Toeme toch, wat wordt het toch alweer vroeg donker. Bah! Ja, hij is weer voorbij die mooie zomer… Ik ben geen herfst- en wintertype, laat dat duidelijk zijn. Om de zon nog even vast te houden, in ons bord dan toch, is er gelukkig dit voorgerecht.
Nodig voor 4 personen
20 scampi’s
8 sneetjes Parma- of Gandaham
2 mango’s
2 avocado’s
50 g gemengde sla
Walnotenolie
Olijfolie
Frambozenazijn
Truffelolie
Peterselie
Basilicum
1 teentje look
Aardappelen of wortelen of knolselder
1 citroen
Bereiding
Was de gemengde sla en trek ze in wat stukjes.
Maak een vinaigrette van mango door een halve mango fijn te cutteren met wat notenolie en wat citroensap. Of beter nog, gebruik hiervoor mangopuree. Kruid met peper en zout.
Maak een vinaigrette door olijfolie te mengen met wat notenolie en frambozenazijn. Werk af met 1 à 2 druppels truffelolie.
Maak ook groene kruidenolie door een zelfde hoeveelheid basilicum en peterselie 3 minuten te blancheren. Leg de kruiden onmiddellijk in ijswater om de groene kleur te fixeren. Mix met een teentje look, peper en zout, olijfolie en notenolie.
Leg in het midden van een bord een cirkel van dunne schijfjes mango en avocado.
Zet daarop een metalen cirkel en leg de sla die met de frambozenvinaigrette vermengd is erin.
Leg rondom de sla 2 sneetjes Parma- of Gandaham.
Leg daarop wat gebakken stroaardappelen of wortel- of knolselderjulienne.
Giet een dun straaltje mangovinaigrette rond de sla.
Kruid de scampi’s met curry of cayennepeper en zout, bak ze kort maar kracht en leg ze op de saus.
Bron: recept van Dhr. Luc Ghesquiere, leraar aan hotelschool Spermalie in Brugge.
Ga je niet mee doen aan hobbykok van Vlaanderen? Je houdt toch van een uitdaging? Amaai altijd zo mooi en lekker zal het ook wel zijn.