Hap en Tap logo zonder streep
Stressvrij (kerst)koken doe je in de oven

Stressvrij (kerst)koken doe je in de oven

12 dec 2016 | Events, Reviews

“De dagen worden korter en kouder, een duidelijk teken dat de winter op komst is en het einde van 2016 in zicht is. Het einde van het jaar staat garant aan warme momenten die we delen met vrienden en familie en betekent volop genieten van smaakvolle en geraffineerde gerechten. Maar een feestelijk menu samenstellen hoeft niet steeds duur of ingewikkeld te zijn. Met eenvoudige samenstellingen kan je nog steeds een overheerlijk feestmaal koken.  
 
Daarom nodigt IXINA jou graag uit voor een workshop rond ‘feestelijk’ koken. We vertoeven die avond in het warme gezelschap van kok René Delagaye. Hij toont je hoe je een eenvoudig gerecht omtovert tot een feestmaal door origineel gebruik te maken van je oven en je crispfunctie en stoomoven op volle toeren te laten draaien.
 
Zin om deze Kerst jouw gasten eens op een andere manier te verrassen en hen een smaakvol feestmaal voor te schotelen?”

 

Stressvrij (kerst)koken doe je in de oven

 

Meer dan dit mailtje van Liedewij van Famous Relations was er niet nodig om mij op 15 november (ja, ik loop zwaar achter met het bloggen van reviews, shame on me!) richting Drogenbos te laten rijden. Aangezien ik niet graag alleen rijd en al zeker niet naar Brussel, mailde ik naar Liedewij met de vraag wie er nog zou zijn. Tuur met Pruimen, was het antwoord. Joehoe. Ik volg Tuur, allez zo heet de blog, de man achter de blog heet Bart, al heel lang, maar had nog nooit het genoegen om hem live te ontmoeten. Hoewel onze relatie tot nu puur virtueel was, stelde ik toch voor om te carpoolen. Samen met een wildvreemde man in de wagen… Zo had mijn moeder het mij niet geleerd. Foei, foei, foei! 😉

Long story short, Bart is een bijzonder fijne man die door zijn drukke gezinsleven met 3 kleine kinderen helaas te weinig aan bloggen toekomt. Zijn verslag van de avond is dan ook nog niet verschenen. 😉

Aangekomen bij IXINA in Drogenbos, was er een serieus feestje aan de gang. Bleek namelijk dat net naast de IXINA winkel de allereerste Vandenborre Kitchen was opengegaan. Beetje bizar, leek me, twee keukenzaken pal naast elkaar, met zelfs een doorsteek van de ene naar de andere winkel, maar wat ik niet wist, was dat IXINA en Vandenborre in dezelfde groep zitten… Voilà het eerste weetje van de avond was een feit. Er zouden er nog een paar volgen tijdens de kookdemo van René Delagaye.

 

Stressvrij (kerst)koken doe je in de oven

 

René werkte jaren als kwaliteitsmanager bij huishoudtoestellenfabrikant Whirlpool en weet àlles van ovens: microgolfovens, warmelucht, hetelucht, boven- en onderwarmte, die man àdemt ovens. Hij maakte enkele gerechten klaar énkel en alleen gebruikmakend van de oven! Zo bakte hij palmiers – heerlijke, zoete knapperige koekjes gemaakt van bladerdeeg en suiker – in 3 (!) minuten in de microgolfoven (!). Jawel, ik kon mijn ogen niet geloven. Hij gebruikte hiervoor de crispplaat en -functie in de Whirlpool oven, een gebrevetteerd systeem dat enkel op Whirlpool en Bauknecht ovens zit blijkbaar. Weer iets bijgeleerd! En na de palmiers deed hij de krachttoer nog eens over met een moelleux au chocolat: 5 minuten in de microgolf op crispfunctie… Ting! Klaar!

Verder bereidde hij ook nog mosseltjes in de stoomoven die hij bedekte met pesto om ze tot slot kort te kleuren onder de grill. En ook een kipfilet opgevuld met spinazie en tomatenplakjes moest eraan geloven: die ging de heteluchtoven in met stoom. Er kwam de hele avond geen pan aan te pas… en geen stress!

Terwijl de gerechten in de oven zaten, strooide René met tips: Borden opwarmen? Maak de borden nat en stapel ze dakpansgewijs op elkaar. Zet ze 1 à 2 minuten in de microgolfoven “op volle tube”. Vlees ontdooien? Gebruik hiervoor nooit een bord, maar leg het bevroren voedsel rechtstreeks op de glasplaat. Die tips gaan we onthouden!

 

Stressvrij (kerst)koken doe je in de oven

 

Bedankt, Liedewij voor de uitnodiging, bedankt, René voor de lekkere gerechten en de vele tips en bedankt, Bart dat je bewees dat mijn moeder ongelijk had toen ze me op het hart drukte om nooit met vreemden mee te gaan… 😉

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.592 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Stressvrij (kerst)koken doe je in de oven

by Myriam Minne time to read: 3 min
0