Confiture tropicale met ananas, mango en passievruchten

Ik heb me het voorbije weekend eens goed laten gaan. Eerst in de solden in Rijsel: 2 jurkjes, 1 broek, 1 pull, 1 paar sandalen en 5 T-shirts! En daarna bij kookatelier Doen in Gent: 6 mini-baba au rhum vormpjes, 1 speciaal bakmatje voor macarons (ik heb er een, maar dat was te weinig), allerhande leuke Kilner jars en bokaaltjes én alsof dat nog niet genoeg was, heb ik ook nog een bestelling geplaatst van 5 verschillende petits fours bakvormpjes (van elks 5 stuks uiteraard!). Die waren niet binnen. Dus moet ik nog terug. Héél gevaarlijk om weer in de verleiding te komen…

Ik ben het ‘ik-beslis-snel’ type. Bevalt iets mij, dan ga ik ervoor. Ik heb inmiddels afgeleerd om aan de verleiding te proberen weerstaan. Want dan heb ik achteraf spijt en rijd ik toch terug. Ik moet trouwens dringend, superdringend naar Brugge want ik spotte daar vorige week in een brocante winkeltje het allerleukste koffieserviesje ever voor 30 EUR.

Terug thuis met mijn koopjes begon het leukste: de zoektocht naar de recepten die ik zou/wou maken. In de bokaaltjes moest de exotische confituur komen die ik jààààààren geleden eens gemaakt had in mijn Thermomix toen ik daar werkte. We schrijven anno 2008. Die was zo lekker dat ze me altijd is bij gebleven. Gelukkig had ik nog de contactgegevens van de Advisor Michèle die me toen het recept gegeven had. Een Facebook berichtje en een mailtje later kon ik aan de slag.

Nodig voor 3 bokaaltjes van 400 g:

1 ananas

1 mango
3 passievruchten
Geleisuiker volgens de hoeveelheid fruit of speciale geleisuiker (1 kg fruit / 500 g suiker). Ik gebruikte Maxi-Fruit voor nog minder suiker: 1,500 kg fruit / 500 g suiker.

Zonder Thermomix

Versnijd het fruit in kleine stukjes en weeg het af.
Meng het klaargemaakte fruit met de nodige suiker. (Bij mij was dat 1140 g fruit en dus 380 g Maxi Fruit suiker.)
Laat het mengsel van fruit en suiker minstens 3 uur rusten.
Giet de massa in de kookketel. Zorg ervoor dat de kookketel hoogstens voor de helft gevuld is.
Verwarm de massa al roerend tot ze aan de kook is gebracht.
Nu begint de kooktijd: laat de massa 4 minuten, steeds roerend, borrelend koken.
Vul de met heet water gespoelde bokalen met de warme confituur tot aan de rand en sluit de bokalen onmiddellijk af. Keer ze om. Klaar!

In de Thermomix

Duw op weegschaal.
Weeg alle vruchten af in de TM.
Hakken gedurende 10 à 20 sec op snelheid 5.
Voeg geleisuiker toe volgens het gewicht van het fruit (volg hiertoe de instructies op de verpakking).
Programmeer 15 à 18 min / 100 ° / snelheid 2  (volgens de hoeveelheid fruit). Ik hield het toestel in het oog en zodra het 100° bereikt had, telde ik er 4 minuten bij.
Doe de dop eraf en plaats het stoommandje erop in de plaats: zo kan de confituur goed uitdampen en vangt het mandje de spatten op.
Vul de met heet water gespoelde bokalen met de warme confituur tot aan de rand en sluit de bokalen onmiddellijk af. Keer ze om. Klaar!
Recept van Michèle Lecot, TM advisor. Ik kan je deze dame ten stelligste aanbevelen, mocht je overwegen om een TM homeparty te organiseren!

Related Post

Tags: , , , , ,

Confiture tropicale met ananas, mango en passievruchten

by Myriam time to read: 2 min
2
%d bloggers liken dit: