Neen, niet a la playa. Daarvoor is het in de herfst en winter te koud in België (en congé om naar een Spaanse playa te gaan heb ik niet meer. Al mijn congé is opgesoupeerd voor dit jaar!). LA PLANCHA! Vamos a la plancha was de titel van de uitnodiging van Sarah van Tasting Lifestyle. Sarah Voulismas is ambassadrice van Forge Adour, hét merk van plancha’s (om je een idee te geven: in 2015 werden maar liefst 48.000 plancha’s vervaardigd) en het was in die hoedanigheid dat ze een fijn bloggersdiner organiseerde.
Nu vind ik het sowieso altijd al bijzonder fijn om met andere foodbloggers samen te zijn. Da’s zowat de énige plek waar je zonder schroom je fototoestel kan bovenhalen en ongegeneerd kiekjes schieten van eten. En als er ook nog lekker eten op de plank komt (letterlijk en figuurlijk in dit geval ?), dan ben ik er als de kippen bij om mijn aanwezigheid te bevestigen.
Place to be was het gezellige appartement van Sarah en haar vriend in hartje Antwerpen. De andere gasten: Bart van Nullam Microwaveum, Stephanie van Koken op Hakken, Manon van Macaron Manon, Caroline van Avocado van de Duivel en Anke van Donna Caramella. Op het menu een 3-gangen diner:
Groene gazpacho – gegrilde gamba & coquille – Venkel – Ouzo – Baconcrunch
Papillot – Lam – Aardappel – Wortel – Aubergine – Rozemarijn
Mascarponemousse – Gegrilde vijgen – Marshmallow – Crunchy amandelen
Wel, Sarah kan koken. Wat ze vanop haar plancha en uit haar kookpotten tevoorschijn toverde, was voortreffelijk! Als ik bedenk wat ik kon op haar leeftijd, dan was dat armoe troef. Veel verder dan een gekookt patatje, een gebakken kotelet en een portie sperziebonen (uit blik) kwam ik niet… Sarah’s gamba’s en coquilles waren gegrild à la perfection, de papilotte smaakte heerlijk,… Benieuwd naar de recepten? Die vind je op haar blog, meer bepaald hier.
Goed gerief, zoals de plancha van Forge Adour, is natuurlijk een hele hulp als je lekker én snel wil koken. Indrukwekkend om te zien hoe vlug de (indoor) plancha een temperatuur van 300° C bereikt… De gladde, geëmailleerde gietijzeren plaat wordt in no-time verhit tot hoge temperaturen en is dus bijzonder geschikt om ingrediënten dicht te schroeien. Pure smaak, vitamines en vezels blijven behouden met een knapperig korstje vanbuiten en een zachte kern vanbinnen.
Snel, gemakkelijk en gezond, dat zijn stuk voor stuk termen die van toepassing zijn op koken op een plancha. Voor de zomer zijn er uiteraard buitenmodellen, maar voor wie geen tuin heeft of tijdens de winter van de gezelligheid rond een plancha wil genieten, zijn er ook indoor modellen van de gietijzeren plaat op elektriciteit. Nog een troef is de stabiliteit van de temperatuur. Is het op een BBQ vaak moeilijk om een constante warmte aan te houden, is dat op een plancha een fluitje van een cent… Kortom, Sarah is in haar opzet van ambassadrice van Forge Adour helemaal geslaagd. Lap, nu heb ik ook zin in zo’n ding!
Bedankt, Sarah, voor de fijne avond. Bedankt, Bart, Stephanie, Manon, Caroline en Anke voor het gezelschap. Het was gezellig!
Bedankt voor de fijne blogpost Myriam! En vooral voor de gezellige avond xx Sarah