Ik zei het al: voor jullie valentijnsdessert laat ik jullie de keuze tussen mandarijn en appel, tussen veel werk en weinig werk, tussen fancy en iets minder fancy, tussen lekker en lekker… Aaaaah jaaaaa, het is niet omdat het minder werk is of ‘maar’ een appeltaartje, dat het daarom minder lekker zou zijn.
Dit appeltaartje kreeg ik geserveerd tijdens een van mijn kooklessen en ik maakte het opnieuw want ik was niet tevreden met mijn foto. Zie hieronder:
Maar ook van mijn foto in mijn keuken was ik niet content. Ik had hem in zeven haasten moeten maken omdat ik weer nog 1001 andere dingen te doen had en haast en spoed is zelden goed. Wat een rommeltje had ik ervan gemaakt. ? Oordeel zelf maar:
Gelukkig was er ook nog Caroline, een heel lieve dame en fervent fotografe die me na de les ook haar foto’s had doorgestuurd. Dàt was ’t! Veel beter! Dus bij deze, een dikke merci, Caroline, voor jouw prachtige foto van het appeltaartje!
Recept voor appeltaartje, vanille, speculaasijs
(Voor)bereiden: ± 1 u 30 min
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Bereiding voor 8 personen:
Banketbakkersroom:
250 ml melk
2 eidooiers
60 g suiker
20 g puddingpoeder
1/2 vanillestok
2 dl room
Voor de appels:
4 appels (ik kocht Kanzi appels)
Limoensap
Kaneelpoeder
Suiker
1 klontje boter
Voor het bladerdeeg:
2 vellen bladerdeeg
2 eidooiers
Enkele druppels water
Rietsuiker
Voor het speculaasijs:
5 dl melk
5 dl room
200 g suiker
8 eidooiers
Speculaas kruiden
Gebroken speculaas
Voor de afwerking:
Mihoen
Frambozenpoeder
Werkwijze
Banketbakkersroom:
Klop een ruban van de eidooiers, de suiker en het puddingpoeder.
Kook de melk met de gespleten vanillestok en giet de melk op de ruban.
Doe alles terug in de pan en breng al kloppend aan de kook. Laat afkoelen.
Klop de room op en meng de opgeklopte room onder de banketbakkersroom.
Voor de appels:
Schil de appels en snijd in blokjes. Besprenkel met limoensap, kaneelpoeder en suiker.
Bak kort op in boter en laat terug afkoelen.
Voor het bladerdeeg:
Steek 8 rondjes uit de vellen bladerdeeg en 8 ringen (de buitenste diameter moet dezelfde zijn als die van de rondjes, maak de ringen ca. 1 1/2 cm breed).
Prik de rondjes in met een vork, doreer met eigeel aangelengd met een beetje water.
Leg er een ring bladerdeeg op. Doreer die eveneens. Bestrooi alles met rietsuiker.
Bak af aan 190°C.
Voor het speculaasijs:
Kook de melk met de room. Klop een ruban van eidooiers en suiker. Giet de kokende melk
op de ruban en vaneer op een zacht vuur. (Laat niet koken!)
Laat afkoelen en voeg de speculaas kruiden toe.
Laat draaien in de ijsmachine en voeg de gebroken speculaas toe.
Voor de afwerking:
Pof de mihoen in warme olie en bestrooi met frambozen poeder.
Bron: recept van chef René De Baets, leraar aan hotelschool Spermalie in Gent.
weeral subliem en een lust voor het oog! proficiat!
Alle credits zijn voor chef René en fotografe Caroline, hoor. Ik heb het alleen maar overgetikt op mijn blog.
Maar toch bedankt! 😉
Myriam
moeilijk om te maken?
morgen bezoek en zoek nog op het laatste moment een lekker dessert.
Nee hoor, Leen, helemaal niet.
Succes en smakelijk!
als ik het goed voorheb moet je de appeltjes knapperig stoven op voorhand. Als je het taartje gebakken (af gekoeld) hebt spuit je er banketbakkersroom op en leg je er de appeltjes op. daarop dan het ijs en de afwerking. Dus dit is wel een taartje dat je koud serveert en niet lauw zoals een andere appeltaart met ijs
dan nog een vraagje, die mihoen mag je dit op voorhand maken, ik bedoel bv in de voormiddag voor als je het taartje na de maaltijd serveerd of beter à la minute
Dat heb jij helemaal goed voor, Martine.
Die mihoen kan je in de voormiddag maken om ’s avonds te serveren, geen probleem. Wel geen dagen op voorhand.
Succes en smakelijk!
Myriam