Morieljes zijn, in tegenstelling tot andere champignons die een herfstingrediënt zijn, een echte voorjaarspaddenstoel. En er is nog een verschil: was je andere champignons beter niet (even borstelen is de beste manier om ze schoon te maken), dan moet je morieljes juist wél onder stromend water houden! In de groeven en gaatjes kan immers zand zitten of kunnen zich minuscule insectjes verbergen.
Je vindt morieljes heel het jaar door gedroogd in de supermarkt, maar vers zijn ze natuurlijk het lekkerst. In de supermarkt vind je ze niet, dacht ik. Dus bestelde ik die van mij bij mijn groenteboer In de Radijs in St. Denijs Westrem. Een topzaak die ook aan de horeca levert, waardoor ik er bv. ook cress en andere speciallekes kan bestellen. Ik werd door mijn collega op heterdaad betrapt toen ik op de parking van mijn werk mijn zakje met morieljes stond te bewonderen… 53 jaar en zo content als een kleuter die net een snoepje kreeg!
Recept voor bladerdeegjes met scampi’s, morieljes en groene asperges
(Voor)bereidingstijd: 30 min
Baktijd: 15 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Ingrediënten voor 4 personen:
1 rol bladerdeeg met boter
1 eierdooier
8 groene asperges
300 g verse morieljes
16 grote rauwe scampi’s
1 sjalot
2 el olijfolie
1 el fijngehakte peterselie
Voor de zuringsaus:
100 g zuringblad (zonder hoofdnerf)
3 dl bouillon (vis of kip)
15 g boter
4 el room
Peper en zout
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180° C.
Rol het bladerdeeg open en snij met een mes in 8 driehoeken zoals voor een taart of pizza. Bestrijk die met de in een scheut water geklutste eierdooier. Zet in de oven en bak 15 min tot het bladerdeeg mooi goudbruin en gerezen is.
Blancheer de groene asperges 5 min in kokend gezouten water. Verfris meteen onder de koude kraan en snij in stukken. Spoel de morieljes in een vergiet. Pel de scampi’s en verwijder het darmkanaal door de rug van de scampi’s lichtjes in te snijden. Pel en snipper de sjalot.
Verhit de olijfolie in een stoofpan en fruit de morieljes en de sjalot 5 min. Voeg de groene asperges en de scampi’s toe en kruid met peper en zout. Laat 5 min sudderen. Meng er de fijngehakte peterselie door en hou opzij.
Voor de zuringsaus:
Verwarm het zuringblad met de bouillon, de boter en de room. Kruid met peper en zout. Pureer de saus en passeer ze door een zeef.
Schik de vier driehoeken bladerdeeg op borden. Verdeel er de vulling over, lepel er de zuringsaus over en werk af met de rest van het bladerdeeg. Serveer meteen.
Bron: recept afkomstig uit de nieuwe lente editie van Knack Weekend.
hallo Myriam,
ik zal dit recept zeker uitproberen, het ziet er lekker uit dus zal het wel lekker zijn ook!!
hopelijk vind ik de morieljes en zou ik de bladerdeegpunten en de saus wat op voorhand mogen maken ?
groetjes ,
Patricia
Dag Patricia
De bladerdeegpunten zeker. De saus best niet te lang op voorhand anders gaat die niet meer mooi groen zijn.
Succes!