Hap en Tap logo zonder streep

Kastanjesoep met beukenzwammetjes en lenteui

6 feb 2013 | Soep

Zoals jullie weten, loop ik marathons (als ik weer eens niet geblesseerd ben welteverstaan). Momenteel breken mijn zwaarste trainingsweken aan met op zaterdag trage duurlopen van 30 kilometer. Tjah, wat doe je dan als je zo ùren aan het rondsjokken bent? Waar denk je aan?

Wel, meestal doe ik die ellenlange trainingen niet alleen. Ik ben een sociaal dier en lopen is voor mij een superexcuus om met vriendinnen af te spreken. 30 kilometer lopen staat gelijk aan 30 kilometer babbelen. En over wat babbelt een mens zoal? Over de nieuwe mode, over de mannen, over het werk en ja, uiteraard en last but not least in mijn geval, over eten.

Tijdens het lopen droom ik weg van een heerlijke moeulleux au chocolat, van een onevenaarbare spaghetti Kastart (*), van een sappig konijntje met roquefort en peertjes in mijn Slowcooker,… en met de koude, gure weersomstandigheden waarbij de wind mij bijna van de Scheldedijk blies vandaag van een dampende kom kastanjesoep.

Geef toe. Er gaat toch niks boven een heerlijke bowl soep om je verkleumde handen te warmen na een goeie training? En ook al train je niet en heb je ’t niet koud, dan nog smaakt deze soep super!

* Voor de lezers uit de regio van Gent, is dit overbodige info. Voor lezers van buiten Gent, in de Kastart eet je de allerlekkerste spaghetti van Oost-Vlaanderen in S, M, L of XL formaat. Wie er ooit de spaghetti proefde, komt er steevast terug.

Nodig voor 4-6 personen

1 ui
1/2 wit van prei
Scheutje olijfolie
200 g voorgekookte kastanjes (vacuüm verpakt)
600 g kippenbouillon (of 600 g water met een blokje kippenbouillon)
Peper
Fleur de sel
100 g beukenzwammetjes
1 lenteui

Bereiding in de Thermomix

Pel de ui en snijd in vier.
Doe de ui in de mengbeker en mix 3 sec. / snel 5.
Spatel naar beneden.
Snijd de prei fijn en spoel onder stromend water. Doe de prei met een scheutje olijfolie bij de ui in de mengbeker en stoof 6 min. / Varoma / stand roeren.
Voeg de kastanjes en de kippenbouillon toe en kook 14 min. / 100° C / snel 1.
Mix de soep 1 min. / snel 10.
Smaak af met peper en fleur de sel en meng 10 sec. / snel 3.
Maak de beukenzwammetjes schoon en wok ze kort en krachtig.
Snijd de lenteui in staafjes en leg in ijswater.
Verdeel de soep over de borden en garneer met de champignons en de lenteui.

Bereiding zonder Thermomix

Pel de ui en snipper hem fijn.
Snijd de prei fijn en spoel onder stromend water.
Stoof de prei en ui aan in een scheutje olijfolie. Niet laten kleuren!
Voeg de kastanjes en de kippenbouillon toe en kook gedurende 15 min.
Mix met de staafmixer glad.
Werk af met de beukenzwammetjes en lenteui zoals hierboven.

Tip: gebruik groentenbouillon voor een vegetarische variant.

Bron: recept uit Claudia kookt met Thermomix. Klik hier om het boek online te kopen.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.434 andere abonnees

ARCHIEF

This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

We are on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

Kastanjesoep met beukenzwammetjes en lenteui

by Myriam time to read: 2 min
0