Vorig jaar vierde het CVO (Centrum voor VolwassenOnderwijs) van Spermalie nog haar 40ste verjaardag, een event waar ik bij was als fotografe. Maar niet alleen het volwassenonderwijs boert goed, ook het dagonderwijs bij Spermalie gooit hoge ogen. Zo wonnen onlangs nog 2 leerlingen van het 7de jaar de vijfde editie van de JRE Cooking Cup. De toekomst is verzekerd. Maar bij Spermalie blikken ze ook nog graag eens terug en organiseren ze om de 2 jaar een groots banket voor alle oud-leerlingen. Dan wordt een team van oud-leerlingen opgetrommeld om te koken voor hun ‘collega’s’. Vorige week was het zover, dan kookten chef Broes Tavernier, sommelier Janne Cornille, keukenmedewerker Achiel Brouwer en patissier Stefanie Devriendt van Restaurant ’t Vijfde Seizoen in Aalter de pannen van het dak voor niet minder dan 261 oud-leerlingen van Spermalie. Blijkbaar werden mijn diensten als fotografe vorig jaar op prijs gesteld, want ik was weer van de partij.
Dat Broes Tavernier een potje kan koken, wist ik al, want ik was ooit – lang geleden – al eens te gast in ’t Vijfde Seizoen. (Gek dat Broes Tavernier al 17 jaar afgestudeerd is, hij lijkt nog piepjong en valt niet op tussen de leerlingen van de derde graad). Ook Michelin en Gault&Millau loven de jonge chef. Michelin bekroont hem met een Michelin bordje voor zijn kwaliteitsvolle keuken: “Bereidingen met kwaliteitsproducten, een vakkundige chef. Gewoonweg lekker eten!” en Gault&Millau geeft Broes Tavernier een mooie 15/20: “Ook al openden Lien D’hooge en Broes Tavernier eind 2017 om de hoek een traiteurszaak, toch blijft in hun gezellig ingerichte restaurant alles op wieltjes lopen. D’hooge is een gulle gastvrouw en Tavernier is een chef die naar het voorbeeld van zijn leermeester Geert Van Hecke smaakvolle bereidingen weet te maken met soms schijnbaar ‘eenvoudige’ ingrediënten. … Dit is een plek waar we telkens graag naar terugkomen.”
Voor het oud-leerlingen banket koos Broes Tavernier voor gerechten uit zijn restaurant:
Octopus
Chorizo – yuzu – sesam
Schouder van konijn gekonfijt
Aubergine – radijs – honingvinaigrette
Schelvis mi-cuit
Geprakte aardappel met karnemelk – handgepelde garnalen
Jong haantje Label Rouge
Jonge wortel – Albufera saus
Chocolade Caraïbe
Cashew – miso – wilde rijst
Veel kon ik niet proeven, helaas, daarvoor was ik te druk aan het fotograferen. Maar ik zag wel dat de bordjes van jong en oud (het publiek was heel divers, van jonge veulens die nog maar vorig jaar afstudeerden tot opgetutte dames en heren die al een paar decennia geleden hun diploma haalden) ‘uitgelekt’ terugkeerden naar de (sympathieke!) dames van de afwas. Het applaus voor Broes en zijn team, bijgestaan door de praktijkleraren van de 3de graad Peter Keirsbilck, Lode Vanduynslager, Carl Delaey, Tim Cornille, Christophe Noseda en Peter Demunter, was dan ook warm en oprecht.
Zin gekregen om zelf ook te studeren aan Spermalie? Kom dan zeker naar de opendeurdagen op zaterdag 16 en zondag 17 maart, telkens van 11u00 tot 16u30.
Piep
Wat een fijn artikel,
Mooie foto’s,
Heerlijk eten
Knuf
Dankjewel, Mieke. Het was een fijne avond inderdaad.
Groetjes
Myriam
Hieraan toevoegen dat ook de wijnen en zeker de bediening een grote pluim verdienen. Deze was van een ongelooflijk niveau, zelden meegemaakt. Proficiat
Zeker en vast, Charles. Al heb ik niet van de wijnen durven proeven, aangezien ik de foto’s moest maken. 😉