Hap en Tap logo zonder streep
Maki van zalm, Pink Lady met korstje van algen en sesam, wasabi yoghurt

Maki van zalm, Pink Lady met korstje van algen en sesam, wasabi yoghurt

15 apr 2022 | Voorgerecht, Voorgerecht met vis

Wie mij volgt op Instagram zag het al passeren in mijn stories, ik was onlangs voor 2 dagen in Montpellier waar ik uitgenodigd was door Pink Lady. Jawel, de appels komen uit Zuid-Frankrijk, heel binnenkort volgt hier een blog over. Daar at ik dus een lunch waar in elke gang Pink Lady verwerkt zat. Het voorgerecht bestond uit een maki van zalm met Pink Lady met korstje van algen en sesam en wasabi yoghurt en was zooooo lekker dat ik het het weekend na mijn bezoek thuis meteen op het menu zette.

Het was een gok, maar een goeie gok: deze maki van zalm was de max en die Pink Lady met korstje van algen en sesam en wasabi yoghurt was een succes over heel de lijn. Ik had nog nooit Pink Lady gebakken, maar was aangenaam verrast: de appel bleef stevig en karamelliseerde mooi in de pan zonder dat ik suiker hoefde toe te voegen.

Wat een minder goeie gok was, was mijn foto. Ik deelde hem al in mijn stories en kreeg een vriendelijk What’s app’je van een volger met de mededeling dat je volgens de Japanse etiquette nooit je stokjes mag kruisen. Dat is nl. een symbool van de dood. De Japanners zijn hier zeer gevoelig aan… Dus, bij deze, mijn oprechte excuses aan al mijn Aziatische volgers, ik zal het nooit meer doen. πŸ˜… Het is de schuld van Covid dat ik niet naar Tokio kon en dus nooit met stokjes leerde eten.

Maki van zalm, Pink Lady met korstje van algen en sesam, wasabi yoghurt

Maki van zalm, Pink Lady met korstje van algen en sesam, wasabi yoghurt

Maki van zalm, Pink Lady met korstje van algen en sesam, wasabi yoghurt

Gang Voorgerecht
Keuken Japans
Porties 16 stuks

IngrediΓ«nten
  

Voor de maki van zalm:

  • 250 g sushirijst
  • 300 ml kraanwater
  • 2 tl suiker
  • 3 el rijstazijn
  • 1 tl zeezout
  • 120 g verse zalmfilet
  • 1 grote wortel
  • 1/2 venkel
  • Olijfolie
  • Peper
  • Zout
  • Piment d'Espelette
  • Voldoende daslook

Voor de Pink Lady:

  • 4 Pink Lady's
  • Boter
  • Wasabi furikake

Voor het yoghurtsausje:

  • Yoghurt natuur
  • Wasabipasta, naar smaak

Instructies
 

Voor de maki van zalm:

  • Spoel de rijst af in een zeef onder koud stromend water tot het water bijna niet meer wit kleurt. Laat de rijst 10 min staan in een pan met dikke bodem. Voeg 300 ml water toe en breng aan de kook. Kook de rijst met deksel op de pan 2 min op hoog, 5 min op middelhoog en 12 min op laag vuur. Zet het vuur uit, neem het deksel van de pan en dek de pan af met een schone theedoek, doe het deksel weer op de pan en laat 15 min staan.
  • Verwarm de azijn, het zout en de suiker en roer tot de suiker en zout zijn opgelost. Laat afkoelen. Schep de rijst in een lage schaal (geen metaal!). Sprenkel de dressing erover. Schep om en waaier koel met een waaier of een krant. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Maak een brunoise van de wortel en venkel en sueer die in een sauteerpan met olijfolie. Kruid goed met zout, peper en Espelette peper.
  • Snijd de zalm in lange repen van 1 cm breed.
  • Breng een grote hoeveelheid gezouten water aan de kook en blancheer er de daslook kort in. Koel meteen af in ijswater.
  • Wikkel een bamboematje in vershoudfolie. Leg 2 lagen geblancheerde daslookblaadjes op de folie op het matje. Verdeel er met vochtige handen een laag rijst van 1 cm dik over, maar laat 2 cm aan de bovenzijde vrij. Leg 1 reep zalm midden op de rijst samen met de brunoise en rol heel strak op met het matje. Plak vast met water. Maak zo nog rollen met de rest van de ingrediΓ«nten.
  • Bewaar in de koelkast terwijl je de appel en het sausje maakt.

Voor de Pink Lady met korstje van algen en sesam:

  • Schil de appels en snijd ze horizontaal in 4 dikke plakken. Steek het klokhuis uit met een appelboor.
  • Bak de appelplakken in bruisende boter tot ze karamelliseren.
  • Rol de gebakken appelplakken daarna meteen in de wasabi furikaki.

Voor het sausje:

  • Meng naar smaak wasabipasta door de yoghurt.

Afwerking:

  • Snij de makirol in duimdikke plakken.
  • Schik onderaan het kommetje een appelplak. Hierop komt een maki van zalm. Werk af met het yoghurtsausje.

Notities

De wasabi furikake koop ik in het ISPC, maar je vindt het ook online o.a. in de NotenshopΒ en bij AsianFoodlovers.be.
Trefwoord daslook, maki, Pink Lady, verse zalm, wasabi, yoghurt, zalm

Bron: geen. Dit maakte ik op basis van wat ik proefde tijdens een perslunch in Montpellier.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 2.806 andere abonnees

ARCHIEF

4 Reacties

  1. Ginette

    Alweer een fantastisch recept…. lijkt mij heerlijk voor dit weekend,

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dankjewel. Als je ’t maakt, laat het smaken, Ginette.
      Fijn paasweekend!

      Antwoord
  2. Freija Wouters

    Hallo Myriam, het ziet er weer heerlijk uit! Ik vermoed dat je de daslook niet kan vervangen door iets anders?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Je kan uiteraard gewoon de klassieke norivellen gebruiken, Freija. Dat maakt het iets minder origineel, maar daarom niet minder lekker.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept




Maki van zalm, Pink Lady met korstje van algen en sesam, wasabi yoghurt

by Myriam Minne time to read: 3 min
4
%d bloggers liken dit: