Ik heb geen barbecue (meer), maar dat belette me niet om deze Filipijnse sticky BBQ buikspek spiesjes te maken. Waarschijnlijk waren de buikspek spiesjes nog lekkerder geweest met een rooksmaakje eraan, maar zelfs zonder lieten ze me al (g)rillen van plezier. Sorryyyyyyy! Ik ben momenteel dag in, dag uit aan het werken aan de BBQ-campagne van Colruyt en de (flauwe) woordmopjes rollen vanzelf uit mijn pen. Ik heb voor elk wat grills! 😁 (Jaja, voor dit soort vondstjes word ik dus betaald).
Buikspek is een van mijn favoriete vleessoorten. Niet iets voor elke dag, maar zo af en toe een traaggegaard stukje buikspek, daar zeg ik geen neen tegen. Mijn favoriete recept tot nu was een gelakt en zachtgegaard stukje buikspek met pinda’s. Toevallig ook op een buikspek spiesje. Een beetje zoals dit recept dus, maar toch ook weer helemaal anders. Deze Filipijnse lak is sowieso to die for!
Ik presenteerde de spiesjes op een handgemaakt bordje van Klay.
Filipijnse sticky BBQ buikspek spiesjes
Ingrediënten
Voor het buikspek:
- 600 g buikspek, zonder vel
- 500 ml water
- 50 ml sojasaus
- 1 laurierblad
- 5 peperkorrels
- 1 handvol groene lenteui ringen, voor de afwerking
Voor het BBQ glazuur:
- 100 g ketchup
- 50 g ananassap
- 50 g honing
- 50 g palmsuiker, geraspt
- 5 g gerookt paprikapoeder
- 10 g lookpuree
- 5 g zout
- 1 snufje 5-kruidenpoeder
Instructies
Voor het buikspek:
- Begin met het pocheren van het buikspek de dag ervoor, omdat het tijd nodig heeft om op te stijven. Doe alle ingrediënten (behalve de lente-ui) in een pan en laat zachtjes 2,5-3 u sudderen of tot het vlees heel zacht en mals is. Laat het afkoelen tot kamertemperatuur in de vloeistof en druk het vervolgens tussen 2 borden of schalen en zet het een nacht in de koelkast.
Voor het BBQ glazuur:
- Ook het glazuur moet de dag ervoor worden gemaakt om de beste smaak te krijgen. Meng de ingrediënten eenvoudig door elkaar, dek af en laat een nacht in de koelkast rusten.
Afwerking:
- Snijd de volgende dag het varkensvlees in mooie blokjes van 2 cm en rijg ze aan spiesjes. Denk eraan om de spiesjes eerst 30 min in water te laten weken als je houten spiesjes gebruikt.
- Bestrijk de spiesjes met het glazuur en leg ze op een gloeiend hete barbecue of grillpan. Draai regelmatig om en bestrijk met het glazuur tot het varkensvlees verkoold is en het vlees is opgewarmd. Het "verkolen" is belangrijk omdat het de smaak van het zoete glazuur in evenwicht brengt.
- Bestrijk de spiesjes met nog wat glazuur, strooi de lenteuitjes eroverheen en serveer.
Bron: recept vertaald uit het Engels van de website Great British Chefs.
Wat is toch altijd leuk om ”s ochtends (voor dag en dauw) als eerste jouw mailtje te lezen.
Dank voor alle heerlijke recepten.
Dat is heel graag gedaan, Ginette!
Hmmm. Het water loopt me in de mond. En laat ik nou zondag een bbq geven….. Ik weet al wat ik ga maken!
Halo Myriam, lijkt me een heerlijk gerechtje, die Filippijnse buikspekspiesjes. Alleen een vraagje ter verduidelijking: je zegt dat het varkensvlees verkoold moet zijn, maar wat versta jij onder verkoold? Ik versta eronder dat het vlees pikzwart verbrand is, maar op je foto ziet het er niet verbrand uit, dus jij verstaat er vast iets anders onder.
Dag Lucie,
Ja, ik wist niet goed hoe ik het correct moest vertalen. Het moet dus niet zwart verbrand zijn maar zo wat zwarte sporen van de grill vertonen. Ik gebruikte een grillpan (bij gebrek aan bbq) en heb dus totaal geen sporen. 😉
Laat het smaken, Hennie! Glad you’re back!