Gefilterd water, de kortste weg naar een goede gezondheid… en lekker eten!

Twee kopjes thee, het ene troebel en het andere mooi helder, hebben me doen beseffen wat gefilterd water waard is… Vorige week was ik door Brita, hét merk van waterfilterkannen, uitgenodigd voor een perslunch bij twee-sterren restaurant Comme Chez Soi in Brussel. Ik geef eerlijk toe dat:
1. ik tot die dag niet goed besefte wat Brita en voeding met elkaar te maken hadden,
2. ik tot dan altijd ongefilterd kraantjeswater gebruikte voor al mijn bereidingen en dat terwijl ik wel al een Brita kan had staan.
Wel, ik kan jullie verzekeren: vanaf nu gebruik ik enkel nog water uit mijn Brita waterfilterkan. Het uitzicht van de twee kopjes en Lionel Rigolet hebben me overtuigd!

Dat voldoende water drinken heel belangrijk is, dat weet ik al heel lang en dat breng ik sinds januari 2007 ook in de praktijk. Heuh? Jawel, in januari 2007 sloot ik me aan bij de Managers Marathon Club en toen bleek dat ik een te hoog vetpercentage had (jawel, toch wel!), drukte mijn trainer me op het hart om 3 liter water per dag te drinken. Piet Precies en gedisciplineerd als ik ben, deed ik dat ook en ik doe het nog steeds, ook al loop ik niet meer. Ik voel me er goed bij. Die boodschap van voldoende water drinken, benadrukte Martine Prenen, gezondheidsconsulente en boegbeeld van Brita, nogmaals: “Water drinken is van het allerhoogste belang. Ons lichaam is als een grote watertank vol levende cellen. Ons bloed bestaat voor 92% uit water en staat in voor het transport van zuurstof en voedsel. Onze spieren bestaan voor 75% uit water. Wanneer de watervoorziening slabakt, komt ons hele lichaam in de problemen.”

Martine: “Dat wil zeggen dat ons lichaam begint te haperen, en er voor ons brein een ‘plon général’ dreigt. Als je dan niet snel naar je lichaam luistert, gaat het licht ‘letterlijk’ uit. Want water is onmisbaar. Een mens kan weken zonder voedsel, maar slechts een paar dagen zonder water. Dehydratie maakt ons letterlijk ziek, ons enzyme systeem gaat veel trager werken wat in de eerste instantie resulteert in vermoeidheid. Maar ook concentratieproblemen, spierstijfheid en lichte hoofdpijn kunnen het gevolg zijn van dehydratie.”

Als fervent waterdrinker zat ik constant bevestigend te knikken bij de wijze woorden van Martine. Maar, waar ik dus nog niet eerder bij stilstond, is dat gefilterd water ook goed is in de keuken. De voordelen op een rijtje:

  • Gefilterd water zorgt voor een optimaal behoud van kleur, geur en smaak van ingrediënten.
  • Gefilterd water zorgt voor een optimaal vitaminebehoud.
  • Gefilterd water zorgt voor heldere koffie en thee en optimale aroma’s.
  • Gefilterd water zorgt voor heldere ijsblokjes.
  • Gefilterd water voorkomt kalkaanslag in potten en huishoudelijke apparaten.

 

En ja, topchef Lionel Rigolet himself onderstreepte de voordelen van gefilterd water. Voor hem zijn op culinair vlak de volgende troeven belangrijk:

  • Gefilterd water zorgt voor een constante neutraliteit van de smaken
  • Gefilterd water bevat een minimum aan kalk en chloor en andere elementen die wel aanwezig zijn in kraanwater 
  • Gefilterd water zorgt voor heldere en zuivere bereidingen zoals bouillons en fonds, zonder enige aanslag of residu

Tjah, wie zijn we om de grote chef tegen te spreken? 😉 Hij voegde de daad bij het woord en liet ons genieten van een smakelijk toplunch bereid in… gefilterd water. Op het menu pladijsfilets met Naamse slakjes, bouillon met shiitake en Chinese bieslook als voorgerecht, Iberisch presa met zachte kruiden, couscous van Moulins Mahjoub, groene kool en spekreepjes als hoofdgerecht en Bretoens zandkoekje met gekonfijte citroenmarmelade en limoensorbet met basilicum als nagerecht.

Bedankt aan PR Style en Brita voor de heerlijke en leerrijke lunch.
Hiermee is al mijn verlof voor 2015 ‘opgesoupeerd’, letterlijk en figuurlijk…

Related Post

Tags: , , , , , , , ,

Gefilterd water, de kortste weg naar een goede gezondheid… en lekker eten!

by Myriam time to read: 2 min
2
%d bloggers liken dit: