Hap en Tap logo zonder streep
And the Culinary Innovators Awards go to...

And the Culinary Innovators Awards go to…

13 mei 2019 | Events, Reviews

Trop, c’est trop. Part 1. Wanneer je op 1 week naar 3 events moet, dan is dat eigenlijk teveel. Dat betekent ten eerste dat ik gegarandeerd te laat in m’n bed beland (ik ben een marmotje en om 22u zijn mijn Duracellekes plat) en ten tweede dat er die avonden ook niet geblogd wordt, wat dan weer leidt tot stress op die ene vrije avond. Maar als je uitgenodigd wordt door niemand minder dan Neuhaus voor een topevent zoals de Culinary Innovators Awards van Gault & Millau dan twijfel je geen seconde en beantwoord je je mail binnen de 5 minuten met een enthousiaste “ja!” (ook al weet je dat je dat voor de rest van de week gaat moeten bekopen).

 

And the Culinary Innovators Awards go to...

 

Die Culinary Innovators Awards, die herinnerde ik me immers nog van 2 jaar geleden. Dat was toen party of the year op een maandagavond… en dat beloofde ook nu niet anders te zijn. Same time, same place, same concept: maandagavond, de Verbeke Foundation in Kemzeke (Stekene) en de awards uitgereikt door de Gault Millau voor de meest innovatieve bedrijven, personen en organisaties in de food scene. In mijn casual chique outfit met ‘a touch of gold‘ (voor dat laatste detail riep ik de hulp in van een collega) trok ik na een lange werkdag naar Kemzeke.

 

And the Culinary Innovators Awards go to...

 

De vorige keer kregen we bij aankomst een bonnenboekje waarmee elk bonnetje ingeruild kon/moest worden voor een gerecht. Dat was deze keer niet het geval. Dus 10 keer aanschuiven voor de oester met gerookte paling, duindoorn en plankton van Syrco Bakker van Pure C? Dat kon! En dat zou ik bijna gedaan hebben, ware het niet dat het paspoort ons zeven ‘waves of culinary innovation‘ beloofde.

Gestart werd met de Greenhouse Experience. Terwijl we door de serres naar binnen wandelden, werden ons een drietal fingerfood hapjes aangeboden waarvoor de Jeunes Restaurateurs d’Europe instonden: sushi in een hoorntje van nori, een forel taartje en gerookte schelvis met hazelnoot en hazelnootboter. Een betere entrée kon niet gemaakt worden. Wie daar een drankje wilde nuttigen, kon al z’n dorst laven aan een TAO Black tea of een Picon des Dunes. Ik liet me niet verleiden, want ik had in het boekje gezien dat net als de vorige keer champagne Taittinger er de Brut Réserve schonk. Ik ben een beetje zoals Oscar Wilde: “I have the simplest tastes. I’m always satisfied with the best.” ?

 

And the Culinary Innovators Awards go to...

 

Hierna was het aan de Beach Experience. Met de voeten in het zand, nippend van de champagne, kon er gekozen worden voor de oester van Syrco, voor een asperge met kingfish en grijze garnalen salade van Ken Verschueren of/en voor The Squeezer van The NorthSea Chefs. Zilt in het kwadraat! Dat vroeg om nog meer champagne… ?

De third wave luisterde naar de naam Lord of the Rings. Nu ben ik absoluut geen filmkijker en wist dus niet wat me te wachten zou staan. Maar dat kwam ik snel te weten: na een spray Vodka Grey Goose in de mond werd er ons een pomme moscovite met Imperial Heritage Caviar gepresenteerd in de vorm van een ring. Culinary art!

 

And the Culinary Innovators Awards go to...

 

Voor de Table Experience tekenden niemand minder dan sterrenchefs Christophe Hardiquest van Bon Bon en Yves Mattagne van Sea Grill. Ze serveerden respectievelijk cheesecake met Beersel kaas, een langoustine tartaar, duindoorn sorbet en pompelmoes vinaigrette en een maki van oesters met witte asperges en Imperial Heritage Caviar. De maki werd vergezeld van een Deus Brut des Flandres bier. Twee smaakbommetjes!

Hierna was het tijd voor de uitreiking van de Culinary Innovators Awards. Die gingen naar:

Education award: Horeca Vorming Vlaanderen
Event award: ASI Best Sommelier of the World 2019
Institution award (2 winnaars): Icare4-Food en HiFoodTec
Marketing award: Chocolate Nation (iets wat ik alleen maar kan bevestigen, want ik was er onlangs op bezoek)
Product award: The Squeezer by HVD
Restaurant: Willem Hiele
Sustainability award: Foodsavers
Digital award: Too Good To Go
Entrepreneur of the Year: Serge Litvine

 

And the Culinary Innovators Awards go to...

 

De winnaars van deze vierde editie laten ons opnieuw en nog meer nadenken over hoe we beter en bewuster kunnen consumeren met extra aandacht voor onze planeet (Food Savers, Too Good To Go, Restaurant Willem Hiele). Ze tonen dat de instroom van jong talent een essentiële voorwaarde blijft voor een gezonde horecasector (Horeca Vorming Vlaanderen). Ze bewijzen dat België alles in huis heeft om in de gastronomische sector te scoren en dat zowel op het vlak van de organisatie van topevents (ASI Best Sommelier of the World 2019) als op product- en marketingvlak (Chocolate Nation). Innovatie blijft een voorwaarde voor culinaire vooruitgang en vooruitstrevende organisaties (Icare4-Food en HiFoodTec) en producten (The Squeezer) tonen aan dat ons land ook hier blijft scoren. Onze ondernemer van het jaar brengt verschillende van deze elementen samen en bouwt daarmee een culinair imperium dat aantoont dat de sector meer dan ooit beweegt en innoveert.

 

And the Culinary Innovators Awards go to...

 

Toen het applaus uitgestorven was, moesten we naar buiten voor de Terrace Experience, waar o.a. kersvers award winnaar Willem Hiele ceviche van noordzeevis bereidde, maar die experience liet ik aan mij voorbij gaan. Daar had ik 3 goede redenen voor: ten eerste, ik was al meer dan voldaan na de vorige waves, ten tweede, het was me te koud buiten (ik vond het zelfs binnen maar frisjes) en ten derde – last but not least – ik wilde me sparen voor het dessert! En dat bleek de juiste beslissing.

Niemand minder dan Karen Torosyan van Bozar Restaurant uit Brussel stond in voor het nagerecht: een punt bittere chocoladetaart met een Nespresso toets en gepaird met een Neuhaus Origin praline. Moest ik durven, ik zou mailen naar Karen om hem om het recept te vragen, maar ik ben niet zo’n durver. (Ik lijk een grote mond te hebben, maar dat is maar schijn.) Wat was die lekker. En zacht. Ze smolt op de tong. Wat een heerlijke afsluiter van alweer een bijzonder geslaagde 4de editie van de Culinary Innovators Awards. Voor mij stopte het feestje daar en toen, maar volgens mij ging het nog door tot in de kleine uurtjes… Horeca mensen zijn nachtraven bij wie de slogan work hard, play hard op het lijf geschreven staat.

 

And the Culinary Innovators Awards go to...

 

Van harte bedankt aan Anke van Oona en Caroline van Neuhaus voor de invite. Ondanks het slaaptekort dat ik een week heb moeten bekopen, had ik deze Culinary innovators Awards voor geen geld willen missen!

Foto’s: © Pieter D’Hoop i.o.v. Gault & Millau

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.389 andere abonnees

ARCHIEF

This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

2 Reacties

 1. Georgette D'hondt

  Zag er niet mis uit ! Ik lees dat je genoten hebt !

  Antwoord
  • Myriam Minne

   Dat heb ik gedaan, Georgette. Het was genieten van begin tot eind!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

We are on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

And the Culinary Innovators Awards go to…

by Myriam Minne time to read: 4 min
2