Toscaans konijn met pancetta en rozemarijn, pici

Aaaaaaaaaaaaargh!!!!! Nonde$!ù=!*@#$%^&!!!! Ik kon een vloek niet onderdrukken. Ik had net de meest heerlijke ovenschotel met konijn gemaakt, had er al mijn liefde én de beste ingrediënten ingestopt om pas na 40 minuten vast te stellen dat ik vergeten was om de schotel af te dekken met aluminiumfolie… Het konijn kwam dan ook zwartgeblakerd uit mijn oven. Terwijl ik luidkeels mijn ongenoegen uitte, schraapte mijn man de (te) zwarte pancetta ervan af en begon met veel smaak te smullen. “Vrouwe, ik vind dat niet erg, zenne, dat je dit opnieuw moet/gaat maken. ’t is lekker.”

En zo geschiedde dat mijn man op vrijdag én op maandag alweer konijn aan het eten was. Op vrijdag waren het konijnenschoudertjes en op maandag konijnenbouten, want er waren geen schoudertjes meer. En dat was absoluut niet tegen zijn zin. En tegen de mijne ook niet eigenlijk. Want zoveel werk is er niet aan dit konijntje. Eens alles in de oven zit, heb je ruimschoots de tijd om op ’t gemak te aperitieven! Met de bouten zelfs nog een kwartiertje langer dan bij de schoudertjes. 😎

Bij het Toscaans konijn serveerde ik de Toscaanse pasta pici van Food Nomads. Deze pasta wordt met de hand gemaakt door een ambachtelijke producent die hiervoor uitsluitend durumtarwe gebruikt uit de Val d’Orcia, een door de Unesco als werelderfgoed erkende site, en het zuiverste water van de Mount Amiata bron 1000 meter boven zeeniveau. Door het heel trage droogproces aan lage temperatuur behoudt de pasta zijn optimale smaak en perfecte textuur. De pasta is ruwer dan zijn industriële collega’s en houdt daardoor de saus beter vast.

 

Toscaans konijn met pancetta en rozemarijn, pici

 

Ingrediënten voor 4 personen

2 konijnenschoudertjes per persoon (die zijn sneller mals) of een volledig konijn kan ook natuurlijk.
2 uien of sjalotjes, fijngesnipperd
3 à 4 teentjes knoflook, fijngesnipperd
Een bakje kerstomaatjes (ik nam er in alle kleuren: rood, geel, groen,…)
1 blik Cubetti look van Elvea
10 dunne sneetjes pancetta of 5 dikkere plakken, fijngesneden
2 dl witte wijn
1 tl venkelzaad (optioneel)
4 el balsamicoazijn
Een paar takjes verse rozemarijn, de blaadjes van de takjes geritst + een paar takjes ter garnering
Verse (of gedroogde) oregano
Een paar takjes (citroen)tijm
Een snufje cayennepeper
Zout
Olijfolie

 

Toscaans konijn met pancetta en rozemarijn, pici

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C.

Kruid de konijnenschoudertjes of de konijndelen met peper en zout.
Verhit olie in een pan en bak in delen de stukken konijn tot ze goudbruin zijn (ongeveer 2 à 3 min. per kant) en tot alle stukken gebakken zijn.

Leg de konijndelen in een ovenschaal.

Doe opnieuw wat olijfolie in de pan en bak ui, look, venkelzaad en pancetta kort aan. Voeg nu de wijn en de balsamicoazijn toe en laat 3 min. inkoken. Voeg de tomatenblokjes en de geritste rozemarijn, (citroen)tijm en oregano toe. Kruid nog bij met zout en wat cayennepeper. Check de kruiding.

Schenk het mengsel over de konijndelen in de ovenschaal. Voeg nu de kerstomaatjes toe.

Dek de ovenschotel af met aluminiumfolie en zet ongeveer 1 u in de oven.

Prik na 1 u met een vork in de schoudertjes of ze echt mals zijn. Zo niet, zet je het geheel nog 10 min. langer in de oven. Let op, gebruik je enkel schoudertjes, dan zullen die iets sneller gaar zijn dan een heel konijn in stukken. Reken voor een heel konijn ca. 1 u 15 min.

Haal de schotel uit de oven en bestrooi met nog wat verse rozemarijn en (citroen)tijm.

Lekker met de pici pasta dus.

 

Toscaans konijn met pancetta en rozemarijn, pici

 

Bron: recept afkomstig van de blog Truitjeroermeniet.

Related Post

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Toscaans konijn met pancetta en rozemarijn, pici

by Myriam Minne time to read: 2 min
4
%d bloggers liken dit: