Hap en Tap logo zonder streep

Aardbeien Lijsterbes

25 mei 2012 | Dessert, Zoet

Met het warme weer hadden we zin in een verfrissend dessertje. Lang hoefden we in ons receptenrepertoire niet te zoeken. De aardbeien Lijsterbes stonden al lang op onze TO DO-lijst, alleen de juiste weersomstandigheden ontbraken. Vandaag waren die ideaal, dus gingen we nog snel naar de supermarkt om alle ingrediënten bij te halen. Et ça valait le détour, zoals ze zeggen.

Aardbeien Lijsterbes

 

Wat heb je van doen?

2 bakjes aardbeien
1 vanillestok
1 citroen
1 sinaasappel
fijne suiker
vodka
verse munt
frisse sorbet (bv. aardbei of limoen, wij kozen voor die laatste)

Voor het eiwitschuim:
100 g eiwit
50 g bloemsuiker
50 g fijne suiker

Voor de crumble:
50 g bloem
50 g boter
50 g suiker
50 g gemengde noten of amandelen

Bereiding

Doe alle ingrediënten voor de crumble in de blender en mix tot een consistente massa. Stort het deeg in een vorm en vries de crumble in.
Haal de hoedjes van de aardbeien en snijd de vruchten in niet te kleine stukjes. De helft ervan dient om een salade te maken, de rest voor de coulis. Voeg voor die laatste de pitjes van een vanillestok toe, suiker naar smaak en meng het sap van een halve citroen erbij. Mix tot een gladde saus en bewaar in de koelkast.
Werk de salade af met de geraspte schil van een sinaasappel en een citroen, een snuifje suiker, fijngesnipperde munt naar smaak en een klein scheutje vodka. Meng de salade.
Haal de crumble uit het vriesvak. Leg een stuk bakpapier in een ovenplaat en rasp er de crumble overheen. Bak goudbruin in een oven op 170°C. De rest van de crumble steek je gewoon terug in het vriesvak voor later gebruik.
Meng voor het schuim beide suikers. Klop het eiwit tot het begint te schuimen. Doe er vervolgens geleidelijk de suiker bij en blijf kloppen tot je zachte pieken bekomt.
Schik de salade van aardbeien in een ring op het bord. Bedek met schuim en verwijder de ring. Strooi er crumble overheen. Werk het bord af met de coulis, een bolletje lekkere sorbet en een takje munt.

Tip

De crumble zorgt voor een krokant effect, maar als je wil kan je het eiwitschuim ook kleuren met een gasbrandertje.

Bron: de website Lekker van bij Ons, een receptje van Geert Van Der Bruggen van restaurant De Lijsterbes in Berlare.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

ARCHIEF

1 Reactie

  1. vee

    Gisterenavond was dit m'n dessertje en het was … heerlijk ! Merci Myriam!

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Aardbeien Lijsterbes

by Myriam Minne time to read: 2 min
1