Als ambassadrice van Campina word ik uitgenodigd voor alle events van het merk, zo ook vorige week woensdag, 1 mei, toen de koetjes van boer Guy en boerin Lieve van Bachten ’t Kloosterhof (Bellem) voor het eerst na de winter terug buiten mochten. De weidegang of beweiding wordt zoiets in het vakjargon genoemd. ’s Ochtends ging ik nog 20 km lopen en dus had ik ruim de tijd om al mijn vragen voor te bereiden. En ik had er veel. Ik ben een stadsmens, ahum. ? Jawel, Tielt is officieel een stad, maar als je ’t mij vraagt eerder een uit zijn voegen gegroeid dorp, hoor. Je mag er op zondag met je kont bloot lopen, geen kat zal het gezien hebben. Dit terzijde. Een voorbeeld van mijn onwetendheid? Ik dacht dat de koetjes 1 keer bevielen om daarna voor de rest van hun leven melk te geven. Maar dat is dus niet zo. Ik had veel te leren…
5 weetjes over de koetjes en melk op een rij
1/ Een koe levert per dag zo’n 27 à 30 liter melk. Als je weet dat boer Guy en z’n boerin zo’n 65 koeien hebben, dan leert een snelle rekensom dat ze per jaar aan een hoeveelheid van 550.000 tot 600.000 liter melk komen. Die wordt allemaal verwerkt in de Campina vestiging in Aalter, op een boogscheut van Bellem.
2/ Een gemiddelde melkkoe wordt ongeveer 6 tot 7 jaar oud, vanaf 2 jaar kunnen de koeien hun eerste kalf op de wereld zetten. Vanaf dan zijn ze in staat om melk te geven. Om de 14 maanden krijgen ze nieuwe kalfjes, anders is er geen melk meer van de koe. De laatste 2 maanden van hun 9-maanden durende zwangerschap worden ze trouwens niet gemolken, zodat ze alle kracht hebben om hun kalfje groot te brengen en te baren.
3/ Het melken gebeurt elke ochtend en avond. Als de koeien uit de stal zijn, kuisen ze de stallen en voeden ze de kalfjes en andere dieren op hun boerderij (ezels, geitjes en schapen met lammetjes!). Het leven van een melkboer is dus alles behalve eentonig. Guy en Lieve doen het al 23 jaar! Verlof nemen zit er niet vaak in, want dan moet er een beroep gedaan worden op een collega die het werk op de boerderij en de zorg voor de koetjes komt overnemen.
4/ Koetjes zijn een beetje zoals mensen. Worden wij blij van een zonnige dag in open lucht, dan is dat bij de koetjes niet anders. Ik was van dichtbij getuige van hun enthousiasme. Na een verblijf in de stallen sinds eind oktober werden ze voor het eerst terug in de wei gelaten. Dikke pret. De koetjes huppelden letterlijk het groene gras tegemoet. Tot nu gebruikte ik altijd de uitdrukking ‘zo blij als een ei’, vanaf nu wordt dat ‘zo blij als de koetjes in de wei’. Maar er zijn nog meer overeenkomsten: na de weidelating gingen 2 koeien met elkaar in de clinch. “Kwestie van onderling de rangorde te bepalen”, volgens boer Guy. De wet van de sterkste geldt dus niet alleen onder collega’s mensen, maar ook onder collega’s koeien. ?
5/ Je hebt melk en melk. Bij Guy & Lieve komt de vrachtwagen van Campina om de 2 dagen langs om hun tank te ledigen, goed voor 3000 liter melk. Die is dan ook van de hoogste kwaliteit en verdient het kwaliteitslabel van Weidemelk.
Na het figuurlijk proeven van het boerenleven, deden we dat ook nog letterlijk. We maakten een fruitlassi met de nieuwe yoghurts en een plattekaastaartje ‘on the go’. Zin gekregen om zelf ook eens van het Campina boerderijleven te proeven? Dat kan! Ga naar de Campina Boerderijdagen! Op 1 en 2 juni 2019, openen zij opnieuw hun boerderijen. Ga ontdekken hoe Campina haar koeien verzorgt en waar de heerlijke Campina melk vandaan komt. Er wordt dan ook een rondleiding op de boerderij gegeven en er zijn tal van leuke activiteiten te beleven!
Waar?
Bellem (Zwagershullestraat 26)
Oedelem (Sijselestraat 50)
Poppel (Aarle 92)
Sleidinge (Linde 72)
Zuienkerke (Vaartstraat 3)
Wanneer?
Op zaterdag 1 en zondag 2 juni.
In de ochtend (van 10u00 tot 13u00) of in de namiddag (van 14u00 tot 17u00).
Inschrijven doe je hier.
Wat een koe-goed verhaal 🙂 🙂
Het was dan ook een koe-le namiddag!