Hap en Tap logo zonder streep
Waterkerssoep

Waterkerssoep met rillettes van sprot

5 jan 2015 | Soep

Dit recept hebben jullie te danken aan een middelbare schoolvriendin die ik al meer dan 30 (!) jaar niet meer gezien heb. Gelukkig is er Facebook. Wat een zàlig medium. Bij mij maakt het écht integraal deel uit van mijn leven: als community en conversation manager heb ik werk dankzij Facebook, ik deel mijn recepten met de wijde wereld dankzij Facebook én onderhoud contact met ex-collega’s en schoolvriendinnen via Facebook.

En zo kwam het dat Griet mij onlangs contacteerde met een vraag over haar eindejaarsmenu. Ze stond open voor heel wat suggesties, behalve als het op de soep aankwam. Die keuze was gemaakt en daar kon en wilde ze niet van afwijken. Haar gezinsleden zouden immers te fel tegenpruttelen, moest deze soep niet op tafel verschijnen… Mijn interesse was gewekt.

Zoals gewoonlijk kwamen mijn ouders eten op nieuwjaar en aangezien het oude besjes zijn (respectievelijk 88 en 93 jaar) houd ik het graag ‘feestelijk klassiek’. Die waterkerssoep met die sprotrillette zag ik dan ook wel zitten: een nieuw recept om te bloggen én mijn moeder is dol op maatjes. Die sprot zou dus zeker en vast ook in de smaak vallen. En of het gesmaakt heeft! Alles werd tot de laatste lepel en kruimel opgesmikkeld.

Ingrediënten voor 4 personen

Voor de soep:
2 pijpajuintjes
45 g champignons
0,12 l olijfolie
0,75 l kippenbouillon
peper en zout
4 takjes dille
1 bosje waterkers
0,1 l room
150 g West-Vlaamse gerookte sprotfilet
100 g Vlaamse grijze garnalen

Voor de rillettes van gerookte sprot:
8 filets West-Vlaamse gerookte sprot, voor rillettes
4 filets, als basis op de toast
0,1 l olijfolie
peper
zeste en sap van 1/8 limoen
1/2 rode boskoopappel
1 pijpajuin
meergranenbroodje

Bereidingswijze

Voor de soep:
Snij de pijpajuintjes en champignons in brunoise en verwarm kort in olijfolie. Bevochtig met bouillon en kruid met peper en dille. Laat 12 minuten koken. Voeg gewassen en versneden waterkers toe en laat nog vijf minuten doorkoken. Mix, zeef en hou warm. Laat echter niet meer koken zodat de groene kleur bewaard blijft. Klop de room licht op. Leg reepjes sprot en garnalen op de bodem van een kleine kom. Giet de soep erover. Werk af met de opgeklopte room en een takje dille.

Voor de rillettes van gerookte sprot:
Ontdoe de sprot van graten, velletjes en vetrandjes tot er alleen mooi vlees overblijft. Hak de filets grof en meng met olijfolie. Kruid met peper van de molen en bewaar een paar uur in de koelkast. Voeg daarna zeste en sap van 1/8 limoen toe (eventueel iets meer, naar smaak). Meng hierbij de brunoise van de halve appel met schil, en de fijngehakte pijpajuin. Bak een halfdikke meergranentoast in olijfolie. Leg op de toast een halve sprotfilet en daarop de rillettes.

Bron: de website Streekproduct.be.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.591 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Waterkerssoep met rillettes van sprot

by Myriam time to read: 2 min
0