Hap en Tap logo zonder streep
Popcorn crème brûlée met mais tuile

Popcorn crème brûlée met mais tuile

17 sep 2023 | Dessert, Zoet

Ik ben dol op desserts met popcorn. Ik deelde hier laaaaang geleden (toen ik nog titels op mijn foto’s publiceerde, zo lang geleden dus al) een recept voor popcorn-roomijs. Wel, ik herinner me dat nog alsof het gisteren was. Za-lig ijs! Dus toen ik deze popcorn crème brûlée tegenkwam op Gronda wilde ik ‘m meteen maken. Alleen meteen wordt vaak later. Ik kom nu eenmaal altijd tijd tekort. Maar er is hoop! Ik ga binnenkort een cursus Timemanagement volgen op het werk. Alles komt goed!

Voor dit dessert gebruikte ik 2 mallen van MoldBrothers: de donut hemisphere, een geribbelde donutvorm zeg maar en de sprout tuile mold. Heel mooi! Zo mooi dat ik er zelfs een Reel van maakte. Check mijn Instagram account… en like, comment, save en share dan even, als je wil, want mijn bereik is de laatste tijd weer GE-KEL-DERD. Mijn prachtige (al zeg ik het zelf) pork Wellington haalde een bereik van 2.645 accounts begot. Het is godgeklaagd. En dat met 33.700 volgers. Bleiten!

Zien jullie de aankoop van die 2 mallen niet zitten, dan kan je deze popcorn crème brûlée ook perfect maken in vuurvaste glazen. Wel belangrijk dat ze vuurvast zijn, want ze moeten in een warmwaterbad en tot slot brand je de crème brûlée ook nog eens af met een bunzenbrander. Ah ja, anders is ’t geen brûlée he mannekes! In plaats van de sprout tuile mold kan je ook perfect een andere mal gebruiken die je al in je kast liggen hebt: blaadjes, bloemetjes, vlinder,… Want ik ben er zeker van dat ik jullie in het verleden al aangezet heb tot de aankoop van een mal, niet? 😅

Popcorn crème brûlée met mais tuile

Popcorn crème brûlée met mais tuile

Popcorn crème brûlée met mais tuile

Gemiddeld niveau: de crème dikken op het vuur kan tricky zijn als je dat nog nooit deed. Een thermometer kan hierbij helpen.
Voorbereidingstijd 45 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Rusttijd: 18 uur
Totale tijd 19 uur 30 minuten
Gang Nagerecht
Porties 4 personen

Equipment

  • 1 Gasbrander
  • 1 Blender
  • 1 Thermometer (facultatief)

Ingrediënten
  

Voor de popcorn crème brûlée :

  • 125 g melk
  • 125 g room
  • 90 g zoete popcorn
  • 50 g suiker
  • 15 g suiker om af te branden
  • 1/2 tl miso
  • 50 g eidooier

Voor de mais tuile:

  • 200 g mais uit blik
  • 25 g Isomalt suiker
  • 15 g glucose poeder
  • 20 g maizena
  • 4 g zout

Voor de dulce de leche saus:

  • 1 blik Karamel van Nestlé
  • 50 ml melk

Voor de afwerking:

  • Vanilleijs
  • Donkere chocoladeganache
  • Eetbare bloemen
  • Cress

Instructies
 

Voor de popcorn crème brûlée :

  • Verwarm de melk en de room tot 60° C en doe de popcorn erin. Laat 1 uur trekken.
  • Meng de eidooiers met de suiker tot een glad mengsel.
  • Duw het melk- en roommengsel door een fijne zeef en meng met de eidooiers*.
  • Roer de miso erdoor en verwarm het mengsel onder voortdurend roeren op middelhoog vuur tot 84° C.
  • Giet het mengsel in een mal of serveerschaal. Zet nu de mal in een ovenschaal op een bakplaat. Vul de ovenschaal met kokend water.
  • Zet de bakplaat in de oven op 100° C en bak gedurende 45 min.
  • Zet de mal in de vriezer en vries minstens 6 uur in. Haal uit de mal en leg bevroren op het bord.
  • Bedek met suiker en karamelliseer de suiker met een gasbrander.

Voor de mais tuile:

  • Verwarm de oven voor op 100° C.
  • Doe alle ingrediënten in een blender en mix super glad.
  • Doe het mengsel in een sauspan en kook het op middelhoog vuur tot het iets is ingedikt.
  • Verdeel het mengsel over een mal en bak gedurende 60 min in de oven.
  • Haal de tuile uit de mal als het deeg nog heet is.

Voor de dulce de leche saus:

  • Meng de dulce de leche met de melk tot je een schenkbare saus bekomt.

Afwerking:

  • Spuit dotjes donkere chocolade ganache op de afgebrande popcorn crème brûlée en leg er een tuile op.
  • Schenk dulce de leche saus in het kuiltje.
  • Werk af met een quenelle vanilleijs, eetbare bloemen en cress.

Notities

*Bij mij had de popcorn de melk en room zo opgeslorpt dat ik het gezeefde mengsel terug moest aanvullen met room tot ik 250 g had.
Trefwoord crème brûlée, mais, popcorn, tuile

Bron: recept van de jonge veelbelovende chef Noor Boereboom voor Gronda.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.487 andere abonnees

ARCHIEF

3 Reacties

  1. Josee van Doorn

    Is 60 minuten in de oven niet erg lang voor een tuille?
    Het ziet er prachtig uit weer, dit gerecht

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Is maar op lage temperatuur. Je kan korter op hogere temperatuur.

      Antwoord
  2. Chris Blommaert

    Het recept is zoals altijd super.
    Wat betreft de likes, niet iedereen zit continu op Instagram, Facebook enz.
    Ik lees enkel mijn mails en dat is per dag al meer dan genoeg.
    Ik denk dat wij al die Posts op al die diverse media zo beu worden als pap.
    Dus doe zo voort, hartelijke dank voor al je mooie en vooral vaak innovatieve gerechten. Hou je aub aan het abonnement per mail. Dank je wel.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Popcorn crème brûlée met mais tuile

by Myriam Minne time to read: 3 min
3