Gravlax van zalm met venkel- en komkommersalade

Ik kook niet uit pakjes of zakjes. Of toch uiterst zelden. De enige uitzondering op de regel is bouillon en fond. Ik zie het nl. niet zitten om een dag lang een pot op mijn fornuis te laten pruttelen, want ik ben nooit een hele dag thuis. Nope, ik ben geen huisduif en da’s nog zacht uitgedrukt. 😁 Maar voor de rest, ben ik van het principe “wat je zelf doet, doe je beter”. Tot ik een mailtje kreeg van een dolenthousiaste jongedame van JCG Cooking. Nog nooit van gehoord. Catho schreef het volgende:

“Wij zijn een start-up met als doel het kookproces voor de consument eenvoudiger te maken. En dit door innovatieve en ambachtelijke voedingsproducten op de markt te brengen!

Ons eerste product, waar het mee begonnen is, is Tartaat: een ambachtelijke kruidenmengeling om steak tartaar te maken. In plaats van alle ingrediënten – kappertjes, sjalotten, Worcestersaus, Tabasco, … – apart te kopen, zit alles al samen in één potje en hoef je enkel nog maar gemalen rundsvlees, een eierdooier en een lepeltje mayonaise toe te voegen om een originele steak tartaar te bekomen.

Sinds kort hebben wij ook een nieuw product: Zalmmarmelade. Dit is een kruidenmarinade op basis van Gin om verse zalm te marineren. De werkwijze is vergelijkbaar met gravlax: 24u laten marineren, de marinade afwrijven en de zalm is klaar om rauw op te eten.

Daarnaast gebruiken wij geen bewaarstoffen of additieven, alles is dus vers! Een lange houdbaarheid wordt gegarandeerd doordat het product gepasteuriseerd wordt.

Als je nieuwsgierig bent om deze producten eens uit te proberen, mag je ons gerust een mailtje terugsturen en bezorgen wij jou al het nodige!

Neem ook gerust een kijkje op onze website www.jcg-cooking.com of via Facebook www.facebook.com/jcgcooking.

Graag tot snel!”

Catho had mijn zwakke plekken ontdekt: 1. Ik heb het voor jonge mensen met lef en ondernemerszin (ikzelf ben een enorme schijtluis op dat vlak). 2. Haar tone of voice beviel me. Ik houd wel van een vlotte pen. En dus mailde ik terug dat ik wel graag eens die zalmmarmelade wilde proberen, aangezien ik nog niet zo lang geleden rundertartaar geblogd had. Gravlax was al veel langer geleden. Zo gezegd, zo gedaan. En of het meeviel? Jazeker! De zalm smaakte héérlijk! Een dikke pluim voor de zalmmarmelade van Catho, zeker nu met dit mooie weer, wanneer je geen zin hebt om uren in de keuken te staan!

Komaan, we beginnen eraan (24u op voorhand, dat wel)!

 

Gravlax van zalm met venkel- en komkommersalade

 

Nodig voor 4 personen

600 g kraakverse zalm zonder vel
1 bokaaltje zalmmarmelade

Voor de salade:
6 cl koolzaadolie
2 el limoensap
1 lente-ui, in fijne reepjes gesneden
1 teentje look, fijngehakt
1 tl verse gember, fijngehakt
1 tl honing
1 tl kerriepoeder
2 kleine komkommers, in repen of spaghetti gesneden
35 g zeewier
1/2 venkel, in reepjes
35 g aardbeien, in stukjes

Voor de afwerking:
4 aardbeien, in stukjes
18 g gepofte quinoa (ik koos voor rode quinoa)

 

Bereiding

De dag voordien:
Wrijf de zalm in met een 1/2 bokaaltje zalmmarmelade.

De dag zelf:
Meng in een kom de koolzaadolie, het limoensap, de lente-ui, de look, de gember, de honing en het kerriepoeder. Kruid naar smaak met peper en zout.

Voeg de rest van de ingrediënten van de salade toe en meng er de vinaigrette onder.

Veeg de zalmmarmelade af met keukenrol. De gravlax is klaar. Snijd de zalm in repen.

Verdeel de salade met komkommer, venkel en zeewier over borden of kommetjes. Schik er de gravlax op en werk af met de aardbeien en gepofte quinoa.

 

Gravlax van zalm met venkel- en komkommersalade

 

Bron: recept geïnspireerd op een recept van de website Elle.fr

Related Post

Tags: , , , , , , , , , , ,

Gravlax van zalm met venkel- en komkommersalade

by Myriam Minne time to read: 2 min
0
%d bloggers liken dit: