Neuhaus innoveert met Wine Pairing collectie

Sinds de trouw van mijn dochter ben ik het nagelbijten afgeleerd en laat ik regelmatig mijn gelnagels bijwerken. Maar toen de uitnodiging van Neuhaus om kennis te maken met hun nieuwe Wine Pairing collectie in mijn mailbox viel, was ik er als de kippen bij om mijn afspraak bij de nagelstudio af te bellen. Uitnodigingen van Neuhaus sla je niet af. Punt. En al zeker niet wanneer die productlancering plaatsvindt in het wijnrestaurant van Sepideh Sedaghatnia, u waarschijnlijk welbekend als jurylid van het tv-programma Mijn Restaurant. Bovendien ben ik dol op chocolade (the understatement of the century!) én op wijn. En dus reed ik ondertussen 3 weken geleden al gezwind naar Antwerpen. Time flies

Wel, apart zijn chocolade en wijn lekker, maar gecombineerd een ware streling voor de tong. Chocolade en wijn zijn een match made in heaven! De juiste chocolade en wijn pairing brengt immers verborgen aroma’s in beide lekkernijen naar boven met een smaakexplosie tot gevolg. En dat is geen geheim voor de Maîtres Chocolatiers van Neuhaus. Na de Coffee Pairing collectie ging de uitvinder van de Belgische praline terug op zoek naar vernieuwing. Kosten noch moeite werden gespaard en Sepideh, gevierd sommelier en wijnauteur, werd aangetrokken om hen hierbij bij te staan. Het duurde 1 1/2 jaar (!) tot de nieuwe Wine Pairing collectie helemaal op punt stond, maar het resultaat is dan ook een sterk staaltje van vakmanschap: 6 pralines die de perfecte match vormen met rode en witte wijnen. En die mocht ik in avant-première proeven. Happy me!

 

Neuhaus innoveert met Wine Pairing collectie

 

Praliné en witte wijn

De Maîtres Chocolatiers creëerden 3 pralines met als basis een smaakvolle praliné die fijn harmonieert met de zachte, fijne zuren en typische primaire smaken van fruit, bloemen en kruiden die het merendeel van halfdroge en droge witte wijnen kenmerken. De kenners kunnen ook hier kiezen voor een specifiek type wijn bij iedere praline voor een excellente smaakbeleving.
• Een florale witte wijn en een praline op basis van acacia honing, krokante hazelnootpraliné en kardemom, gecoat met melkchocolade vormen een streling voor de smaakpapillen.
• Een meer lijvige witte wijn past goed bij een praline met amandelpraliné met olijfolie en een toets van zeezout.
• Bij een droge witte wijn past een praline met een mix van pitten, afgewerkt met Dulcey chocolade en paprikapoeder bijzonder goed.

 

Neuhaus innoveert met Wine Pairing collectie

 

Ganache en rode wijn

Drie pralines hebben als basis diverse ganache vullingen die perfect passen bij de typische tannines en complexe rijkgeschakeerde smaken eigen aan de meeste rode wijnen. De kenners kunnen kiezen voor een specifiek type wijn bij iedere praline:
• Een krachtige rode wijn matcht wonderwel met een praline met een zachte vulling van Earl Grey, mangopuree en acaciahoning.
• Een eerder fruitige rode wijn gaat dan weer zeer goed samen met een uitgesproken praline op basis van saffraan, Colombiaanse chocolade, braambes, kruidige rozemarijn honing en witte chocolade.
• Bij een rokerige rode wijn past een praline met kersen, Costa Ricaanse pure chocolade, afgewerkt met witte chocolade en cassis cacaoboter.

 

Neuhaus innoveert met Wine Pairing collectie

 

1 + 1 = 3!

“De pralines én wijn optimaal degusteren is simpel” zo legde Sepideh ons uit:
• Observeer: Bekijk de kleur en de helderheid van de wijn. Ruik aan de wijn en laat hem even walsen in het glas om de aroma’s nog beter vrij te laten komen. Bekijk ook de praline van dichtbij, welke smaken verwacht je?
• Onthul: Neem een slokje van je glas wijn en laat zachtjes door je mond heen en weer gaan zodat alle delen van de tong worden beroerd. Zuig een beetje lucht naar binnen om de smaken van de wijn te versterken. Ruik aan de praline en neem een hapje om de heerlijkheden onder het oppervlak te onthullen.
• Ontdek: Laat de chocolade langzaam smelten tussen tong en gehemelte. Voel de textuur van de vulling, adem langzaam uit door je neus en ervaar de smaken van de diverse ingrediënten. Eindig met een slokje wijn zodat de smaken van praline en wijn zich mooi samen in je mond verweven.
Volg deze stappen zodat beide lekkernijen het best tot hun recht komen. Laat je verrassen en ontdek dat 1 + 1 in dit geval echt 3 is!
Vaarwel koffie met koekjes, wijn met pralines is de gedroomde afsluiter van een gezellige herfst- of winteravond in fijn gezelschap!

 

Neuhaus innoveert met Wine Pairing collectie

 

Concreet

De Wine Pairing Collection geschenkdoos is elegant met een luxueuze afwerking en bevat een gedetailleerde leaflet met wijn aanbevelingen van Sepideh Sedaghatnia en meer informatie rond het ideale pairingritueel. Het ideale cadeau dus voor iedere chocolade- én wijnliefhebber!

De Wine Pairing Collection van Neuhaus is vanaf nu verkrijgbaar in de Neuhaus boetieks en op neuhauschocolates.com voor € 28.

PS Voor wie zich nu afvraagt of ik na het degusteren van die 6 pralines met bijpassende wijntjes niet te tipsy was om nog achter het stuur te kruipen? Wel, ja. Gelukkig volgde er nog een uitgebreid diner waarbij ik – met pijn in het hart weliswaar – de lekkere wijntjes links liet staan. Don’t drink and drive!

 

Neuhaus innoveert met Wine Pairing collectie

 

Voor de kenners/wijnliefhebbers onder jullie, hier is het lijstje van de wijnen die we proefden:

Praline: Miel // Wijn: Zilliken, Riesling, Mosel, Duitsland 2018
Praline: Amandes // Wijn: Spionkop Koen Roose, Chenin Blanc, Elgin, Zuid-Afrika 2017 (Deze kan je met alle witte wijn pralines pairen – ook te koop in Neuhaus boetieks.)
Praline: Graines // Wijn: Mandolas, Furmint, Tokaj, Hongarije 2017

Praline: Earl Grey // Wijn: Pago de Los Capellanes, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanje 2015
Praline: Safran // Wijn: Meyer – Näkel, Spätburgunder, Ahr, Duitsland 2014
Praline: Cerises // Wijn: Château Musar, Bekaja Vallei, Libanon 1988

Related Post

Tags: , , , , , , ,

Neuhaus innoveert met Wine Pairing collectie

by Myriam Minne time to read: 4 min
0
%d bloggers liken dit: