Ga terug
Fraisier met vlierbloesemmousse

Fraisier met vlierbloesemmousse

5 van 1 stem
Gang Nagerecht
Keuken Frans
Porties 4 individuele taartjes of 1 grote van 16 cm diameter

Equipment

  • 4 metalen ringen van 6,5 cm diameter en 7 cm hoog of 1 taartring van 16 cm diameter

Ingrediënten
  

Voor de koekjesbasis:

  • 100 g mariakoekjes
  • 40 g boter

Voor de vlierbloesemmousse:

  • 2 eidooiers
  • 30 g suiker
  • 15 g maizena
  • 3 el vlierbloesem cordial
  • 2 g gelatineblaadjes
  • 175 ml melk
  • 400 ml volle room 40% vet

Voor de versiering:

  • 200 g kleine aardbeien, gehalveerd
  • Enkele takjes vlierbloesem

Voor de aardbeiengelei:

  • 145 g aardbeien, gehalveerd
  • 20 g suiker
  • 1/2 gelatineblad (ca. 1,5 g)

Instructies
 

Voor de koekjesbasis:

  • Om de koekjesbodem te maken, doe je de koekjes in een kom en verpletter je ze met een deegroller, of maal je ze een paar seconden in een keukenmachine tot het mengsel op fijn zand lijkt. Smelt de boter en roer door de verkruimelde koekjes tot die gelijkmatig zijn opgenomen.
  • Leg de ringen op een kleine plaat, bekleed met vetvrij papier. Verdeel het koekjesmengsel in vieren en druk het goed in de bodem van de ringen in een egale laag. Zet de bakplaat in de vriezer terwijl je de mousse maakt.

Voor de vlierbloesemmousse:

  • Begin voor de vlierbloesemmousse met het weken van de gelatine in koud water. Verwarm de melk in een steelpannetje tot het net aan de kook komt.
  • Klop ondertussen de eidooiers, suiker, maizena en vlierbloesem cordial samen in een kleine kom. Haal de melk van het vuur en klop deze langzaam door het eidooiermengsel tot die volledig is opgenomen.
  • Zeef het mengsel terug in de pan en verwarm gedurende 2 min, onder voortdurend roeren tot het ingedikt is. Knijp de gelatine uit en klop die goed door de hete custard. Zet de custard een paar min opzij om af te koelen.
  • Haal de bevroren koekjesbodems uit de vriezer en leg voorzichtig een laag aardbeien rond de binnenrand van elke ringvorm, met de snijkant naar buiten gericht.
  • Klop in een grote kom de room tot zachte pieken. Neem een ​​lepel van de room en meng deze goed door de custard, spatel vervolgens voorzichtig de resterende slagroom door de custard tot een glad mengsel, maar zonder alle lucht uit de slagroom te kloppen.
  • Schep de mousse voorzichtig in elke ringvorm en strijk de mousse bovenaan glad de ringvorm te vullen, maar laat wel minimaal 2 mm ruimte aan de bovenkant. Zet de ringvormen terug in de vriezer om op te stijven.

Voor de aardbeiengelei:

  • Doe voor de aardbeiengelei de gehalveerde aardbeien in een steelpannetje met de suiker op laag vuur en roer 2 min tot de suiker is opgelost. Dek af en kook 10 min zonder te roeren, tot de aardbeien al hun sap hebben vrijgegeven.
  • Leg 5 min voor de aardbeien klaar zijn een 1/2 gelatineblaadje in koud water.
  • Zeef de aardbeien door een zeef in een kan, zorg ervoor dat je de aardbeien er niet teveel door duwt, anders wordt de gelei troebel. Doe het aardbeiensap terug in de pan en verwarm gedurende 1 min.
  • Knijp het gelatineblad uit en roer het door het hete aardbeiensap tot het goed is opgenomen. Laat het aardbeiensap afkoelen tot kamertemperatuur voordat je een dun laagje over elk van de gekoelde vlierbloesemmousses giet. Zet de mousses 30 min in de koelkast om op te stijven.
  • Om de mousses uit de vorm te halen, haal je ze uit de koelkast en verwarm je de zijkantn van de vormen kort met een bunzenbrander voor je de vormen eraf trekt. Als je geen brander hebt, kunnen de mousses ook uit de vorm worden gehaald door de zijkanten van de vormen met je handen te verwarmen voordat je de vormen voorzichtig naar boven trekt.
  • Garneer met de resterende aardbeienhelften en vlierbloesem en serveer gekoeld. Deze zijn 24 uur houdbaar in de koelkast, maar je kan ze best zo snel mogelijk opeten, omdat de koekjesbodem dan zijn knapperigheid begint te verliezen.
Trefwoord fraisier, vlierbloesem, vlierbloesemmousse, vlierbloesemsiroop