Hap en Tap logo zonder streep
Het Hageland ontdekken in het spoor van Smaaktoerist 2.0 Jeroen De Pauw

Het Hageland ontdekken in het spoor van Smaaktoerist 2.0 Jeroen De Pauw

2 jul 2022 | Events, Reviews

Afgelopen zondag was ik uitgenodigd door njam! om in avant-première het nieuwe seizoen van De Smaaktoerist te ontdekken: De Smaaktoerist 2.0. Het doel was om, net zoals Jeroen De Pauw in het programma, op culinaire ontdekkingstocht te trekken. De regio die we samen ontdekten: het Hageland.

Een ijsje likken bij Hoeve De Peinwinning

Plaats van de afspraak is Hoeve De Peinwinning in Bekkevoort, waar een elektrische fiets voor me klaarstaat. (Ik krijg gelijk een stresske, want ik heb nog nooit met een elektrische fiets gereden). Maar voor we de 18.8 km fietstocht aanvatten, mogen we een artisanaal ijsje kiezen. Kiezen is écht verliezen daar in Hoeve De Peinwinning: wat een origineel assortiment! Na lang wikken, begin ik aan een ijsje met manon en Kinder Bueno te likken. OMG! Ik kwijl nog na.

Het Hageland ontdekken in het spoor van Smaaktoerist 2.0 Jeroen De Pauw

1e stop: proeven van perenadvokaat bij Fruit Vanhellemont.

Na een korte, maar krachtige rit (amai, dat gaat daar serieus bergop en bergaf in het Hageland, dat stresske maakt dus al snel plaats voor opluchting), komen we aan bij Fruit Vanhellemont, waar “ons ma” Jeannine en zoon Mario ons met open armen verwelkomen. Jeannine is een pittige madame die goed weet wat ze wil. De verpersoonlijking van girlpower. Wanneer haar mannen het niet zien zitten om perenadvokaat op de markt te brengen, verzint ze een slimme list om toch haar willetje door te drijven. Met succes! De perenadvokaat is naast de appelgin, appeljenever, perocello, enz… inmiddels een schot in de roos met een verkoop tot ver over de provinciegrenzen heen.

Het Hageland ontdekken in het spoor van Smaaktoerist 2.0 Jeroen De Pauw

2e stop: de Vlooybergtoren, bekend van de serie “Cowboys”

Met een zak Morgana appels in de fietstas (een nieuw appelras waarmee Jeroen straks ons dessert gaat maken), trekken we naar de Vlooybergtoren in Tielt-Winge. De zwevende trap van ruim 20 m lang en 11 m hoog is gemaakt uit roestvrij staal en staat op één van de hoogst gelegen locaties van het Hageland. Terwijl we ernaartoe fietsen, vertelt een van mijn fietsgenoten me dat de uitkijktrap vooral gekend is van de serie “Cowboys”. Ik ben dus duidelijk geen tv-kijker, want dat moet natuurlijk niet Cowboys, maar Callboys zijn. Dat kom ik snel te weten wanneer ik de foutieve naam vermeld in mijn Instagram stories. Mijn volgers zijn duidelijk wel fan van de Vlaamse reeks. “’t was om te checken of je wel aandachtig mijn verhalen bekijkt,” maak ik me er met een kwinkslag vanaf.

Daar aan die bekende trap staat een picknicktafel voor ons gedekt met allerlei lekkers van Canapé, het aperitiefassortiment van Jeroen: aperosalsa’s, ambachtelijke crackers,…

Het Hageland ontdekken in het spoor van Smaaktoerist 2.0 Jeroen De Pauw

3e en laatste stop: Petrushoeve, veel meer dan een wijndomein

Domein Petrushoeve is gelegen in Molenbeek-Wersbeek en is onder de Thuis-kijkers (waar ik dus niet bijhoor) gekend voor zijn Feniks-wijn. Maar het domein heeft veel meer te bieden: zo kan je er overnachten in een heus wijnvat. Of je kan er een feestje bouwen onder de giga-tent. En dat is wat wij doen: we nemen plaats aan de sfeervol gedekte tafel met een glaasje bubbels. Terwijl Jeroen de BBQ aansteekt, krijgen wij de eerste aflevering van De Smaaktoerist 2.0 te zien. Een aflevering duurt 30 min en wordt in totaal 3 keer uitgezonden: op zondag om 11u00, om 16u00 en om 23u00. Met andere woorden: je hebt geen excuus om niet te kijken. En dat is wat ikzelf ook ga doen. Jeroen is een toffe pe en De Smaakmaker 2.0 is échte feel-good tv. Zullen aan bod komen in deze nieuwe reeks: het Hageland, het Dijleland, het Pajottenland, Oostende en de Vlaamse Ardennen.

Het Hageland ontdekken in het spoor van Smaaktoerist 2.0 Jeroen De Pauw

Na de avant-première is het tijd om te proeven van wat Jeroen klaargemaakt heeft: een broodje met lamsgehakt, granaatappel, tomatensalsa, feta en een sausje van look en yoghurt, gevolgd door de appeltjes van Jeannine met peperkoek en slagroom met kaneel. Jeroen is een no nonsens guy en zo kookt hij ook. (Jeroen is trouwens de man die mij in een ver verleden mijn allereerste oester liet eten op een event van Delhaize. Hij had de oester met zoveel liefde speciaal voor mij bereid dat ik hem niet kon/durfde weigeren).

Het Hageland ontdekken in het spoor van Smaaktoerist 2.0 Jeroen De Pauw

Merci njam! dat ik erbij mocht zijn!

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 2.987 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Het Hageland ontdekken in het spoor van Smaaktoerist 2.0 Jeroen De Pauw

by Myriam Minne time to read: 3 min
0
%d bloggers liken dit: