Hap en Tap logo zonder streep
Zoete aardappelcroissants met gorgonzola, Parmaham en lavas

Zoete aardappelcroissants met gorgonzola, Parmaham en lavas

19 nov 2025 | Voorgerecht, Voorgerecht met vlees

Ik voel dat de spanning stijgt. Net zoals het aantal blogbezoekers. Zalig vind ik dat om te zien dat jullie massaal mijn site bezoeken op zoek naar inspiratie voor jullie eindejaarsmenu! Elk jaar sta ik nog versteld. Wel, ik kan jullie alvast beloven dat mijn eindejaarsmenu 2025 alle records gaat breken. Er staan op vandaag maar liefst 25 (!) hapjesrecepten voor jullie klaar, 14 voorgerechten, 2 soepen, 9 hoofdgerechten en 11 desserts. Speciaal op aanvraag komen daar nog 3 mignardises bij. Dat betekent dat mijn kerstmenu 2025 sowieso al 61 (!) recepten telt. Daarmee is de recordeditie van 2023 gesneuveld. Deze zoete aardappelcroissants met gorgonzola, Parmaham en lavas verdienen zeker en vast ook een plaatsje in mijn menu: dit ziet er niet alleen leuk uit, het is ook errug smaakvol en helemaal niet zo moeilijk te maken (als je een Japanse groentesnijder hebt. Die staat nu in promotie, zie ik net).

Ik presenteerde de zoete aardappelcroissants op een handgemaakt bord van Hilde. Deze lieve dame is sinds dit voorjaar met pensioen en kan dus van haar hobby haar nieuw “beroep” maken. (Wanneer mag ik met pensioen? Ik wil dat ook!). Met andere woorden: zij maakt keramiek die ze verkoopt én geeft ook workshops. Een van die workshops is de Hapas workshop, een samentrekking van Hap & Tapas. Daarbij maak je op dag 1 je eigen bordje of kommetje en 4 weken later (nadat je creatie geglazuurd en gebakken is) ga je samen met Hilde kokkerellen van mijn blog. Hoe leuk is dat? Als dat geen ideaal kerstcadeau is, mijn gedacht! De volgende 2-daagse Hapas workshop staat gepland voor 16 januari en 20 februari. Snel reserveren is de boodschap!

En dan nog even terug naar deze zoete aardappelcroissants met gorgonzola, Parmaham en lavas. Dit is een recept (al het zoveelste!) dat ik vond op de Debic website. Hierin wordt de Debic Mascarpone Room gebruikt. Je kan dit professioneel product aankopen bij A La Tarte of Horeca Totaal (in de winkel, geen verzending aangezien het hier om een vers product gaat), maar je kan ook gewoon doen wat ik deed: 70% volle room en 30% mascarpone gebruiken.

Zoete aardappelcroissants met gorgonzola, Parmaham en lavas

Zoete aardappelcroissants met gorgonzola, Parmaham en lavas

Zoete aardappelcroissants met gorgonzola, Parmaham en lavas

Gang Voorgerecht
Porties 5 personen

Equipment

  • 1 Japanse groentesnijder
  • 1 Staafmixer
  • 1 Blender
  • 1 Gasbrandertje

Ingrediënten
  

Voor de zoete aardappelcroissants:

  • 1 grote, dikke zoete aardappel

Voor de mascarpone-Parmahamcrème:

  • 175 g volle room
  • 75 g mascarpone
  • 50 g Parmaham

Voor de mascarpone-gorgonzolacrème:

  • 175 g volle room
  • 75 g mascarpone
  • 50 g gorgonzala
  • Zout

Lavasolie:

  • 125 ml arachideolie
  • 20 g lavas

Garnituur:

  • 25 g gorgonzola blokjes
  • 10 lavas blaadjes
  • Maldon zoutflakes

Instructies
 

Voor de zoete aardappelcroissants:

  • Schil de zoete aardappelen met een dunschiller en maak er met behulp van een Japanse groentesnijder dunne banen* van.
  • Snijd de banen in lange driehoeken van 20 x 10 cm.
  • Stoom de driehoeken van zoete aardappel gedurende 5 min in de steamer (ik deed dit in de Varomaschaal van mijn TM7) en koel terug tot gebruik.

Voor de mascarpone-Parmahamcrème:

  • Mix met een staafmixer alle ingrediënten in een maatbeker samen, totdat de room dik is en de ingrediënten zijn gemixt.
  • Bewaar de crème tot aan gebruik in de koelkast.

Voor de mascarpone-gorgonzolacrème:

  • Mix met een staafmixer alle ingrediënten in een maatbeker samen, totdat de room dik is en de ingrediënten zijn gemixt.
  • Bewaar de crème tot aan gebruik in de koelkast.

Voor de lavasolie:

  • Blancheer de lavas kort in kokend, gezouten water en koel terug op ijswater.
  • Knijp goed uit en droog goed na op papier.
  • Blender samen met de olie fijn.
  • Passeer door een passeerdoek en bewaar in een spuitflesje.

Opbouw:

  • Leg een driehoek zoete aardappel op de werktafel met de punt van je af en spuit een streep van de mascarpone-Parmahamcrème aan het begin van het rechte stuk horizontaal.
  • Rol op als een croissant.
  • Bewaar kort in de diepvries (dit voorkomt dat bij het afbranden de vulling te snel warm wordt en uitloopt).
  • Plaats voor het serveren de croissants op een plaatje en druppel er wat lavasolie over.
  • Brand kort af met een gasbrander en dresseer op de borden.
  • Werk af met de lavasolie, mascarpone-gorgonzolacrème**, blokjes gorgonzola en blaadjes lavas.

Notities

*In de supermarkt worden ook pompoen lasagnevellen verkocht, die kan je ook gebruiken. Dan wordt het wel een pompoencroissant.
**In plaats van de gorgonzalecrème te spuiten, gebruikte ik de kleinste Truffles mallen. Zo kreeg ik mooie, strakke balletjes.
Trefwoord aardappelcroissant, gorgonzola, kerst, kerstmenu, kerstmenu 2025, lavas, lavasolie, Parmaham, zoete aardappel

Bron: recept van Debic.com

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Zoete aardappelcroissants met gorgonzola, Parmaham en lavas

by Myriam Minne time to read: 3 min
0