Pompoen rolcake met vanilleroomkaasvulling

Ik ben dol op rolcake. Ik vind dat zo’n rolcake ‘iets’ heeft. Er verscheen hier dan ook al menig recept van rolcake: een opgerolde cake met chocolade en mint, een meringuerol met frambozen of nog een hazelnootmeringue-rol met Frangelico-room en karamelsaus. En ik ben duidelijk niet alleen die mening toegedaan. Het laatste recept van de hazelnootmeringue-rol werd maar liefst 16.411 keer bekeken!!!

Waar ik minder dol op ben dat zijn groenten in gebak. Een carrotcake? Nog nooit geproefd, behalve 1 keer een klein stukje toen ik met mijn crème brûlée taart met rood fruit in competitie was met een carrotcake voor de Tarte à Moi wedstrijd. Courgette of biet of pompoen in cake? Neen, bedankt! Maar toen zag ik op 1 week tijd 2 prachtige pins (hier en hier) voorbijkomen van pompoen rolcake en veranderde ik van mening. Als ’t niet lekker was, dan zocht ik wel ‘slachtoffers’ die ’t lekker vinden. Kandidaten genoeg: man, zoon, dochter, collega’s,…

Maar, tot mijn verbazing lustte ik deze pompoen rolcake dus wél. Meer zelfs, ik vond hem héérlijk… en at er 2 grote stukken van. Zo zie je maar, je moet àltijd proeven en niet afgaan op je vooroordelen. Is dat niet iets dat ze aan kleine kinderen leren? Mijn moeder heeft duidelijk een steekje laten vallen in mijn opvoeding. Maar kijk, bij deze is dat steekje opgeraapt. 😁

Mijn excuses voor de overload aan foto’s. Ik kon niet kiezen. Welke vinden jullie de mooiste?

Tableware: zwarte bordjes van Pascale Naessens van Serax, mij vriendelijk aangeboden door Kookstudio D’Hondt.

 

Pompoen rolcake met vanilleroomkaasvulling

 

Tips:

  • Lees eerst heel de beschrijving door voor je eraan begint. Twijfels? Check dan de stap-voor-stap foto’s en/of video van Sally’s Baking Addiction (link helemaal onderaan).
  • Zorg dat je klaar bent voor stap 7, wanneer de rolcake uit de oven komt.
  • In het recept wordt gebruik gemaakt van pompoenpuree uit blik, maar die kon ik niet vinden. Ik maakte dan maar zelf pompoenpuree door 1/2 butternut te verpakken in aluminiumfolie en die gedurende 45 min in een voorverwarmde oven bij 180° C te leggen. Daarna de zachte pompoen uit de schil scheppen en fijncutteren in de blender. Om zeker te zijn van een glad beslag, mixte ik dat ook nogmaals voor ik het uitstortte op de bakplaat.
  • Je moet de nog warme cake oprollen in een (propere) keukenhanddoek bestoven met poedersuiker. Je rolt dus de handdoek gewoon mee in de cake. Dit voorkomt dat de cake aan elkaar gaat plakken én zorgt ervoor dat wanneer je hem later opvult met de roomkaasvulling dit extra makkelijk gaat: geen scheurtjes of barstjes!

 

Pompoen rolcake met vanilleroomkaasvulling

 

Recept voor pompoen rolcake met vanilleroomkaasvulling

Voorbereiding: 25 min
Bakken: 18 min
Totaal: 3 uur 45 min (incl. afkoelen)
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Ingrediënten voor 10 tot 12 plakken rolcake:
95 g bloem
1 tl bakpoeder
1/2 tl baking soda
1 1/2 tl kaneelpoeder
1 tl pumpkin pie spice (ik kocht dit online bij The Flavor Shop)
1/4 tl zout
3 grote eieren, op kamertemperatuur
150 g pompoenpuree uit blik
100 g lichtbruine of donkerbruine suiker
100 g griessuiker
1 tl puur vanille-extract
Om uit te rollen: 90 g poedersuiker

Voor de roomkaasvulling:
170 g roomkaas, op kamertemperatuur (ik kocht Philadelphia)
60 g ongezouten boter, op kamertemperatuur
210 g poedersuiker
1 tl puur vanille-extract

 

Pompoen rolcake met vanilleroomkaasvulling

 

Werkwijze

Verwarm de oven voor bij 180° C. Spuit bakspray op een bakplaat zodat het bakpapier blijft plakken. Leg er nu een vel bakpapier op zodat de rolcake probleemloos loskomt in stap 5. Spuit ook bakspray op het bakpapier of vet het in met boter. We willen dat het oppervlak totaal niet plakt voor deze rolcake.

Klop de bloem, het bakpoeder, de baking soda, kaneel, pumpkin pie spice en het zout samen in een grote kom en zet apart.

Klop in een middelgrote kom de eieren, pompoen, bruine suiker, griessuiker en vanille samen tot alles goed gemengd is. Giet de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en klop tot alles goed gemengd is. Op dit moment goot ik het beslag dus nog even in mijn blender voor alle zekerheid.

Giet het beslag in een egale laag op de voorbereide bakplaat. Schud even aan de bakplaat zodat het beslag zich goed verdeelt en tot in de hoeken van de plaat komt. Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven gedurende  17-18 min min of tot de cake terugspringt wanneer je er met een vinger in duwt.

Leg ondertussen een dunne keukenhanddoek plat op het aanrecht. Strooi er 90 g poedersuiker over. Keer de cake, zodra hij uit de oven komt, om op de handdoek. Pel er het bakpapier af en rol hem op, samen met de handdoek, beginnend bij de kortste kant. Doe dit traag en voorzichtig. De cake is nog warm aangezien hij pas uit de oven komt.

Laat de cake nu volledig afkoelen terwijl hij opgerold in de handdoek zit. Ik stak die van mij een hele nacht in de koelkast voor ik verder werkte, maar 2 uur in de koelkast volstaat ook.

Haal de rolcake uit de koelkast en laat hem even op het aanrecht staan om terug op te warmen, terwijl je de vulling maakt.

Maak de roomkaasvulling: Klop in een grote kom met de handmixer of in een staande robot (type KitchenAid Artisan of Kenwood) uitgerust met de klopper de roomkaas los gedurende 1 min op hoge snelheid tot deze volledig zacht en romig is. Klop er de boter onder tot deze volledig is opgenomen. Voeg nu de poedersuiker en de vanille toe en klop op middelhoge snelheid tot de vulling helemaal gemengd en romig is.

Ontrol de cake traag en voorzichtig. Verdeel de roomkaasvulling in een egale laag op de cake waarbij je rondom een rand van 1,5 cm vrijlaat. Rol de cake nu voorzichtig en traag terug op, zonder de handdoek deze keer. Let erop dat je de cake strak oprolt. Er kan een beetje vulling uit de zijkanten komen. Da’s niet erg!

Dek de rolcake los af met plasticfolie en zet hem gedurende 20 min in de koelkast voor je hem aansnijdt en serveert. Werk de cake desgewenst af met nog wat extra poedersuiker.

Deze klaargemaakte rolcake kan met kaasvulling en al gedurende 2 à 3 maand bewaard worden in de diepvries. In dat geval laat je hem een nachtje in de koelkast ontdooien voor je hem aansnijdt en serveert.

 

Pompoen rolcake met vanilleroomkaasvulling

 

Bron: recept van de blog Sally’s Baking Addiction (met stap voor stap foto’s én een how-to video).

Related Post

Tags: , , , , , , , , ,

Pompoen rolcake met vanilleroomkaasvulling

by Myriam Minne time to read: 4 min
0
%d bloggers liken dit: