Hap en Tap logo zonder streep
Scampi's a la Siciliana

Scampi’s a la Siciliana

1 jul 2016 | Hoofdgerecht, Hoofdgerecht met vis

Ook al volg je al jàren kookles, er zijn van die recepten die je bijblijven. Dat is bij mij het geval én dat is bij andere cursisten niet anders. Onlangs, op de afscheidsles aan Spermalie, waren een paar klasgenoten en ik herinneringen aan dergelijke succesrecepten aan het ophalen. Peggy en Nathalie, die een ander parcours dan ik gevolgd hadden en nog maar een jaar in mijn patisserieklas zitten, herinnerden zich dit recept voor scampi’s a la Siciliana bijzonder goed, want ze zetten het regelmatig op tafel. Ze spraken er zo sappig en vol lof over dat ik meteen vroeg om het recept in te scannen en door te mailen, wat de lieve dames ook deden.

Hun tip: zorg dat je altijd van de speciale boter in je diepvriezer hebt zitten, zo maak je dit gerecht in no-time klaar. En vergeet zeker niet om brood te voorzien. Zo kan je de saus tot de laatste druppel opdeppen, want die is hemels.

 

Scampi's a la Siciliana

 

Nodig voor 8 personen

56 scampi’s van 16/20
Peper en zout
Een snuifje piment d’espelette
1 groot glas witte wijn
8 mespuntjes sambal oelek (of minder als je niet van pittig houdt)
8 tl olijfolie
500 g boter
12 teentjes look (4 + 8)
1 gesnipperde sjalot
6 tomaten, ontveld en in brunoise gesneden
1 bos gehakte peterselie
50 g amandelpoeder
Een scheutje Cognac
Een snuifje kerriepoeder
Een snuifje oregano
Een mespuntje Aromat

 

Bereiding

Halveer de scampi’s gedeeltelijk, maar laat het staarteinde zitten. Verwijder het darmkanaal.

Kruid de scampi’s met peper, zout en espelette of wat cayennepeper.

Bereid de lookboter: stoof de gesnipperde sjalot en 4 gehakte lookteentjes in wat boter. Voeg kerrie- en amandelpoeder toe en laat even meestoven. Blus met Cognac en laat even afkoelen. Vermeng met de zachte boter en gehakte peterselie, kruid met peper en Aromat. De rest kun je perfect in de diepvries bewaren voor een volgende keer.

Verhit een weinig olijfolie en sambal oelek in een (wok)pan, bak de scampi’s met de gesneden kant op volle vuur en kleur ze, voeg de resterende gehakte look (8 teentjes) toe en draai de scampi om. Voeg een eetlepel lookboter en de tomatenbrunoise toe. Blus met een scheut witte wijn en bestrooi met de resterende gehakte peterselie en wat oregano. Laat nog even goed opkoken en dien onmiddellijk op met stokbrood of ciabatta, zodat je de heerlijke saus kan opdeppen.

Bij dit recept is het van groot belang dat je alle ingrediënten klaar hebt staan zodat alles heel snel gebeurt voor een optimale smaakimpressie.

 

Scampi's a la Siciliana

 

Bron: recept van Dhr. Theys (2013), oud-leraar aan hotelschool Spermalie in Brugge.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

ARCHIEF

2 Reacties

  1. vanwolleghem patricia

    heerlijk recept scampi’s a la Siciliana en ook de scampi’s in kruidenkaassausje en paprika, capellini was goed gelukt.zal dat zeker nog klaarmaken !
    had al lang niet meer met scampi’s gewerkt en beiden waren zeer lekker.

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Zo’n reacties lees ik graag, Patricia. Daar doe ik het voor!
      Liefs
      Myriam

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Scampi’s a la Siciliana

by Myriam Minne time to read: 2 min
2