Hap en Tap logo zonder streep
Herfsttaartje met appel en kaneel

Herfsttaartje met appel en kaneel

31 okt 2021 | Gebak en koekjes, Zoet

Ik heb een nieuw boek: Entremets van Christophe Felder en Camille Lesecq en ik wil er ALLES uit maken. Ik kwam het toevallig tegen in mijn plaatselijke Standaard Boekhandel en was aangenaam verrast dat ze in Lochristi hoegenaamd een Frans bakboek hadden. De recepten in dit bakboek van de Franse toppatissier Christophe Felder zijn onderverdeeld volgens de 4 seizoenen + een hoofdstuk feestrecepten. Dit herfsttaartje met appel en kaneel is het eerste dat ik maakte, maar zeker niet het laatste. Het was heerlijk: laagjes appel afgewisseld met chocolademousse met een krokante crumble erop. Do I need to say more? 😋

Onder het recept vind je nog een foto van een stuk, waarin je mooi de laagjes kan onderscheiden.

Ik serveerde het herfsttaartje op een handgemaakt bord van mijn buurvrouw Viviane. Ze is terug van haar lange zeilreis en kan dus weer pottenbakken.

Herfsttaartje met appel en kaneel

Herfsttaartje met appel en kaneel

Herfsttaartje met appel en kaneel

Lekkerder dan dit wordt de herfst niet! Moeilijkheidsgraad: gemiddeld.
Voorbereidingstijd 1 uur
Rusttijd 2 uur
Totale tijd 3 uur
Gang Nagerecht
Keuken Frans
Porties 8 personen

Equipment

  • Staande mixer (type KitchenAid)
  • 1 cirkel 18 cm diameter en 4,5 cm hoog
  • 1 cirkel 16 cm diameter en 1,5 cm hoog

Ingrediënten
  

Voor de appelvulling:

  • 40 g donkere kandijsuiker
  • 400 g Boskoop of Elstar appelen
  • 40 g boter
  • 1 snufje kaneel

Voor de biscuit met kaneel:

  • 6 cl volle melk (60 g)
  • 120 g vloeibare honing
  • 80 g eieren
  • 25 g griessuiker
  • 80 g roggebloem (die vond ik niet en gebruikte gewone tarwebloem)
  • 40 g havermoutmeel
  • 8 g bakpoeder
  • 2 g vloeibare vanille
  • 1 sinaasappel, de zeste
  • 1 citroen, de zeste
  • 5 g kaneelpoeder

Voor de chocolademousse:

  • 20 g griessuiker
  • 1 kaneelstok
  • 1/2 tl kaneelpoeder
  • 45 g room
  • 35 g eigeel
  • 75 g pure chocolade, 60 à 70 % cacao
  • 180 g opgeklopte room

Voor de kaneelstreusel:

  • 50 g bloem
  • 50 g griessuiker
  • 50 g amandelpoeder
  • 50 g boter, op kamertemperatuur
  • 10 g kaneelpoeder
  • 10 g cacaopoeder

Voor de punch:

  • 10 g griessuiker
  • 25 g appelsap
  • 2 g rum

Voor de afwerking:

  • 1 appel
  • 1 kaneelstok

Instructies
 

Voor de appelvulling:

  • Laat in een kookpot op hoog vuur de kandijsuiker karamelliseren en schep er de geschilde en in blokjes gesneden appels bij.
  • Laat gedurende een goeie 10 min bakken, terwijl je roert. Voeg dan de boter en kaneel toe.
  • Bak nog 10 min verder op zacht vuur tot de appels zacht zijn.
  • Schep de appelblokjes in een ring van 16 cm diameter en 1,5 cm hoog en zet in de diepvries. (In een ronde siliconevorm lukt het ook).

Voor de biscuit met kaneel:

  • Verwarm de oven voor bij 180° C (hetelucht).
  • Verwarm in een kookpot de melk en honing tot lauw.
  • Meng de eieren en de suiker, giet er de lauwe melk en honing op en vervolgens de gezeefde bloemsoorten en het bakpoeder.
  • Voeg tot slot de vanille, de zestes en de kaneel toe. Meng goed.
  • Schep het beslag in de ring van 18 cm diameter en zet in de voorverwarmde oven gedurende 20 à 25 min.
  • Haal uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

Voor de chocolademousse:

  • Smelt op een zacht vuurtje de suiker in een kookpot (zonder water toe te voegen) met de 2 kaneelsoorten tot je een karamel bekomt.
  • Wanneer de karamel begint te roken, voeg je de lauwe room toe. Meng goed.
  • Warm de karamelroom op een laag vuur op en schenk op de losgeklopte eidooiers.
  • Dik in op een zacht vuur zoals voor een crème anglaise. Schenk dan bij de gesmolten chocolade.
  • Laat bijna volledig afkoelen en meng er tot slot voorzichtig de opgeklopte room onder.

Voor de kaneelstreusel:

  • Verwarm de oven voor bij 180° C (hetelucht).
  • Maak een zanderig deeg met je vingertoppen, waarbij je ervoor zorgt dat er nog klontertjes in het deeg zitten.
  • Bak de streusel gedurende een 20-tal min in de oven. Roer tijdens het bakken de streusel regelmatig los zodat die gelijkmatig kleurt.
  • Bewaar tot gebruik.

Voor de punch:

  • Meng in een kookpot het appelsap en de suiker en warm zachtjes op.
  • Voeg van het vuur de rum toe.

Montage

  • Leg de biscuit met kaneel in de cirkel. Smeer met een borsteltje de biscuit in met de punch.
  • Smeer wat chocolademousse uit over de biscuit en duw hier vervolgens de appelvulling stevig in.
  • Spuit met een spuitzak rondom de chocolademousse en strijk die helemaal gelijk uit met een spatel.
  • Zet in de diepvries gedurende 1 uur.

Afwerking

  • Haal het herfsttaartje uit de diepvries.
  • Bak enkele partjes appel in boter met suiker.
  • Bestrooi het herfsttaartje met de streusel die je door een zeef passeert.
  • Werk het herfsttaartje af met de gebakken appelpartjes en een kaneelstok.
Trefwoord appel, chocolade, chocolademousse, crumble, kaneel, rum, streusel
Herfsttaartje met appel en kaneel

Bron: recept van Christophe Felder uit het boek Entremets, 40 desserts d’exception.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

ARCHIEF

2 Reacties

  1. Ginette

    Het lijkt inderdaad meer dan heerlijk, zeker de moeite waard om deze taartje te maken voor een zondag middag na een bos wandeling!!!!

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Het is héérlijk. Een echte must-make, Ginette.
      Succes en smakelijk!

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Herfsttaartje met appel en kaneel

by Myriam Minne time to read: 3 min
2