Wie zoekt, die vindt. Wel, dat gezegde gaat niet altijd op. Wéken heb ik gezocht naar zo’n vorm, maar nergens kon ik hem vinden. Niet in de best geassorteerde kookwinkels die ik afschuimde en ook niet in de talrijke webshops waar ik rondsurfte. Ik zocht me suf… tot het lot me een handje hielp. Op een woensdag, dag dat ik meestal van thuis werk (van een gelukje gesproken!), kwam een vriend langs voor mijn man. Ik deed de deur open en we raakten aan de praat. Het onderwerp kwam al snel op mijn blog. De man, die o.a. de messen van Kai verdeelt en dus dagelijks in kookwinkels komt, drukte me op het hart om eens bij Doen! in Gent te gaan kijken.

Ik kom niet vaak in Gent. Ten eerste, ik ken de stad niet goed (en da’s een understatement, ik ben er zelfs ooit in geslaagd om met mijn wagen verzeild te geraken in de voetgangerszone… en uiteraard op een ‘flik’ te botsen!) en ten tweede, sinds ’t ploegske van de stad kampioen geworden is en er overal blauw-witte vlaggen hangen met een grote indianenkop op, blijf ik er liever weg. 😉

Maar allez, zoals ik al schreef, ik zit niet om een helse toer verlegen als ik mijn doel maar kan bereiken. Wel, die kleine verplaatsing, was het meer dan waard. Ik trof er niet alleen een supersympathieke uitbater (een Hollander met een sappig accentje à la Sergio), maar ook en vooral een schatkamer aan bakgerief (naast het klassieke gamma, braadpannen, stoofpotten, messen,… en noem maar op uiteraard)! Ik kocht niet alleen dé vorm maar ook meteen nog 8 petit four vormpjes, iets waar ik ook al heel lang naar uitkeek. Daarmee ga ik later nog aan de slag. Maar het goede nieuws is: ik hoef voortaan helemaal niet meer naar Gent te rijden (en op die lelijke blauw-witte vlaggen te kijken ;-)), want Doen! heeft ook gewoon een webshop. Ai, dat wordt gevaarlijk, want ik heb nog wel ’t een en ander gezien dat ik graag wil… 😉

Nodig voor 1 taart

Voor de taartbasis:
105 g gesmolten boter
100 g room
1 ei
100 g suiker
200 g bloem
100 g havermoutvlokken
1 kl vanillesuiker
1 kl bakpoeder

Voor de vulling:
100 g mascarpone
50 g suiker
Het merg van 1 vanillestok
Fijngehakte citroentijm
1 ei
100 g room
Fijngehakte aardbeien en vijgen

Bereiding

Verwarm de oven voor bij 200° C.

Meng de boter, de room en het ei. Voeg de suiker, bloem en havermout toe, samen met de vanillesuiker en het bakpoeder.

Rol de taartbodem uit in een ingevette taartvorm (dat hoefde niet in de bakvorm die ik kocht) en plaats in de oven gedurende 10 minuten.

Meng alle ingrediënten voor de vulling samen en spreid de vulling uit over de half afgebakken taartbasis en bak verder gedurende 20-30 minuten.

Werk af met poedersuiker, honing, vijgen, aardbeien en citroentijm.

Bron: recept van de blog Xo Amys.

Related Post