Limousin runderwangen met paccheri en tomaat (met korting op GreenPan)

Er zijn heel wat uitdrukkingen die het tot stand komen van dit recept met Limousin runderwangen met paccheri en tomaat kunnen beschrijven: De wereld op z’n kop. De aanhouder wint. Save the best for last.

Ik verklaar me nader. Eerst: de wereld op z’n kop of wanneer de ‘leraar’ geïnspireerd wordt door de ‘leerling’. Ik zag deze Limousin runderwangen met paccheri en tomaat passeren op de Instagram account van mijn fan, Geert. Daar waar ik hem doorgaans inspireer, was Geert deze keer mijn muze. Hij had nog Limousin runderwangen van Gustor in zijn diepvries zitten en had die onlangs klaargemaakt met paccheri en tomaat. Zijn foto zag er zo mouthwatering lekker uit dat ik hem om het recept vroeg i.p.v. omgekeerd.

De aanhouder wint. Ik bestelde dus ook de Limousin runderwangen bij Gustor (no spon, ik ben fan van de online meat boutique) en die zouden op vrijdag geleverd worden. Dat moest wel, want het weekend was het laatste vrij gaatje in mijn kookagenda, maar toen dreigde mijn planning even in het honderd te lopen. De koerier van Gustor passeerde op vrijdagavond op mijn werk om 17u40. Ik was al weg, maar geen probleem, ik zou wel snel eventjes terug naar kantoor rijden om de bestelling op te pikken. Wel, ‘snel’ was verkeerd ingeschat. Bij aankomst bleek mijn vlees zoek. Heel Huize Minne (neen, ik ben – helaas – niet de eigenaresse van deze statige witte villa met kantoorruimtes) heb ik binnenste buiten gekeerd, maar nergens was mijn bestelling van Gustor te bespeuren. Bijna keerde ik onverrichterzake terug naar huis, maar toen bleek dat een overijverige baliebediende mijn bestelling in de berging gezet had en die ‘veilig’ op slot gedaan had voor het weekend. Long story short, na anderhalf uur en menig telefoontje (o.a. met de vriendelijke man van de koerierdienst) slaagde ik er dan toch in om mijn Limousin runderwangen te bemachtigen.

Save the best for last. Die uitdrukking is voor jullie! Naast het bijzonder smakelijke recept voor de runderwangen hieronder, genieten jullie dankzij mijn blog nl. ook van een exclusieve korting op een selectie GreenPan pannen. Ik had deze actie eerder al aangekondigd. Heel veel mensen schakelen over op een gezondere levensstijl en kopen bio voeding, eten minder vlees en/of kopen lokaler, maar wat ze niet weten, is dat gezond koken begint met een gezonde pan. Er zijn immers gezonde en minder gezonde antikleefpannen. Vandaag lanceert GreenPan daarom de actie “Make The Switch”. Doe je oude pannen weg en maak de overstap naar keramisch mét korting!

Ik maakte de runderwangen trouwens in de speciale Make The Switch pan afgebeeld op de foto. Een degelijke pan met een eenvoudig design en een bakelieten handgreep die altijd koel blijft. Perfect voor elke dag, voor eender welk gerecht. Doet wat ie moet, zonder tierlantijntjes.

Wil je GreenPan zelf eens uittesten? Check dan snel de Make the Switch-pan en bestel hem voor een smakelijk prijsje.

Of ben je net zoals ik verliefd geworden op de GreenPan Mayflower/GreenPan Featherweights? Gebruik dan mijn kortingscode myriam30 en bestel de collecties nu met een exclusieve korting: 30% op alle Mayflower sets en 40% op alle Featherweights stoofpotten. 🙌

De kortingen zijn geldig van 16/09 tem 31/10, enkel op www.greenpan.be/nl-be/onze-ambassadeurs en enkel met volgende speciale kortingscode: myriam30. Deze korting wordt nergens anders gegeven, dus dit is echt wel een mooi voordeel voor jou!

Mijn tip bij dit recept: ik schonk bij dit gerecht dezelfde rode wijn als de wijn die ik ook gebruikte in de saus, een Côtes du Rhône Château de Manissy.

Tips van Geert:
Pas op met de peperzaadjes dat de boel niet te pittig wordt. Proef tijdig.

Gekonfijte look: wel subtiel smaakvol, smaak is niet zo sterk aanwezig als met versneden verse look daarentegen kan eerder bruin/verbrand worden bij het aanstoven

Ik heb dit gerecht ’s avonds gemaakt en dit heeft 1 uur op een zacht vuurtje gestaan, waarna ik het vuur uitgedraaid  heb. De pot is ’s nachts op het vuur blijven staan. De dag erna ’s morgens heb ik het vuur op de laagste stand gezet voor 4 uur. Het vlees was smeltzacht maar had toch nog structuur.

 

Limousin runderwangen met paccheri en tomaat (met korting op GreenPan)

 

Recept voor Limousin runderwangen met paccheri en tomaat

(Voor)bereiding: 30 min
Bereiding: 4 à 5 uur
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 2:
400 g opgekuiste Limousin runderwangen
4 grote vleestomaten (eigen kweek)
2 grote uien
1 wortel
1 chilipepertje
50 g gezouten boerenboter
1 scheut olijfolie
Peper, zeezout
5 takjes tijm
2 takjes oregano
4 laurierblaadjes
3 tenen gekonfijte look
20 cl rode wijn (in mijn geval dus de Côtes du Rhône Château de Manissy)
1 blikje tomatenpuree van Elvea
1 grote el Knorr 12 vloeibare rundsbouillon
1 scheutje oude balsamico
1 pak paccheri (10-tal stuks per persoon, verkrijgbaar bij Hypermarkt Carrefour)

Voor de afwerking:
Kerstomaatjes, basilicum, jong tijmtakje, olijfolie

 

Werkwijze

Vraag je slager om de wangen op te kuisen. Je hebt +/- 1 kg vlees met 2 runderwangen. Spoel de wangen na, dep ze grondig droog en snijd ze in grove stukken van +/- 100 g.

Snijd de tomaten vanonder kruiselings in, leg ze 10 sec in kokend water, haal uit en leg ze direct in ijswater. Ontvel de tomaten en snijd ze in stukken, vang hierbij het sap op.

Versnijd de uien en snijd de wortel in schijfjes. Dit hoeft niet te fijn te zijn, want alles wordt achteraf nog gemixt. Versnijd het chilipepertje en houd enkele zaadjes bij. Plet de look tot moes.

Doe de boter in een braadpan en bruin de stukjes runderwangen rondom. Kruid met peper en zout.

Haal het vlees uit de pan en stoof in dezelfde braadpan de ui, wortel, look en het pepertje met enkele zaadjes. Indien nodig voeg je er nog een beetje vetstof aan toe. Laat dit niet te bruin worden.

Voeg er de rode wijn aan toe en roer alle aanbaksels los, laat de wijn wat inkoken, voeg de tomaten, het tomatenconcentraat, een lepel vloeibare bouillon, een scheut balsamico en een scheut olijfolie toe. Na een paar minuutjes is dit een sapje en doe je het gebruinde vlees ook terug de pan in. Indien nodig voeg je wat water toe. Leg er enkele takjes verse tijm, oregano en laurierbladen bij. Bind deze eventueel samen om ze er achteraf gemakkelijk weer uit te vissen. Dek de pan af met aluminiumfolie (of met een deksel) en laat alles zachtjes sudderen en pruttelen voor enkele uurtjes. Roer regelmatig zodat de onderkant niet begint aan te koeken.

Wanneer het vlees gaar is : kook de paccheri volgens de werkwijze op de verpakking. Gebruik ca. 10 stuks per persoon. Tijdens dit koken kan je het vlees in kleine stukjes uit elkaar trekken. Haal de kruiden uit de saus en mix deze saus met de staafmixer. Laat de saus inkoken tot de gewenste dikte mocht dit nog niet het geval zijn. De saus moet nog half vloeibaar zijn zodat de saus in de paccheri kan lopen. Kruid de saus af met peper en zout. Voeg het vlees er terug aan toe en houd warm.

Spatel, wanneer de paccheri beetgaar is, deze voorzichtig onder het vlees/de saus zodat de saus ook in de binnenkant van deze ronde pasta loopt/zit. Dresseren in een voorverwarmd bord, afwerken met een paar kerstomaatjes (al dan niet geroosterd), basilicum, tijmtakje of oreganoblaadje. Werk eventueel af met nog een straaltje olijfolie.

 

Limousin runderwangen met paccheri en tomaat (met korting op GreenPan)

 

Bron: recept van Geert De Preester.

 

 

 

Related Post

Tags: , , , , , , , ,

Limousin runderwangen met paccheri en tomaat (met korting op GreenPan)

by Myriam Minne time to read: 5 min
4
%d bloggers liken dit: