Hap en Tap logo zonder streep
Tonijntataki met burratamousse en rode bes

Tonijntataki met burratamousse en rode bes

31 okt 2025 | Voorgerecht, Voorgerecht met vis

Drie recepten maakte ik onlangs van de Debic website. Wat een bron van inspiratie is dat. En wat een topproducten! Debic is de professionele tak van Friesland Campina, het zuivelmerk waarmee ik jaren een partnership had. En wat zijn die mannen (en vrouwen!) goed bezig! Die brengen dus de prachtigste brochures uit: specials rond een bepaald gerecht of rond een bepaald ingrediënt. Ik download die allemaal en sla die op in een apart mapje. Al is dat eigenlijk nergens voor nodig, want de recepten staan ook gewoon op hun website. Zoals deze tonijntataki met burratamousse en rode bes.

Als ik 1 klein minpuntje mag vermelden, dan is dat de recepten ontwikkeld zijn voor professionals, chefs of bakkers/patissier en dus berekend voor grote groepen. De regel van drie is niet aan mij besteed, maar delen, dat lukt nog goed!

De tonijn wordt gemarineerd in het sap van rode bessen en rode biet. Het resultaat is een prachtige rode tonijntataki. Zo rood als… het pak van de Kerstman! Vanaf nu mag ik total loss gaan he? Morgen zijn we november. The countdown is real!

Dit recept voor tonijntataki kwam tot stand in partnership met Rob, the Gourmet’s Market.

Tonijntataki met burratamousse en rode bes

Tonijntataki met burratamousse en rode bes

Tonijntataki met burratamousse en rode bes

Gang Voorgerecht
Porties 10 personen

Equipment

  • 1 Bunzenbrander

Ingrediënten
  

Voor de tonijntataki:

  • 600 g geelvintonijn
  • 200 g rode bessensap
  • 200 g water
  • 50 g fijne suiker
  • 50 g sojasaus
  • 50 g teriyakisaus
  • 50 g bietensap

Voor de burratamousse:

  • 100 g burrata
  • 175 g volle room
  • 75 g mascarpone
  • 1 g zout
  • 1 g witte peper

Voor de zoetzure lente-uitjes:

  • 100 g lente-uitjes
  • 100 g bietensap
  • 100 g witte wijn
  • 100 g witte wijnazijn
  • 50 g fijne suiker
  • 1 laurierblaadje

Voor de afwerking:

  • Gerookt Maldon-zout
  • Rode bessen
  • Knapperige zoutkoekjes of chips
  • Microgreens

Instructies
 

Voor de tonijntataki:

  • Snijd de tonijn in regelmatige rechthoeken van ca. 60 g per stuk en koel af in de (shock)vriezer.
  • Maak ondertussen met de overige ingrediënten een marinade door ze 5 min in te koken. Zet de marinade in de koeling.
  • Brand met een brander 2 kanten van de tonijn en koel ongeveer 10 min in de marinade.

Voor de burratamousse:

  • Mix de burrata glad en zijdezacht.
  • Mix het in een keukenrobot met de room en mascarpone, zout en peper.
  • Klop met de garde tot een gladde massa.
  • Spuit in balvormpjes* en vries in.

Voor de zoetzure lente-uitjes:

  • Was en schil de lente-uitjes.
  • Maak met de overige ingrediënten een zoetzure saus door ze 5 min in te koken.
  • Kook daarna de lente-uitjes ca. 8 min mee in de zoetzure saus.

Afwerking:

  • Haal de burratamousse uit de malletjes en laat ontdooien.
  • Haal de tonijn uit de marinade en leg hem in het midden van het bord, kruid met Maldon-zout.
  • Leg er de burratamousse, de vooraf uitgelekte lente-uitjes, de rode bessen en de chips op.
  • Werk af met de microgreens.

Notities

*Ik gebruikte de Micro Truffles 5 malletjes voor de balletjes: https://alatarte.be/product/siliconenvorm-micro-truffles-5-silikomart/
Trefwoord burrata, burratamousse, kerst, kerstmenu, kerstmenu 2025, microgreens, rode bessen, tataki, tonijn, tonijntataki

Bron: recept van Debic.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

ARCHIEF

2 Reacties

  1. Ingrid

    Hi Mirjam, het ziet er weer prachtig uit! Zou ik de balletjes ook met spuitzak kunnen doen ipv met mal invriezen? Of wordt het dan rommelig?
    Groet Ingrd

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Ingrid,
      Dat kan, maar je zal nooit zo’n mooi strak resultaat krijgen. Maar het kan dus zeker en vast!

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Tonijntataki met burratamousse en rode bes

by Myriam Minne time to read: 2 min
2