Hap en Tap logo zonder streep

Een sprankelende Tram Experience met Besserat de Bellefon

10 jul 2017 | Champagne, wijn & ander drinkbaar lekkers, Food, glorious food!, Reviews

De Tram Experience. Ik had er al vaak foto’s van gezien en die deden me even vaak watertanden. Toen de uitnodiging van Besserat de Bellefon, een premium champagnemerk, in mijn mailbox viel, maakte ik dan ook een vreugdedansje. Het goede nieuws kon niet op: 1. het menu werd gecreëerd door sterrenchef Isabelle Arpin (van wie ik onlangs nog de keuken proefde tijdens een chique pick-nick), 2. het werd van begin tot eind geserveerd met de bijpassende Besserat de Bellefon topchampagnes en 3. ik mocht een +1 meenemen. Ik twijfelde niet en koos voor mijn hubby, een BOB avant la lettre. Zo kon ik met volle teugen (letterlijk in dit geval!) genieten. Bekijk volgende foto en je snapt meteen wat ik bedoel… ?

 

Een sprankelende Tram Experience met dank aan Besserat de Bellefon

 

De Tram Experience, een culinaire experience in hartje Brussel

De Tram Experience is dé manier om Brussel op een andere manier te ontdekken voor wie van lekker eten houdt. En wie doet dàt nu niet? Tijdens een 2-uur durende rit aan boord van een tram ingericht als gastronomisch designrestaurant geniet je van een 6- of 7-gangenmenu met uniek uitzicht op de mooiste plekjes van Brussels by night. Wat er op tafel komt, is ontsproten aan het brein van topchefs uit België: Lionel Rigolet ** (Comme Chez Soi), Karen Torosyan (Bozar Brasserie), Bart De Pooter ** (Pastorale), Isabelle Arpin * (WY) en Damien Bouchery (Bouchéry).

 

Een sprankelende Tram Experience met dank aan Besserat de Bellefon

 

De tram rijdt van dinsdag t/m zondag en vertrekt om 20u stipt aan het Poelaertplein. Op dinsdag, woensdag, donderdag en zondag geniet je van een “Tram Menu” van 6 gangen. Op vrijdag en zaterdag is er het “Experience” 7-gangen menu. De ritten duren respectievelijk 2 u en 2 u 45 min. Voor 6 gangen betaal je € 190 voor een tafel voor 2 personen + € 3,50 beheerskosten p.p. Voor de 7 gangen is dat € 230 voor 2 + € 4 beheerskosten p.p. Voor alle info + reservatie kan je terecht op de site van Tramexperience.

Wij maakten slechts een heel kort ritje met de tram. We hadden de pech (of het geluk, zoals je wil) dat onze trip gepland was op de warmste dag van juni. Doordat de avond ervoor door de hitte mensen onwel waren geworden, kregen we slechts 2 amuses geserveerd op de tram. Uiteraard met een eerste glaasje Besserat de Bellefon (de Brut Blanc de Blancs)! Daarna weken we uit naar een van de majestueuze zalen van het BIP, het huis van het gewest. Hier werd de rest van het menu geserveerd.

 

Een sprankelende Tram Experience met dank aan Besserat de Bellefon

 

Het menu

Ik laat jullie gewoon even meegenieten van wat we voorgeschoteld kregen:

Hapjes:
Oostendse grijze garnalen, emulsie van groene sla, krokantje met tomaat, zandkoekje met garnalen
Maatjes, macedoine van Granny Smith, groene bonen, rode ui, gelei van oude moutjenever
Tartaar van West-Vlaams rood rund, Avrugakaviaar, citroencrème en hazelnootpoeder

Voorgerecht:
Paling in ’t groen anders

Hoofdgerecht:
Konijnfilet met pruimen, gerookte aardappelen, foie gras uit Henegouwen, uienpickles, cantharellen en Babylone bier

Dessert:
Bolletje Comté d’Acremont, stroop van berkensap, crumble van zwarte olijven en gistbrood, citroentijm en rucola

En? Zijn jullie aan het watertanden? Wel, dat was ik ook. Het menu, van het eerste hapje tot en met het dessert, was helemaal àf. De smaken zaten goed en de presentatie was top. De kookstijl van Isabelle Arpin staat voor verfijnd, creatief en modern. Topgastronomie met intense smaakexplosies. Ik voel dat er binnenkort een bezoekje aan WY zit aan te komen…

 

Een sprankelende Tram Experience met dank aan Besserat de Bellefon

 

Besserat de Bellefon

En dan nu, last but not least, dé champagne Besserat de Bellefon. Besserat de Bellefon is een champagnehuis dat in 1843 werd opgericht en in Épernay is gevestigd. Het huis maakt deel uit van de groep Lanson-BCC en bezit 25 ha wijngaard. Uniek aan de champagnes van Besserat de Bellefon is de bijzonder fijne mousse: de belletjes in deze champagnes zijn 30% kleiner dan die in andere champagnes! Hierdoor is de champagne zeer toegankelijk, elegant, verfijnd en makkelijk drinkbaar. Daarnaast kenmerkt deze prachtige champagne zich ook door zijn mineraliteit. De champagne is zeer representatief, mede door de unieke fles zoals die in de 18de eeuw gebruikt werd.

De stijl van het huis is gericht op wijnen die bij de maaltijd kunnen worden gedronken. En dat kan ik alleen maar bevestigen. Ik proefde achtereenvolgens de Grand Cru Brut Blanc de Blancs bij de hapjes op de tram, de Cuvée des Moines Brut Rosé bij de amuses geserveerd in het BIP, de Cuvée des Moines Brut bij de paling in ’t groen, de Grand Cru Brut Blanc de Noirs bij de konijnfilet en tot slot de Cuvée des Moines Sec in een gouden fles bij het dessert.

Grand Cru Brut Blanc de Blancs:
De Blanc de Blanc, gemaakt van 100% Chardonnay, heeft een rijping gehad van meer dan 48 maanden in de wijnkelders. De mousse is verfijnd, de neus intens waarin tonen van fris citrusfruit samengaan met bloemige tonen en geroosterde elementen. In de mond een enorme mineraliteit en gedroogd fruit en honing. De finale is fris en langdurig.

Cuvée des Moines Brut Rosé:
Een sprankelende zalmkleurige kleur. Een romige en verfijnde structuur, een intense en elegante neus met klein rood fruit als bosaardbeitjes en rode bessen. Een brede smaak in de mond. Subliem! 45% Pinot Meunier, 35% Chardonnay en 20% Pinot Noir.

Cuvée des Moines Brut:
Een goudgele kleur. Het lichte schuim is prachtig romig, zeer verfijnd en langdurig. De frisse neus is royaal met in eerste instantie bloemige geur en even later tonen van hazelnoot. Je proeft meteen de frisheid en later de rondheid en rijkdom van de Cuvée des Moines. De afdronk is zeer lang en vooral elegant. De Brut bestaat uit 45% Pinot Meunier, 35% Chardonnay en 20% Pinot Noir.

Grand Cru Brut Blanc de Noirs:
Deze van nature elegante champagne is niet alleen perfect als aperitief, maar kan eigenlijk alle situaties aan. Fijne gele kleur met roodbruine glans, kenmerkend voor volwassen Pinots Noirs. De neus is intens, aanvankelijk gemarkeerd door roze grapefruit, perzik en pruim en meer exotische vruchten. Rijk en elegant in de mond. De Blanc de Noirs bestaat uit 100% Pinot Noir.

Cuvée des Moines Sec:
Deze geheel nieuwe champagne is gemaakt van wat oudere jaargangen, waardoor een wat rijkere smaak wordt verkregen; een cuvée tussen Brut en Demi-Sec. Ideaal voor luxueuze gerechten met kreeft of foie gras maar ook bij subtiele gerechten met de juiste balans van zoet en zuur. Natuurlijk ook heel lekker als aperitief en héél lekker bij de mooiste patisserie. De presentatie in een prachtige gouden fles is net zo indrukwekkend als de inhoud!

Je vindt de Besserat de Bellefon champagnes bij de volgende gespecialiseerde wijnzaken:
Vinalgros, Hertogendal 297, 1160 Oudergem
Marius Corner, Sint-Lambertusstraat 202, 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe
Comptoir des Vins, 64 Avenue Thomas Edison, 1402 Nivelles

Google is your friend. Zo ontdekte ik dat je de champagne ook on-line kan vinden bij o.a. Uvinum, Vinolink en P. De Bruijn wijnkopers.

Rest mij tot slot alleen nog Charlotte van ADS te bedanken voor de uitnodiging!

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.171 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Een sprankelende Tram Experience met Besserat de Bellefon

by Myriam Minne time to read: 5 min
0
%d