- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Scampi’s a la Siciliana

 

Scampi's a la Siciliana

 

Nodig voor 8 personen

56 scampi’s van 16/20
Peper en zout
Een snuifje piment d’espelette
1 groot glas witte wijn
8 mespuntjes sambal oelek (of minder als je niet van pittig houdt)
8 tl olijfolie
500 g boter
12 teentjes look (4 + 8)
1 gesnipperde sjalot
6 tomaten, ontveld en in brunoise gesneden
1 bos gehakte peterselie
50 g amandelpoeder
Een scheutje Cognac
Een snuifje kerriepoeder
Een snuifje oregano
Een mespuntje Aromat

 

Bereiding

Halveer de scampi’s gedeeltelijk, maar laat het staarteinde zitten. Verwijder het darmkanaal.

Kruid de scampi’s met peper, zout en espelette of wat cayennepeper.

Bereid de lookboter: stoof de gesnipperde sjalot en 4 gehakte lookteentjes in wat boter. Voeg kerrie- en amandelpoeder toe en laat even meestoven. Blus met Cognac en laat even afkoelen. Vermeng met de zachte boter en gehakte peterselie, kruid met peper en Aromat. De rest kun je perfect in de diepvries bewaren voor een volgende keer.

Verhit een weinig olijfolie en sambal oelek in een (wok)pan, bak de scampi’s met de gesneden kant op volle vuur en kleur ze, voeg de resterende gehakte look (8 teentjes) toe en draai de scampi om. Voeg een eetlepel lookboter en de tomatenbrunoise toe. Blus met een scheut witte wijn en bestrooi met de resterende gehakte peterselie en wat oregano. Laat nog even goed opkoken en dien onmiddellijk op met stokbrood of ciabatta, zodat je de heerlijke saus kan opdeppen.

Bij dit recept is het van groot belang dat je alle ingrediënten klaar hebt staan zodat alles heel snel gebeurt voor een optimale smaakimpressie.

 

Scampi's a la Siciliana

 

Bron: recept van Dhr. Theys (2013), oud-leraar aan hotelschool Spermalie in Brugge.

Related Post