Hap en Tap logo zonder streep
Oostende, culinaire parel aan de Belgische kust

Oostende, culinaire parel aan de Belgische kust

10 jun 2019 | Events, Food, glorious food!, Reviews

Wanneer ik in Oostende uitgenodigd word, dan weet ik al op voorhand dat dat een fijn én vooral lekker eventje wordt. Dat was al zo toen ik eind 2016 voor een “komen eten” diner werd uitgenodigd in het hoogste appartementsgebouw van de kuststad toen de chef van biercafé Botteltje voor ons kookte en dat was niet anders toen ik in 2017 de voetjes onder tafel mocht gaan schuiven bij Bistro Mathilda om er het signatuurgerecht te gaan proeven dat chef Luc Declerck voor de toenmalige editie van A l’Ostendaise ging presenteren. We zijn ondertussen 2 jaar later, maar de uitnodigingen van Oostende zijn nog steeds TOP! Lees zelf maar even mee:

… Sinds kort verzamelen ze al het culinaire nieuws uit de Stad aan Zee op het online platform Food’Oostende (kortweg: Food’O). Om culinair Oostende nog meer in de kijker te zetten, werken we dit jaar samen rond drie lokale food thema’s: Noordzeevis (mei/juni), Oostendse garnalen (september/oktober) en Oostendse oesters (november/december). 

Op woensdagavond 29 mei 2019 organiseren wij een event in (vis)restaurant Marina, een gloednieuw restaurant aan de hippe Oosteroever in Oostende. In aanwezigheid van Sandra Bekkari en een lokale chef creëer je zelf de lekkerste gerechten met Noordzeevis – die je daarna natuurlijk ook mag verorberen! Daarnaast zijn er ook lokale vissers aanwezig om meer gedetailleerde uitleg te geven over Noordzeevis. 

Programma:
18:30 – Ontvangst met apéro
19:00 – Verse vis ophalen bij vissersboot + samen vis fileren
19:30 – Koken onder begeleiding van Oostendse chefs
20:30 – Aan tafel

 

Oostende, culinaire parel aan de Belgische kust

 

Zo’n uitnodiging op de vooravond van een lang weekend kon ik niet afslaan en dus laadde ik mijn wagentje vol met 2 lieve collega-blogsters (Evelien en Carla) en reed gezwind en welgezind naar Oostende. Het eerste wat me opviel, was de kalmte die de mooie buurt Oosteroever uitstraalt: geen parkeerproblemen en/of -meters, maar een zee van rust. Hebdem? ? Dit is dé plek om te onthaasten: wandelen, zonnen,… en voor wie een hongertje krijgt, zijn er twee topzaken, (vis)restaurant Marina, al 45 jaar een gevestigde waarde in Oostende, nam er sinds maart haar intrek en STORM, het nieuwe restaurant van Michiel Rabaey waarin hij een ode wil brengen aan de Noordzeevis. Nu ja, erg lastig is dat niet, hij heeft maar de straat over te steken, als het ware.

 

Oostende, culinaire parel aan de Belgische kust

 

En dat deden wij ook, maar niet zonder eerst van een aperitiefje genoten te hebben. Ah ja! Nu zou ik kunnen uitweiden over het bezoek aan de vissersboot en de vele bekende en minder bekende vissoorten die bovengehaald werden en over hoe je die dan moet fileren, maar daar hebben jullie geen boodschap aan. En dus besteed ik liever wat meer aandacht aan de gerechtjes die we samen met de chefs in de keuken bereidden. In tegenstelling tot wat in de uitnodiging stond, was niet 1 chef paraat om ons bij te staan in de keuken, maar wel 3 topchefs: Vida Acquaro (van restaurant Marina), Michiel Rabaey (van restaurant STORM) en Tom Vanhaecke (van Brasserie Le Bassin).

 

Oostende, culinaire parel aan de Belgische kust

 

Beste lasagne everrrrr!

Ondertussen was ook burgemeester Bart Tommelein ons kookteam komen versterken en we gingen aan de slag. Samen met Anniek en Evelien koos ik ervoor om garnalen te pellen: verstand op nul en #bluvngoan! ? En ondertussen gezellig tetteren, natuurlijk. De collega’s maakten een garnaalkroket, maar dan een heel speciale “Ceci n’est pas une croquette”. En lasagne met langoustines en wijting, door VLAM verkozen tot de vis van het jaar. Wel, mannekes, dat stukje lasagne van de hand van Tom van Le Bassin, dat smaakte hemels! Ik besef dat ik in het verleden hier al eens over de lekkerste lasagne ooit sprak, maar dat was in 2017 en dat was tot dan de lekkerste, maar die is dus nu met een straatlengte geklopt door deze. En het goede nieuws is: jullie kunnen deze ook proeven!

 

Oostende, culinaire parel aan de Belgische kust

 

Deze lasagne is immers de signature dish die Tom gaat klaarmaken voor A l’Ostendaise, het foodfestival dat plaatsvindt op 22 (11:00 > 21:00 uur) en 23 (11:00 > 19:00 uur) juni op het Zeeheldenplein in Oostende. Uiteraard zullen ook Vida van Marina en Michiel van STORM daar niet ontbreken. Zij gaan respectievelijk pieterman op Siciliaanse wijze en noordzeepaella maken. De volledige line-up van de Oostendse chefs met hun gerechten vind je hier. Pst, ga zeker ook eens langs bij de stand van Chocolatier Olivier Willems voor een dessert naar keuze: Magic frisco of Dame ruby. Of beide. ? De man maakte het dessert voor onze avond en ik zweer het jullie, dat was to die for!

 

Oostende, culinaire parel aan de Belgische kust

 

Ik werd uitgenodigd door Oostende om de nieuwe buurt Oosteroever en restaurant Marina te gaan ontdekken, maar mijn positieve review staat hier volledig los van. Die Oostendse chefs doen het super en dat mag gezegd worden. Allen naar l’Ostendaise, zou ik zeggen!

 

Oostende, culinaire parel aan de Belgische kust

 

Foto’s: © Oostende.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.532 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Oostende, culinaire parel aan de Belgische kust

by Myriam Minne time to read: 3 min
0