- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Pompoen rolcake met vanilleroomkaasvulling

 

Pompoen rolcake met vanilleroomkaasvulling

 

Tips:

 

Pompoen rolcake met vanilleroomkaasvulling

 

Recept voor pompoen rolcake met vanilleroomkaasvulling

Voorbereiding: 25 min
Bakken: 18 min
Totaal: 3 uur 45 min (incl. afkoelen)
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Ingrediënten voor 10 tot 12 plakken rolcake:
95 g bloem
1 tl bakpoeder
1/2 tl baking soda
1 1/2 tl kaneelpoeder
1 tl pumpkin pie spice (ik kocht dit online bij The Flavor Shop)
1/4 tl zout
3 grote eieren, op kamertemperatuur
150 g pompoenpuree uit blik
100 g lichtbruine of donkerbruine suiker
100 g griessuiker
1 tl puur vanille-extract
Om uit te rollen: 90 g poedersuiker

Voor de roomkaasvulling:
170 g roomkaas, op kamertemperatuur (ik kocht Philadelphia)
60 g ongezouten boter, op kamertemperatuur
210 g poedersuiker
1 tl puur vanille-extract

 

Pompoen rolcake met vanilleroomkaasvulling

 

Werkwijze

Verwarm de oven voor bij 180° C. Spuit bakspray op een bakplaat zodat het bakpapier blijft plakken. Leg er nu een vel bakpapier op zodat de rolcake probleemloos loskomt in stap 5. Spuit ook bakspray op het bakpapier of vet het in met boter. We willen dat het oppervlak totaal niet plakt voor deze rolcake.

Klop de bloem, het bakpoeder, de baking soda, kaneel, pumpkin pie spice en het zout samen in een grote kom en zet apart.

Klop in een middelgrote kom de eieren, pompoen, bruine suiker, griessuiker en vanille samen tot alles goed gemengd is. Giet de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en klop tot alles goed gemengd is. Op dit moment goot ik het beslag dus nog even in mijn blender voor alle zekerheid.

Giet het beslag in een egale laag op de voorbereide bakplaat. Schud even aan de bakplaat zodat het beslag zich goed verdeelt en tot in de hoeken van de plaat komt. Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven gedurende  17-18 min min of tot de cake terugspringt wanneer je er met een vinger in duwt.

Leg ondertussen een dunne keukenhanddoek plat op het aanrecht. Strooi er 90 g poedersuiker over. Keer de cake, zodra hij uit de oven komt, om op de handdoek. Pel er het bakpapier af en rol hem op, samen met de handdoek, beginnend bij de kortste kant. Doe dit traag en voorzichtig. De cake is nog warm aangezien hij pas uit de oven komt.

Laat de cake nu volledig afkoelen terwijl hij opgerold in de handdoek zit. Ik stak die van mij een hele nacht in de koelkast voor ik verder werkte, maar 2 uur in de koelkast volstaat ook.

Haal de rolcake uit de koelkast en laat hem even op het aanrecht staan om terug op te warmen, terwijl je de vulling maakt.

Maak de roomkaasvulling: Klop in een grote kom met de handmixer of in een staande robot (type KitchenAid Artisan of Kenwood) uitgerust met de klopper de roomkaas los gedurende 1 min op hoge snelheid tot deze volledig zacht en romig is. Klop er de boter onder tot deze volledig is opgenomen. Voeg nu de poedersuiker en de vanille toe en klop op middelhoge snelheid tot de vulling helemaal gemengd en romig is.

Ontrol de cake traag en voorzichtig. Verdeel de roomkaasvulling in een egale laag op de cake waarbij je rondom een rand van 1,5 cm vrijlaat. Rol de cake nu voorzichtig en traag terug op, zonder de handdoek deze keer. Let erop dat je de cake strak oprolt. Er kan een beetje vulling uit de zijkanten komen. Da’s niet erg!

Dek de rolcake los af met plasticfolie en zet hem gedurende 20 min in de koelkast voor je hem aansnijdt en serveert. Werk de cake desgewenst af met nog wat extra poedersuiker.

Deze klaargemaakte rolcake kan met kaasvulling en al gedurende 2 à 3 maand bewaard worden in de diepvries. In dat geval laat je hem een nachtje in de koelkast ontdooien voor je hem aansnijdt en serveert.

 

Pompoen rolcake met vanilleroomkaasvulling

 

Bron: recept van de blog Sally’s Baking Addiction (met stap voor stap foto’s én een how-to video).

Related Post