Wie mij kent of mijn blog volgt, weet dat ik een zoetemuilke ben. Als ik op restaurant moet kiezen tussen een voorgerecht of een dessert, dan is mijn keuze snel gemaakt!
Gebak, ijs, crème brûlée, sabayon of tiramisu,… Ik vind het allemaal even lekker. En ook als het op ingrediënten aankomt, ben ik niet kieskeurig: chocolade, karamel, fruit,… Als het maar zoet is.
Al heb ik toch wel één grote favoriet die er met kop en schouders bovenuit steekt: de cuberdons, in de volksmond beter gekend als neuzekes. Ik herinner mij die nog levendig vanuit mijn kinderjaren. Mijn moeder moest gewoon de snoepkast op slot doen of ik at het hele zakje in één keer leeg. Bij ons thuis hadden neuzekes niet de tijd om te versuikeren… Nog steeds niet, trouwens!
In dit dessertje worden de cuberdons verwerkt tot ijs. Een blanc-manger en een frambozengelei maken het bordje helemaal af. Smakelijk!
Met dank aan collega-blogger Thomas Van de Water van Filet Pur voor de mooie foto!
Ingrediënten
Voor de gelei:
250 g frambozenpuree
125 g suiker
125 g water
5 g agar-agar
Voor de blanc manger:
410 g room
2 eieren
85 g suiker
2 blaadjes gelatine (3 g per stuk)
150 g yoghurt
Zeste van 1 citroen
Voor het ijs:
3/4 l melk
75 g suiker
11 cuberdons
6 dooiers
Voor de afwerking:
Enkele frambozen
Enkele blaadjes verse munt
Bereiding
Voor de gelei:
Kook suiker en water, voeg er de puree en de agar-agar aan toe. Laat alles opkoken en giet het mengsel uit op een plaat.
Laat opstijven en snij in de gewenste vorm.
Voor de blanc manger:
Maak een anglaise met 110 g room, 2 dooiers, 35 g suiker. Voeg er de zeste van de citroen aan toe als de anglaise klaar is.
Laat de gelatine weken, knijp uit en los op in de warme anglaise.
Voeg er de yoghurt aan toe en spatel er 300 g 3/4 opgeklopte room aan toe.
Klop de 2 eiwitten stevig op met 50 g suiker en spatel dit onder het mengsel. Zet koel.
Voor het ijs:
Laat de cuberdons oplossen in de warme melk. Maak een ruban met de dooiers en de suiker.
Verwerk alles tot een anglaise.
Laat afkoelen op ijs en turbineer in de ijsmachine.
Afwerking
Schik alles op een bord en werk af met munt en/of verse frambozen.
Bron: recept van Dhr. Peter Keirsbilck, leraar aan hotelschool Spermalie in Brugge.
Ik heb dit receptje klaargemaakt voor oudejaar en het was een waar succes!!
Dag Bieke
Jouw reactie doet mij enorm plezier. Fijn om te horen!
Beste wensen voor 2015 en eet smakelijk! 🙂
Myriam