Dat vlees, perfect mooi rosé gegaard, supersappig en mals. Die asperge bijzonder smaakvol gebakken in de goei boter. En dan die patatjes. Schatjes van patatjes en neen, niet van een of ander diepvriesmerk. En dat sausje (niet op de foto). Man, man, man. Het leven kan toch schoon zijn. En eenvoudig! Oei, ik word filosofisch… De vermoeidheid speelt me parten, na 2 opeenvolgende veel te korte nachten, wegens werken bij bakker Burez en het vieren van de titel. Zo, de cirkel van dit introotje is rond… En daar word ik dan ook weer gelukkig van. ?
Recept voor gegrild kalf, asperge, miso, paddenstoel
(Voor)bereidingstijd: 1 uur
Oven: 40 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Ingrediënten voor 8 personen:
Voor de saus:
10 g gedroogd eekhoorntjesbrood
3 sjalotten
De schillen van de asperges
2 dl kalfsjus
1 teentje look
Een scheutje witte wijn
Een scheutje Cognac
Room
Voor de asperges:
8 witte asperges
Wat kalfsfond of blanke fond
Boter
Peper en zout
Oregano
Voor het kalf:
1,2 kg kalfsgebraad van de beste kwaliteit
Citroentijm
Olie
Boter
Voor de mini shiitakes:
1 schaaltje mini shiitakes
Boter
Olie
Look
Bieslook
Voor de pommes bataille:
400 g vastkokende aardappelen
Voor de misopasta:
1 tl misopasta
1 koolrabi
Boter
Citroensap
Voor de afwerking:
Citroenzeste
Suiker
Enkele blaadjes postelein
Bereiding
Voor de saus:
Snipper de sjalotten fijn en stoof de sjalotsnippers aan. Bak de gedroogde champignons kort mee.
Flambeer met de Cognac en blus met de witte wijn. Voeg de kalfsjus en de aspergeschillen toe.
Breng alles tot het kookpunt en laat zachtjes frémir (= sudderen tegen het kookpunt).
Voeg een scheutje room toe en laat terug opkoken.
Mix de massa glad en passeer door een fijne puntzeef.
Voor de asperges:
Schil de asperges en pareer ze.
Gaar de asperges zachtjes in een klontje boter met een klein beetje kalfs- of blanke fond. Voeg indien nodig wat extra vocht toe.
Voeg net voor het serveren de versneden oregano toe en kruid naar smaak met peper en zout.
Voor het kalf:
Trek het kalf vacuüm met veel citroentijm en boter en gaar het 40 min op 60° C (in de steamer of in een warmwaterbad met de Anova).
Haal het uit en quadrilleer het net voor het serveren in een grillpan met een scheutje olie.
Laat het rusten en versnijd.
Voor de mini shiitakes:
Bak de mini shiitakes in de olie samen met de fijngesnipperde look.
Zet het vuur zachter en voeg de boter en bieslook toe.
Kruid af met peper en zout.
Voor de pommes bataille:
Schil de aardappelen en snijd ze in heel fijne brunoise.
Gaar ze krokant in olie of boter of een combinatie van de twee.
Voor de misopasta:
Snijd de koolrabi in kleine stukjes en bak die bruin in de boter. Houd dit goed in het oog, want de koolrabi kan snel aanbakken/verbranden.
Flambeer de koolrabiblokjes met gin.
Mix ze op met misopasta en boter.
Verfris met citroensap en doe het zalfje in een spuitflesje.
Voor de afwerking:
Snijd de citroenzeste in zeer fijne julienne en kook ze beetgaar in citroensap met suiker en zout. Verfris de citroenzeste.
Dresseer alles op warme borden en werk af met postelein en de citroenzeste.
Bron: recept van Dhr. Tim Cornille, chef aan hotelschool Spermalie in Brugge.
Myriam, wat is misopasta en waar koop je dat?
groeten,
Lena
Misopasta is een pasta van gefermenteerde sojabonen en vind je in de Aziatische rayon van je supermarkt, Lena.
Een heerlijk gerecht voor Pinksteren. Welk deel van het kalf neemt u ?
De bovenbil van de achterbout biedt het mooiste/lekkerste kalfsvlees, Marinette.
Smakelijk!
Myriam
Heel lekker. Kleine tip. Hetgeen sous vide klaargemaakt werd hoeft in principe niet te rusten voor het aansnijden.
Hoe heb je de bereidingstijd berekend voor het vlees. Bij sous vide is het toch de dikte van het vlees en niet het gewicht dat bepalend is.
Welke witte of rode Italiaanse wijnen kan je bij dit kalfsgerecht reserveren aub?Barbera d’albe DOC Collina Serragrili 2016?
Hierop moet ik je helaas het antwoord schuldig blijven. Ik ben totaal geen wijnkenner, ik drink het alleen maar graag. 😉
Best eens bij je wijnboer of in de wijnrayon van je supermarkt informeren.
Smakelijk en schol!
Myriam
Myriam
Als ik de kalfsfilet sous vide doe en quadrilleer als voorbereiding dag vooraf hoelang zou ik dat best de dag erna nog in de oven plaatsen
Dag Eline
Ik zou de kalfsfilet de dag ervoor garen en dan snel afkoelen op ijswater en in de koelkast bewaren tot D-day.
Wanneer je hem wil serveren, dan pas zou ik hem quadrilleren in een grillpan.
Hem ook de dag ervoor nog quadrilleren, zou ik persoonlijk niet doen, uit schrik dat je hem gaat overgaren in de oven en dat hij uitgedroogd en taai zou worden en dat zou pas spijtig zijn.
Succes en smakelijk!