Hap en Tap logo zonder streep
Fraisier met vlierbloesemmousse

Fraisier met vlierbloesemmousse

20 jun 2021 | Gebak en koekjes, Zoet

Een klassieke fraisier kennen we allemaal, maar een fraisier met vlierbloesemmousse, dàt is origineel. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik geen kenner ben als het op vlierbloesemsiroop aankomt. In mijn recept van vorige week gebruikte ik vlierbloesemsiroop van Monin, maar in dit recept werd “vlierbloesem cordial” gebruikt. Geen idee of dat hetzelfde is. Ik vond vlierbloesem cordial in mijn supermarkt en kocht voor alle zekerheid maar een fles. Als iemand dit voor me kan uitklaren, graag.

Ik maakte 2 versies van deze fraisier met vlierbloesemmousse: 1 grote fraisier en 4 kleine eenmansporties. Liesbeth van Lizzylizzblog kwam koken voor haar rubriek “Koken onder Foodies” en ik wilde zeker zijn dat ik voldoende had zodat ik ook nog een stukje kon meegeven voor Norbert die van dienst was. Van de mousse had ik trouwens nog heel veel over (ik had het recept maal 2 gedaan), maar zo’n mousse is in een glaasje ook leuk en lekker. Welke versie verkiezen jullie trouwens?Het recept is voor de individuele taartjes, maar je kan het dus ook in een grote ring maken.

En dan nog even een persoonlijke update. Ik weet dat jullie het leuk vinden wanneer ik naast mijn recepten ook persoonlijke dingen deel. Nadat vorig jaar de marathon van Tokio op de laatste knip gecanceld werd (ik had net mijn laatste lange duurloop van 30 km gelopen), kregen we 17 oktober 2021 als nieuwe datum. Ik had de meeste moeite om me terug op te laden, maar kijk, het was dan toch gelukt (iets van #bluvngoan en #nosweatnoglory en zo) en de laatste weken was ik terug goed aan het lopen en ik had zelfs al contact opgenomen met mijn coach voor een schema van 4 trainingen per week. Jullie voelen het al aankomen zeker?

Deze week kwam het nieuws dat alle overseas runners in 2021 niet toegelaten worden. Eerst was er zelfs sprake van uitstel tot 2023 (!), maar gelukkig zou het voor mij en mijn loopvrienden van de MMC al op 6 maart 2022 kunnen. Al bij al goed nieuws, al betekent dat wel dat ik weer ga moeten trainen in de winter en ik hààt trainen in de winter: regen, wind, koude en lopen in het donker. Wish me luck en tonnen courage!

Fraisier met vlierbloesemmousse

Fraisier met vlierbloesemmousse

Fraisier met vlierbloesemmousse

5 van 1 stem
Gang Nagerecht
Keuken Frans
Porties 4 individuele taartjes of 1 grote van 16 cm diameter

Equipment

  • 4 metalen ringen van 6,5 cm diameter en 7 cm hoog of 1 taartring van 16 cm diameter

Ingrediënten
  

Voor de koekjesbasis:

  • 100 g mariakoekjes
  • 40 g boter

Voor de vlierbloesemmousse:

  • 2 eidooiers
  • 30 g suiker
  • 15 g maizena
  • 3 el vlierbloesem cordial
  • 2 g gelatineblaadjes
  • 175 ml melk
  • 400 ml volle room 40% vet

Voor de versiering:

  • 200 g kleine aardbeien, gehalveerd
  • Enkele takjes vlierbloesem

Voor de aardbeiengelei:

  • 145 g aardbeien, gehalveerd
  • 20 g suiker
  • 1/2 gelatineblad (ca. 1,5 g)

Instructies
 

Voor de koekjesbasis:

  • Om de koekjesbodem te maken, doe je de koekjes in een kom en verpletter je ze met een deegroller, of maal je ze een paar seconden in een keukenmachine tot het mengsel op fijn zand lijkt. Smelt de boter en roer door de verkruimelde koekjes tot die gelijkmatig zijn opgenomen.
  • Leg de ringen op een kleine plaat, bekleed met vetvrij papier. Verdeel het koekjesmengsel in vieren en druk het goed in de bodem van de ringen in een egale laag. Zet de bakplaat in de vriezer terwijl je de mousse maakt.

Voor de vlierbloesemmousse:

  • Begin voor de vlierbloesemmousse met het weken van de gelatine in koud water. Verwarm de melk in een steelpannetje tot het net aan de kook komt.
  • Klop ondertussen de eidooiers, suiker, maizena en vlierbloesem cordial samen in een kleine kom. Haal de melk van het vuur en klop deze langzaam door het eidooiermengsel tot die volledig is opgenomen.
  • Zeef het mengsel terug in de pan en verwarm gedurende 2 min, onder voortdurend roeren tot het ingedikt is. Knijp de gelatine uit en klop die goed door de hete custard. Zet de custard een paar min opzij om af te koelen.
  • Haal de bevroren koekjesbodems uit de vriezer en leg voorzichtig een laag aardbeien rond de binnenrand van elke ringvorm, met de snijkant naar buiten gericht.
  • Klop in een grote kom de room tot zachte pieken. Neem een ​​lepel van de room en meng deze goed door de custard, spatel vervolgens voorzichtig de resterende slagroom door de custard tot een glad mengsel, maar zonder alle lucht uit de slagroom te kloppen.
  • Schep de mousse voorzichtig in elke ringvorm en strijk de mousse bovenaan glad de ringvorm te vullen, maar laat wel minimaal 2 mm ruimte aan de bovenkant. Zet de ringvormen terug in de vriezer om op te stijven.

Voor de aardbeiengelei:

  • Doe voor de aardbeiengelei de gehalveerde aardbeien in een steelpannetje met de suiker op laag vuur en roer 2 min tot de suiker is opgelost. Dek af en kook 10 min zonder te roeren, tot de aardbeien al hun sap hebben vrijgegeven.
  • Leg 5 min voor de aardbeien klaar zijn een 1/2 gelatineblaadje in koud water.
  • Zeef de aardbeien door een zeef in een kan, zorg ervoor dat je de aardbeien er niet teveel door duwt, anders wordt de gelei troebel. Doe het aardbeiensap terug in de pan en verwarm gedurende 1 min.
  • Knijp het gelatineblad uit en roer het door het hete aardbeiensap tot het goed is opgenomen. Laat het aardbeiensap afkoelen tot kamertemperatuur voordat je een dun laagje over elk van de gekoelde vlierbloesemmousses giet. Zet de mousses 30 min in de koelkast om op te stijven.
  • Om de mousses uit de vorm te halen, haal je ze uit de koelkast en verwarm je de zijkantn van de vormen kort met een bunzenbrander voor je de vormen eraf trekt. Als je geen brander hebt, kunnen de mousses ook uit de vorm worden gehaald door de zijkanten van de vormen met je handen te verwarmen voordat je de vormen voorzichtig naar boven trekt.
  • Garneer met de resterende aardbeienhelften en vlierbloesem en serveer gekoeld. Deze zijn 24 uur houdbaar in de koelkast, maar je kan ze best zo snel mogelijk opeten, omdat de koekjesbodem dan zijn knapperigheid begint te verliezen.
Trefwoord fraisier, vlierbloesem, vlierbloesemmousse, vlierbloesemsiroop

Bron: recept vertaald uit het Engels van de website Great British Chefs.

Fraisier met vlierbloesemmousse

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.434 andere abonnees

ARCHIEF

This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

4 Reacties

  1. Ans Senf-Blok

    5 sterren
    Wat ziet het er prachtig uit, een plaatje. Staat op mijn lijst om te maken. In “Nog meer kleine taartjes “ petitgateau Amsterdam staan ze ook, maar dan met een biscuit bodem.
    Mijn man wil dit graag voor zijn verjaardag, dus ga ik maken, jouw recept is geweldig ??
    Hartelijke groet,
    Ans Blok

    Antwoord
    • Kathleen

      Lan ik de ingrediënten x2 doen voor een grotere versie of klopt er dan iets niet meer in de verhouding?

      Antwoord
      • Myriam Minne

        Ik had het recept x 2 gedaan, zoals je kan lezen in mijn intro en had van de mousse nog heel veel over, maar zo’n mousse is in een glaasje ook leuk en lekker.

        Antwoord
  2. Francine

    Ik maakte het taartje met 2 ringen, diameter 14 cm. Voor de koekjesbasis gebruikte ik 150 g speculoos en 60 g boter. De vlierbloesemmousse en aardbeiengelei waren voldoende.
    Een aanrader!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

We are on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

Fraisier met vlierbloesemmousse

by Myriam Minne time to read: 4 min
4