Zeebaars en tonijn met auberginekaviaar

Vorige week had mijn collega opnames met aubergines van en voor BelOrta. De veiling had 2 bakken aubergines voorzien, wat uiteraard veel teveel van het goede was. En dus verdeelde Veerle op vrijdag de glanzende groenten onder de collega’s. Oei? Dat betekende dat ik nog razendsnel op zoek moest naar een recept. Even ‘mijn Pins’ gecheckt op ‘aubergines’ en jawel, er kwamen er een aantal tevoorschijn. Niet superveel. Drie om precies te zijn. (Ik heb net even ter vergelijking ‘chocolade’ ingetikt. Het resultaat is ontelbaar… 😂). De keuze was snel gemaakt: het zou de zeebaars en tonijn met auberginekaviaar worden. Een licht lentegerechtje, een beetje in dezelfde stijl als de coquilles en de rode poon van de afgelopen weken. Ik heb een fan die zal blij zijn, niet waar, Geert? 😉

 

Zeebaars en tonijn met auberginekaviaar

 

Nodig voor 2 personen

1 aubergine
1 teentje look
Takje tijm
Takje rozemarijn
Olijfolie
2 mooie stukjes zeebaarsfilet met vel
150-200 g duurzame tonijn (vraag om een rechthoekig stuk bij de visboer)
1 el sojasaus
Enkele druppels sesamolie
2 el sesamzaadjes
1 wortel
1 gele courgette
1 groene courgette
1 bosje gele oesterzwammetjes
1 bosje waterkers (aangezien ik geen cress kon vinden)
Kerriepoeder
Roomboter
Sap van halve citroen

 

Werkwijze

Snijd de aubergine in de lengte doormidden. Maak inkepingen in het vruchtvlees en smeer er wat fijngesneden knoflook, tijm, rozemarijn en olijfolie op. Wikkel de twee helften in aluminiumfolie en leg ze 45 min in de oven op 200° C.

Marineer de zeebaars en tonijn in een beetje sojasaus met een paar druppels sesamolie. Snijd 4 dunne plakjes van de tonijn af en leg deze apart. Snijd van de rest van de tonijn in 2 mooie rechthoekige stukken en rol deze door de sesamzaadjes.

Bak de tonijn kort op hoog vuur zodat de binnenkant mooi rood blijft. Blancheer de in reepjes gesneden groente. Pak wat groente samen en wikkel de dunne plakjes tonijn eromheen zodat er 4 bite-size pakketjes ontstaan. De rest van de groente wordt los geserveerd. Bak de oesterzwammetjes met wat olijfolie en een beetje kerriepoeder.

Haal de aubergines uit de oven. Lepel het vruchtvlees eruit en hak het fijn. Breng op smaak met peper en zout. Bak de zeebaars hard aan op de huid en op het laatst nog een minuut op de andere zijde. Blus af met wat roomboter en citroensap.

Tover vervolgens het magische eindresultaat op je bord. Begin met de aubergine, leg hierop de tonijn, de oesterzwam en de losse groente. Leg daarnaast de zeebaars op het bord. Garneer met de groentepakketjes. Als finishing touch strooi je wat blaadjes waterkers over het geheel.

 

Zeebaars en tonijn met auberginekaviaar

 

Wijntip: een goede Chardonnay uit de Bourgogne streek.

Bron: recept van de blog Anne-Lieke.

Related Post

Tags: , , , , , , , , ,

Zeebaars en tonijn met auberginekaviaar

by Myriam Minne time to read: 2 min
0
%d bloggers liken dit: