Espuma van Bleu d’Auvergne, carpaccio van peer

Vrijdagmiddag, dat is het moment waarop ik beslis wat ik in het weekend ga maken en dat was vorige vrijdag niet anders. Ik snuffel dan meestal wat rond op mijn Pinterest borden of wacht de wekelijkse mail van Knack Weekend af. Al rondsurfend zag ik ineens de stories van Gregory van Cook ’n Roll passeren op Instagram. Ola! Die zat op een goeie wei! Hij zat te lunchen bij Le Damoiselle in Brussel en genoot van een carpaccio van peer met een espuma van Bleu d’Auvergne. Dàt was wat ik wilde maken: weinig ingrediënten, niet moeilijk en toch boordevol effect!

Blauwe kaas, peer, noten en honing zijn een match made in heaven. En voor wie nu denkt: bah, blauwschimmelkaas is niks voor mij. Think again: door de toevoeging van room en melk wordt de uitgesproken smaak van de kaas veel zachter. Ik nam de proef op de som met manlief (geen fan van blauwe kaas) en verklapte hem pas nadat hij het bordje helemaal leeggelepeld had wat de ingrediënten waren. 😉

 

Espuma van Bleu d'Auvergne, carpaccio van peer

 

Recept voor espuma van Bleu d’Auvergne, carpaccio van peer

(Voor)bereiden: ± 30 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de espuma van Bleu d’Auvergne:
100 g Bleu d’Auvergne
10 cl melk
20 cl room
Witte peper

2 stevige Conference peren
1 handje walnoten
1 handje pijnboompitjes
4 radijsjes met groen

Voor de honingvinaigrette:
3 el maïsolie
1 el vloeibare honing
1 el frambozenazijn
Peper en zout

 

Werkwijze

Mix de kaas en melk fijn, voeg de room en peper toe en meng met de spatel.
Doe alles door een zeer fijne zeef en giet het mengsel in een espumafles. Steek er 2 gascartouches op en zet minstens 2 uur koel weg.

Klop een vinaigrette van de olie, honing en azijn. Breng op smaak met peper en zout.

Snij de peren in dunne schijfjes met de mandoline. Doe dit pas net voor het serveren. Anders moet je ze even in water met citroensap leggen tegen het verkleuren.

Rooster de pijnboompitten en de noten in een droge koekenpan.

Spuit een flinke toef espuma in een kommetje. Schik er de dunne plakjes peer tegen. Strooi er de noten en pijnboompitjes bij. Werk af met fijne plakjes radijs en een streep honingvinaigrette.

 

Espuma van Bleu d'Auvergne, carpaccio van peer

 

Bron: recept voor de espuma van Bleu d’Auvergne afkomstig van De Kookbijbel, idee opgedaan bij Cook ’n Roll die was gaan lunchen bij Le Damoiselle.

Related Post

Tags: , , , , , ,

Espuma van Bleu d’Auvergne, carpaccio van peer

by Myriam Minne time to read: 2 min
8
%d bloggers liken dit: