Maar dat het evengoed een verfijnd receptje is dat niet zou misstaan op je kersttafel, bewijs ik door de tweede foto: geserveerd op een zwart bord krijgt de tartaar direct een andere uitstraling. Weg zomer, helloΒ Christmas. Psssssst, nog maar 116 dagen!Β ??????βοΈβ
Tableware: Blauw bordje afkomstig uit de Bubbles collectie van Zwaanzinnig.
IngrediΓ«nten voor 6 personen
Voor de biscuit:
40 g goede boter
4 eieren
50 g 00-bloem
40 g suiker
50 g olijven, fijngehakt
Snufje fleur de sel
Voor de tartaar:
2 zeebaarzen
Bieslook
Peper – zeezout
Olijfolie
Voor de dressing:
250 g mascarpone
Scheutje water
Enkele blaadjes basilicum, fijngehakt
Bieslook
Olijfolie
Peper – zeezout
1 limoen
Werkwijze
Laat de boter smelten au bain-marie.
Doe de eieren, bloem, suiker, olijven en een snuifje fleur de sel samen in een staande mixer (type KitchenAid Artisan of Kenwood) uitgerust met een vlinder en meng tot een glad deeg. Voeg de gesmolten boter toe en meng onder het beslag.
Stort het beslag uit op een bakpapier in een ovenschaal en bak de biscuit gedurende 10 minuten in een voorverwarmde oven van 180Β° C.
Begin ondertussen aan de tartaar van zeebaars. Fileer de zeebaars, verwijder het vel en de graten. Snij een fijne tartaar van de zeebaarsfilets. Breng op smaak met peper, fleur de sel, olijfolie en verse bieslook.
Haal de biscuit uit de oven en laat afkoelen.
Snij de biscuit in kleine rechthoekjes (of cirkels, of ovalen). Leg er een flinke lepel van de tartaar van zeebaars op.
Meng de mascarpone met een scheutje water, peper, fleur de sel, enkele blaadjes fijngesneden basilicum en een scheutje olijfolie. Doe in een spuitzak en spuit enkele dotjes bovenop de tartaar.
Werk af met limoenzeste en een olijfje.
Nota: ik schikte 2 lagen biscuit op elkaar.
Bron: recept van Peppe Giacomazza voor Njam.tvΒ (met video!)
Dag Myriam,
Heb het beslag in de keukenrobot gedaan en gemixt tot een glad deeg. Resultaat was een te donkere emulsie, de olijf totaal verpulverd en een resultaat van iets vast en zwaar na het bakken. Tweede poging met de robot maar met de beslag klopper alles goed stevig opgeklopt en op einde olijf maar bijgedaan. Deeg was luchtig, mals en smakelijk. Ook dubbel gelegd, mag wel. Gasten vonden het zeer lekker. Zoals altijd gewoonlijk π π .
Je hebt gelijk, Geert. Het recept is misleidend. Ik heb het inmiddels aangepast. Bedankt voor je input!
Groetjes
Myriam