Hap en Tap logo zonder streep
Coquille

Coquilles Saint Jacques uit Dieppe met Parmaham, jonge prei en lichte botersaus met rode wijn

17 dec 2014 | Voorgerecht, Voorgerecht met vis

Ik schreef gisteren al over mijn bezoek aan The Glorious op uitnodiging van het Consorzio del Prosciutto di Parma. Wat een topnamiddag: leuk gezelschap, exquise gerechten, heerlijke bijpassende wijnen,… Na de foie gras, was het de beurt aan deze coquilles. In tegenstelling tot de ganzenlever waarvan het recept mij moeilijk haalbaar lijkt, zelfs voor een gedreven hobbykok als mezelf, was dit gerecht wel doenbaar, leek me. Ik moest en zou het thuis uitproberen en voorschotelen aan mijn wederhelft die het ’s middags met bokes had moeten stellen… 🙂

Bovendien wilde het toeval dat Beka, het merk waarvan Hobbykok Claudia Allemeersch ambassadrice is, mij net een grillpan uit hun nieuwe Energy gamma had toegestuurd. Allez, eigenlijk niet 1 pan, maar 2 pannen. Ik mag er een weggeven, maar later meer hierover! De pan met antikleeflaag leek me ideaal om zo’n mooi ruitmotief op de coquilles te (proberen) toveren als chef Johan Van Raes in The Glorious gedaan had. Voilà, ik had een toffe uitdaging voor mezelf beet!

Wel, oordeel zelf maar of ik geslaagd ben. Ikzelf vind van wel. Mijn man ook. De coquilles, véél kleiner dan de exemplaren van chef Van Raes, kwamen mooi geruit (gequadrilleerd om het in keukentermen te zeggen) van de Beka pan. Wat fijn! Ik had vroeg al eens geprobeerd om coquilles te grillen in mijn grillpan van een niet nader genoemd merk, maar die is niet antikleef en dus bleven de zeevruchten voor de helft aan het inox plakken. Spijtig natuurlijk voor die (niet voordelige) beestjes… Maar niet met deze Beka pan!

Zin om nog meer recepten met Beka te ontdekken? Dat kan! Het merk lanceerde onlangs een website met tips voor feestgerechtjes: Ik kook met Beka. Momenteel is er trouwens ook een 2 + 1 actie op het nieuwe Energy gamma, maar wat nog beter is: je kan nu heel eenvoudig de Beka grillpan die ik gebruikte voor dit recept winnen!

Volgen jullie mijn Facebook pagina al? Want daar is het ‘m te doen!

HOE KAN JE JOUW BEKA GRILLPAN WINNEN?
Heel eenvoudig!

Als je nog geen fan bent van mijn Facebook pagina, word dat dan nu.
Ben je al fan, nodig dan een vriend(in) uit om mijn Facebook pagina ook te liken. Doe dat door onder het bericht dat over deze actie op Facebook zal verschijnen in commentaar een vriend(in) te taggen. Als die vriend(in) hierna de pagina ook effectief leuk vindt, dan kom jij in de trommel met kanshebbers terecht om deze kwaliteitspan in de wacht te slepen.

De pan zal door een onschuldige hand (ahum, hiernaar moet ik nog op zoek…) verloot worden onder alle spontane nieuwe FB-fans en de personen die een nieuwe fan hebben aangebracht. De actie gaat nù in en loopt tot en met 24 december. Op kerstmis maak ik de gelukkige bekend.

Nodig voor 4 personen

8 coquilles Saint Jacques
2 stuks prei
100 g gehakte sjalot
1 dl rode wijn
500 g boter
8 sneden Parmaham 18 maanden gerijpt
2 dl kalfsfond

Bereiding

Maak de coquilles schoon, spoel ze en droog ze.
Wikkel elke coquille in een plakje Parmaham.
Versnijd de prei in ringen. Smoor de preiringen in boter en kruid met peper en zout.

Laat voor de saus de sjalot inkoken met de wijn. Laat bijna droogkoken. Voeg daarna de kalfsfond toe en laat voor de helft inkoken. Werk vervolgens op met de zachte boter (ik gebruikte (veel) minder dan de voorgeschreven 1/2 kilo). Passeer door een puntzeef om de sjalotjes eruit te zeven. Kruid met peper en zout.

Wrijf de grillpan in met vetstof. Ik gebruikte geklaarde boter omdat die beter tegen hoge temperaturen kan. Zet de pan op een hoog vuur. Quadrilleer de coquilles kort (1 à 2 minuten per kant).

Schep de prei in diepe borden. Schik hierop de coquilles. Overgiet met de saus en werk af met verse groene kruiden naar keuze.

Bron: recept van chef Johan Van Raes van The Glorious voor het Consorzio del Prosciutto di Parma.

Hieronder de foto van de professionele fotograaf. Tjah, er is nog werk aan de winkel… 😉

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.389 andere abonnees

ARCHIEF

This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

We are on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

Coquilles Saint Jacques uit Dieppe met Parmaham, jonge prei en lichte botersaus met rode wijn

by Myriam time to read: 3 min
0