Gegratineerde sabayon met aardbeien

Toen ik vorige week de receptenpagina’s van de Libelle doornam, stootte ik er op een sabayon met vers fruit. En dan – opeens – flits – werd ik 5 jaar terug in de tijd gekatapulteerd naar de zomer van 2008. Ik werkte destijds als branch manager bij Thermomix en moest in die hoedanigheid een stand gaan animeren op de landbouwbeurs van Libramont.

Ik stond er 4 dagen aan één stuk in een snikhete tent courgettesoep te maken, stel je voor! Maar het was fun met de andere dames demonstratrices. Vooral ’s avonds. We sliepen in een B&B in de buurt bij een klant van Thermomix. De dame kookte voortreffelijk. En toen at ik daar de lekkerste sabayon van het heelal en het hele melkwegstelsel erbij!

Op algemeen verzoek krabbelde ze het recept op een papierke en dat heb ik tot op vandaag bewaard. Sterker nog, ik kon het onmiddellijk terugvinden, toen ik ernaar op zoek ging. Een hele krachttoer als je weet dat al mijn kasten uitpuilen van de recepten, magazines en kookboeken!

Voor wie een Thermomix bezit, is dit zo simpel en lekker. Bijna te simpel om te bloggen, maar ik doe het toch, want lekkerrrrrrrrrrrrr! Voor wie geen Thermomix heeft, lukt het ook, maar dan kost het wat meer inspanning. Letterlijk. Maar het is de moeite waard. Dit is een succesnummer!

 

Nodig voor 4

500 g aardbeien
4 dooiers
100 g suiker
50 ml zoete witte wijn (ik gebruikte mijn fles Beaumes de Venise)
2 dl room

Bereiding in de Thermomix

Verwarm de ovengrill voor.

Spoel de aardbeien, verwijder het kroontje en halveer ze.
Verdeel de vruchten over 4 individuele ovenschaaltjes of diepe borden.

Doe de dooiers, suiker en witte wijn in de Thermomix en programmeer 6 minuten / 80° C / snelheid 4.
Giet er bij het belsignaal de room bij en meng nog even goed.
Giet de sabayon over het fruit en zet onder de grill tot hij goudbruin kleurt: opgelet, dit kan snel gaan! Serveer meteen.

Bereiding zonder Thermomix

Verwarm de ovengrill voor.

Spoel de aardbeien, verwijder het kroontje en halveer ze.
Verdeel de vruchten over 4 individuele ovenschaaltjes of diepe borden.
Klop de eierdooiers met de suiker schuimig. Zet de kom in een pan met heet water en klop er de wijn door. Blijf kloppen tot de massa indikt en neem meteen van het vuur af. Voeg nu de room toe.
Giet de sabayon over het fruit en zet onder de grill tot hij goudbruin kleurt: opgelet, dit kan snel gaan! Serveer meteen.
 
Bron: een met de hand bekrabbeld papiertje van een B&B in de Ardennen waarvan ik mij de naam niet meer herinner…

Related Post

Tags: , , , ,

Gegratineerde sabayon met aardbeien

by Myriam time to read: 2 min
0
%d bloggers liken dit: