Ik merk de laatste tijd – zeg maar, de laatste maand – dat de lezers van mijn blog koortsachtig op zoek zijn naar lekkere hapjes. Daar waar de Tiramisutaart van Jeroen Meus màànden met voorsprong aan de top van mijn meest bekeken recepten stond, is die nu compleet van de charts geveegd door het lepelhapje met witloof en scampi, de vanilleglaasjes en het glaasje met geitenkaas, Gandaham, abrikozen en pijnboompitjes. Hapjes dus.
Ik speel graag in op de wet van vraag en aanbod door jullie een hapje voor te schotelen, waarvan ik zeker ben dat het in de smaak zal vallen: weinig werk, maar o zo lekker! Hiermee is de toon meteen gezet. 1 waarschuwing: ’t is wa-a-a-arm!
Nodig voor 8 hapjes
1 sjalot
1 teen knoflook
50 g rauwe ham, in blokjes
4 el room
2 el gehakte peterselie
1 kl Pernod (ik gebruikte Ricard en daarmee lukte het ook)
100 g Sint-Jakobsvruchten
2 el vers broodkruim (ikzelf gebruikte Panko en dat was ook prima)
2 el versgemalen parmezaan
Peper, zout en cayennepeper
Boter
Werkwijze
Pel en snipper de sjalot en het teentje look. Fruit glazig in boter. Bak de rauwe ham even mee.
Voeg de room toe en laat 2 minuten sudderen.
Voeg, van het vuur, de gehakte peterselie en de Pernod toe.
Dep de sint-jakobsvruchten droog en snij ze in niet te kleine stukjes. Kruid lichtjes met peper en zout.
Verdeel ze over vuurvaste hapjeslepels en schep er wat saus over.
Meng het vers broodkruim met de versgemalen parmezaan, peper, zout en cayennepeper.
Verdeel het mengsel over de hapjes.
Laat kort gratineren onder de hete grill en serveer meteen.
Bron: Libelle, weekblad nr 51 van 20 december 2012.
0 reacties