Twee BV’s die op één en dezelfde dag hun boek uitbrengen en ik ben uitgenodigd naar beide boekpresentaties op exact hetzelfde moment… Tjah, dat werd kiezen (en verliezen). Voor het boek van Sven Ornelis moest ik in Knesselare zijn, voor dat van Dagný Rós in Antwerpen.
Het toeval wilde dat ik die avond een teambuilding had met de collega’s: eerst karting in Sint-Niklaas met aansluitend een etentje. Van karting heb ik geen kaas gegeten. In een ver verleden heb ik mij hier ooit eens aan gewaagd op een openluchtcircuit in Lanzarote. Ik tufte vrolijk en gezwind rond, vond ik, dacht ik… maar naderhand zei mijn man mij onomwonden ‘dat hij mij niet kende’… Zo, dat was duidelijke taal. En dus liet ik al dat testosterongeweld achter in Sint-Niklaas om mij richting ’t Stad te begeven waar Dagný Rós in de Wasbar haar eersteling voorstelde.
Wat mij het eerst opviel aan dit boek, was de frisse verschijning, net als Dagný Rós zelf. Ik leerde deze Nigella van het hoge Noorden zoals ze ook wel genoemd wordt ‘kennen’ toen ze in 2012 Wout Bru bijstond als jurylid in het programma Junior Masterchef op VTM.
Een aantal jaren terug besloot Dagný Rós dat zij haar tweede thuis in Antwerpen wilde laten delen in de gezonde en lekkere eetcultuur van haar geboorteland IJsland en startte haar traiteurservice ‘Fisk Boutique’, die simpele maar gezonde gerechten levert.
Haar creaties zijn gebaseerd op de Scandinavische keuken, maar Dagný Rós laat haar creativiteit graag de vrije loop door kruiden en specerijen uit de hele wereld toe te voegen. Dit resulteert in spannende en creatieve gerechten om je vingers bij af te likken. Simpel, gezond en lekker, dat is haar credo. Haar gerechten zijn makkelijk, snel en ze zijn geschikt voor zowel de doordeweekse dag als voor een feestelijk diner voor vrienden of familie. En dat is in haar eerste kookboek niet anders.
Het boek is opgedeeld in 6 thema’s:
Lunch & Brunch
Healthy Shit
Family Time
Kids Party
BBQ
Party Food
In het eerste deel, Lunch & Brunch, deelt ze hartige, zoete, warme of koude gerechten en alles ertussenin. De brunch is dan ook haar lievelingsmaaltijd, omdat ze dan alles door elkaar mag eten. Ze bruncht bijna elk weekend met haar gezin en dat zijn de kostbaarste momenten samen. Het is zo makkelijk en ongedwongen: je zet op tafel wat je maar wil én je mag eten tot 15u ’s middags. How cool is that?
Een paar voorbeelden van wat ze haar gezin met 3 kinderen, familie en vrienden dan voorschotelt? Yoghurtpannenkoeken met fruitsla en agavesiroop, een frisse salade met gember en sinaasappel of de beste kippensoep ooit… Ik wil wel eens op de brunch uitgenodigd worden bij Dagný Rós.
In Healthy Shit houdt Dagný Rós mooi yin en yang in balans. Een gezonde levensstijl is voor haar én haar gezin bijzonder belangrijk, zonder dat ze wil dat het haar leven controleert. Ze probeert er dan ook de fun in te vinden, geniet en beschouwt gezond leven als de normale manier van leven. Uiteraard komen in dit hoofdstuk detoxdranken en smoothies aan bod (wat vind je van de naam Gorgeous Goddess Smoothie?), maar ook leuke salades (zoals de orange crush salade met pistachenoten). Kortom gezonde gerechten mét smaak!
Dagný Rós is een echt familiemens en dat bewijst ze in Family Time met eten waar groot én klein vrolijk van worden. Ze houdt van kleur in haar kleren, maar ook in haar eten. De zalm met mangochutney, zoete chilisaus en pistachenoten, het varkensribstuk met persillade van gekookte ham en een zalfje van butternutsquash en het gemarineerde varkenshaasje met mango en prinsessenboontjes zijn daar het duidelijke bewijs van.
In Kids Party gaat Dagný Rós helemaal loos met suiker, bloem en boter. Voor één keer mag het. Op hun feestjes mogen haar kindjes gerust eens genieten van de overdaad. Zoals van de snickerstaart to die for of de kokoscake met mokkacrème, de Rice Krispies taart met bananencrème (de snelste cake ter wereld om te maken!) of nog de wortelcake met roomkaasglazuur. Het idee van de zwavelstokjes op deze cake vind ik zo leuk, dat ga ik ook proberen bij een van mijn volgende cakejes. Wordt vervolgd.
In het hoofdstuk BBQ besteedt Dagný Rós zowel aandacht aan de vlees- of visbereidingen zelf, als aan de bijgerechten die ze in buffetvorm presenteert: variaties van sla, aardappelsla of gebakken aardappelen, dressings en groenten. Ze is een echte barbecuefreak. In Ijsland wordt er heel het jaar door gebarbecuëd. Weer of geen weer: de barbecue moet gewoon aan! Voor een lamskroon met bulgursalade en tzatziki bvb. of Ijslandse kreeft of gemarineerde zalm of steak op de grill met granaatappelsaus en bruine suiker… Mmmmmmh!
Dagný Rós heeft duidelijk het beste voor het einde bewaard: Party Food! Het hoofdstuk start met 3 cocktails – hoe kan het ook anders – om verder te gaan met allerlei hapjes, party snacks en fingerfood: peren met Parmaham en prosciutto, Nordic balls (die ik mocht proeven tijdens de boekvoorstelling, fingerlicking!), frisse loempia’s met kip en hoisinsaus,… en ga zo nog maar eventjes door. Life ’s a party bij Dagný Rós, zoveel is duidelijk!
Wat maakt dit boek zo fijn?
1. De foto’s van de hand van Wout Hendrickx zijn effenaf prachtig, fris met veel blauwtinten zoals de ogen van Dagný Rós zelf. Om in te verdrinken.
2. De teksten zijn door Dagný Rós zelf geschreven en dus doorspekt met Engelse termen. I love it! 😉
3. De gerechten zijn heel haalbaar ook voor drukbezette mama’s met weinig tijd (of goesting om te koken) wat het tot het ideale moederdaggeschenk maakt. De foto’s van Dagný met haar kinderen zal elke mama (inclusief mezelf) vertederen!
4. Dagný Rós is een keisympathieke dame zonder capsones die me tijdens de boekvoorstelling verklapte dat ze Hap & Tap volgt. 🙂
Easy Iceland van Dagný Rós is verkrijgbaar in de boekhandel en speciaalzaken en online o.a. bij Cosmox en Proxis.
192 pagina’s.
Recepten door Dagný Rós. Fotografie door Wout Hendrickx.
Prijs: € 24,95.
ISBN 9789089315083
Uitgegeven door uitgeverij Borgerhoff-Lamberigts.
0 reacties