Hap en Tap logo zonder streep
Noyen & Wim Ballieu kiezen voor schoonste boerin Mieke, allez voor haar varkensvlees

Noyen & Wim Ballieu kiezen voor schoonste boerin Mieke, allez voor haar varkensvlees

27 mei 2019 | Events, Reviews

Trop, c’est trop. Part 3. Na de Culinary Innovators Awards én de Royal Wedding tussen Special.T en Kusmi Tea was ik in dezelfde week ook nog uitgenodigd op de boerderij van Mieke Verniest, de Zwalmbeekhoeve. Drie events op 1 week, da’s teveel en dus reed ik met toch wel een beetje tegenzin naar Munkzwalm. Maar zoals dat wel vaker gebeurt, wordt het net dan éxtra leuk. Achteraf beschouwd bleek deze uitnodiging van Lekker Van Bij Ons de beste van de drie te zijn: kennismaken met gepassioneerde en authentieke vakmensen (want dat zijn ze alledrie: Johan Noyen, Wim Ballieu en Mieke Verniest) én gezellig dineren met gelijkgestemde zielen en proeven van de eerlijke producten van Miekes varkentjes bereid door een piepjonge chef met talent die dan ook nog eens uit mijn eigen gemeente bleek te komen, Karel De Clercq van restaurant Karreaux in Gent. Topavondje!

 

Noyen & Wim Ballieu kiezen voor schoonste boerin Mieke, allez voor haar varkensvlees

 

Setting van de avond was een very Instagrammable grote witte partytent neergepoot in de weide naast de varkensstallen. Onder die tent een sfeervol aangeklede lange tafel vol spijs en drank. Alles kon zo in de boekskes. Doel van de avond: een aantal influencers laten kennismaken met ‘de Korte Keten’. Voor wie niet weet wat dit betekent, kopieer ik even snel de tekst van de website: “Korte keten is een manier van verkopen waarbij er een rechtstreekse band is tussen producent en consument. Op die manier kan de landbouwer zijn prijs, de productiemethode en het aanbod zelf bepalen. Met zo’n transparant systeem is hij niet enkel een ambassadeur voor zijn product maar voor de hele korte keten. Als consument krijg je in ruil verse en kwaliteitsvolle producten recht van bij de boer. Zonder veel voedselkilometers of verpakkingsafval. En bovendien ondersteun je de lokale economie.”

 

Noyen & Wim Ballieu kiezen voor schoonste boerin Mieke, allez voor haar varkensvlees

 

Geen betere ambassadeur of liever ambassadrice voor haar product dan Mieke Verniest, boerin in hart en nieren. Mieke kweekt haar varkentjes met liefde en behandelt ze met respect. De biggen worden in de Zwalmbeekhoeve geboren en blijven er hun hele leven, waardoor de dieren minder stress ervaren, wat dan weer de voedselveiligheid bevordert. De varkenshoudster evalueert voortdurend hoe zij het dierenwelzijn kan bevorderen: de sportievelingen onder de varkens trappen af en toe een balletje om zich te ontspannen of ze gaan buiten wroeten en ravotten. De varkens zijn met hun gat in de boter modder gevallen. Het leven is goed op de Zwalmbeekhoeve.

Die aanpak was vleeswarenspecialist Noyen niet ontgaan die prompt een vast contract afsloot met de sympathieke boerin. Zo’n 400 slachtrijpe varkens per maand worden door Johan Noyen in zijn ateliers van kop tot staart verwerkt tot pensen, fricandon of worstjes. Niets gaat verloren. De bewuste keuze voor een duurzame, lokale aanpak van Mieke en Johan verkort de productieketen waar mogelijk. Elke schakel bevindt zich binnen een straal van 75 km van het atelier van Johan Noyen in Evergem. En ook Wim Ballieu is fan van Mieke. Of toch van haar varkens, voor we hier een echtelijke rel veroorzaken. ? Voor de varkensgehaktballen die in zijn 5 Balls ’n Glory zaken en foodtruck geserveerd worden, zweert Wim bij  het gehakt van de varkens van Mieke.

 

Noyen & Wim Ballieu kiezen voor schoonste boerin Mieke, allez voor haar varkensvlees

 

En dan was het tijd om te proeven van al dat lekkers van bij ons. Als vlees kregen we traag gegaard buikspek, varkensgebraad met been (al is dat heel relatief, het vlees was zo lang zo zacht gegaard dat het gewoon van het been viel! ?), spare ribs, stoofpot van varkenswangetjes en pens met appel en curry, alles bereid op de Big Green Egg. Als side dishes had Karel krielaardappelen met tijm en krokant spek voor ons klaargemaakt, BBQ groenten met fregola, gegrilde asperges met tzatziki en broodkruim, wortelsalade met verse kaas en munt, peersalade met rucola en blauwe kaas en gepofte aubergines met tomatencompote, balsamico en ricotta. Als afsluiter kregen we cheesecake met rabarber en magnolia.

Practice what you preach was het motto van organisator Lekker Van Bij Ons die alle ingrediënten van eigen bodem haalde: vlees uit Evergem, wortelen uit Oudergem, munt uit Waregem, peren uit Wachtebeke, aubergines, krielaardappelen en tomaten uit Roeselare, komkommers uit Nevele, rucola uit Lovendegem, asperges uit Lokeren en kruiden en bloempjes uit Nevele.

 

Noyen & Wim Ballieu kiezen voor schoonste boerin Mieke, allez voor haar varkensvlees

 

Heb ik jullie met mijn verslag zin doen krijgen om ook eens van dat lekkere varkensvlees te proeven? Dat kan! Je kan van woensdag tot en met zaterdag op de Zwalmbeekhoeve terecht om er een pakket naar keuze te kopen:

 • Pakket van 5 kg voor de prijs van 8€/kg bevat gebraad, koteletten, buikspek, hamburger, boerenworst en gehakt.
 • Pakket van 10 kg voor de prijs van 7,5€/kg bevat gebraad, koteletten, spieringkoteletten, buikspek, hamburger, boerenworst, gehakt, stoofvlees en hespensneetjes.
 • Of je kan kiezen voor 1/2 of een volledig varken 1/2 of volledig varken:
  1/2 varken = +/- 35kg: €6,5/kg
  volledig varken = +/- 70kg: €6,5/kg

Uiteraard kan je ook uitkijken naar de vleeswaren van Noyen!

Bedankt voor de uitnodiging, Alice en Maxine! En uiteraard bedankt, Johan, Wim en Mieke voor de ontvangst. Jullie zijn stuk voor stuk kanjers!
En tot slot, bedankt Karel voor de lekkere gerechten. Ik kom zeker binnenkort jouw restaurant ontdekken.

 

Noyen & Wim Ballieu kiezen voor schoonste boerin Mieke, allez voor haar varkensvlees

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.591 andere abonnees

ARCHIEF

2 Reacties

 1. Stefan Demaerschalk

  Halllo Myriam,

  Je hebt zo’n fijne blog. Super.
  Iedere keer er een mail van je komt open ik die snel.
  Kei-interessant.
  Een plezier.
  Daar kruipt veel energie in, daar ben ik zeker van.
  Fijne dag nog.
  Veel groetjes, succes, tot gauw,

  Stefan Demaerschalk

  Antwoord
  • Myriam Minne

   Dag Stefan
   Daar kruipt inderdaad gigaveel tijd en energie in, maar voor zo’n reacties zoals die van jou doe ik het met veel plezier!
   Liefs
   Myriam

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Noyen & Wim Ballieu kiezen voor schoonste boerin Mieke, allez voor haar varkensvlees

by Myriam Minne time to read: 3 min
2