Brussel is niet direct een stad waar ik graag kom: ik voel me er niet altijd even veilig, ik haat het drukke verkeer (ik heb ooit vastgezeten in de tunnels met een blaas die op springen stond en heb er nog nachtmerries van) en onbekend is onbemind zeker? (Plus het is de stad van “alle Brusseleirs, da zin sukkeleirs” ?). Maar voor een culinaire wandeling, genaamd Foodies on Tour, maak ik graag een uitzondering. (Voor goei eten gooi ik al mijn principes overboord ?). Bovendien wordt die Foodies on Tour wandeling geleid door niemand minder dan Liesbeth van Lizzylizzblog, een dame die ik enorm bewonder: na een lange carrière in de banksector gooit ze het roer om en jaagt ze momenteel haar droom na om fulltime blogger te worden. Mateloos respect voor zoveel lef!
De wandeling is goed voor 3 uur amusement, verwennerij en 10.000 stappen! Kwestie van de calorieën meteen terug te verbranden. Om 14 uur wordt er afgesproken op de trappen van de Kunstberg, waar we al direct een lokaal aperitiefje geserveerd krijgen. Eentje met alcohol en dus meteen goed voor de sfeer: een aperitief op basis van likeurwijn en kriekensap, te vergelijken met Porto. Van de Kunstberg gaat het ‘naar beneden’ naar de koninklijke Sint-Hubertusgalerijen, dé place to be als je op zoek bent naar een Delvaux handtas. Of naar een doosje Neuhaus chocolaatjes. En laat Liesbeth net dààr halthouden voor ons eerste proevertje: 2 pralines van het beste Belgische merk (mijn gedacht!).
Vandaar gaat het naar de Grote Markt, naar Jeanneke Pis, naar de Rue du Boucher, naar de Marollen en de Zavel. Om de haverklap blijven we even staan en deelt Liesbeth een leuk en/of interessant weetje. Heb je je ooit al de vraag gesteld waarom/wanneer het paard van een ruiterstandbeeld steigert of met 1 been in de lucht staat of met 2 op de grond? Liesbeth verklapt het je! Foodies on Tour is dus meer dan een culinaire wandeling. Maar back to het culinaire. Na de pralines is het tijd voor iets hartigs: een Plateau met hoofdletter P homemade charcuterie van Spek & Boonen. Eindigen deden we zoals we begonnen waren, met een typische Brusselse specialiteit: met heerlijke pain à la grecque van Maison Dandoy. De naam verwijst niet naar Griekenland, maar is afgeleid van “grecht”, het Brussels woord voor gracht.
Nog even een dankjewel aan Claudia van Pinches of Happiness en mijn foodie friend Ann voor het gezelschap!
Na het lezen van dit verslagje (#nospon, ik heb mijn wandeling helemaal zelf betaald) ook zin gekregen om Brussel op deze manier te ontdekken? Dat kan! De kostprijs is 30 EUR p.p., goed voor 3 uur wandelplezier, 1 welkomstdrankje en 3 proevertjes. Door Corona worden er max. 5 personen per wandeling toegelaten.
Op de planning:
Foodies on Tour Beurs – St.-Katelijneplein:
Zaterdag 12 september
Zondag 27 september
Zaterdag 3 oktober
Zondag 18 oktober
Zaterdag 24 oktober
Informatie en reservatie: lizzylizzblog@gmail.com
Bedankt voor de tip, Myriam! We hebben enkele dagen later, naar aanleiding van jouw enthousiasme, dezelfde foodtour gedaan met Liesbeth. Heerlijk genoten en Brussel gezien op een manier die we zelf niet zouden gevonden hebben. Mooi!
Heel graag gedaan, Cathy! Fijn dat je er ook van genoten hebt!
Hallo Myriam, is het elke keer een ander deel van Brussel dat er tijdens de wandeling ontdekt kan worden? Of heb je het hier over één en dezelfde wandeling, telkens opnieuw?
Fijne dag verder, groetjes, ’n dikke proficiat voor alles wat je ons allemaal bijbrengt,
Stef
Dag Stefan,
Liesbeth heeft 3 verschillende wandelingen:
– Grote Markt, Marollen, Zafel (dit is de wandeling die ik gemaakt heb)
– Beurs – St. Katelijneplein (dit zijn de wandelingen die in de nabije toekomst staan ingepland)
– Koningen (met o.a. de hofleveranciers in de kijker)
Je kan altijd met Liesbeth afstemmen en zelfs je eigen groepje van 5 samenstellen.
Veel plezier!
Myriam
Dank je voor deze mooie woorden Myriam. Het was voor mij een groot genoegen je te mogen hebben rondgeleid 🙂 Tot binnenkort !