Hap en Tap logo zonder streep
Aalst

Aalst, meer dan stad van ajuinen en voil jeanetten

21 feb 2022 | Food, glorious food!, Hap & Tap op stap, Reviews

Aalst, het is de stad waar ik al sinds 2006 minstens 1 keer per maand kom. In 2006 stak ik er met knikkende knieΓ«n de voordeur open van het Ibis hotel voor mijn intake gesprek met Wilfried, de oprichter van de MMC (de Managers Marathon Club). De rest is geschiedenis: ik liep ondertussen 11 marathons, maalde honderden rondjes in het Osbroek park, liep tientallen keren langs het jaagpad aan de Dender en verorberde ontelbare spaghetti’s in de kantine van sportcentrum Schotte. Toen de uitnodiging van Stad Aalst kwam om een foodtour te maken in de Ajuinenstad, twijfelde ik geen moment: ik was benieuwd naar wat de stad nog meer te bieden had.

Coffee and much more bij Philimonius

Na de hartelijke ontvangst en kennismaking met de andere bloggers in het toeristisch kantoor op de Hopmarkt (waar we tijdens het wachten een 360Β° film met het beste van Aalst te zien krijgen), trekken we naar Philimonius, al 8 jaar de enige specialty coffeebar & conceptstore. Achter de toonbank staat Jo De Bruyne, gediplomeerd barista en spraakwaterval. Hij vertelt honderduit over zijn visie: duurzaam en lokaal, terwijl hij ons 15-koppige (!) gezelschap in een mum van tijd een kopje koffie voorschotelt. Niet zomaar een kopje koffie, maar de prachtigste exemplaren met Latte Art. In de zomer staan er maar liefst 35 koffiebereidingen op zijn kaart.

Maar bij Philimonius vind je veel meer dan koffie en thee. Uiteraard zijn er ook huisbereide desserten, cakes en taarten (de brownies kan je zelfs per post laten leveren), maar je vindt er ook een heuse conceptstore met hebbedingen van hoofdzakelijk Belgische ondernemers: handgemaakte juwelen van tattoo-artiste Mariska Van Lissum, genderneutrale parfums van Miglot, designersjaals van Talking Walls, knuffeltruien van Loovt, het troostmerk dat niet somber is van creatief bureau Heren Loebas,… en ga zo nog maar even door. “Koop lokaal(st)” is een motto dat Jo hoog in het vaandel draagt.

Tot slot nog een leuke anekdote over de naam Philimonius. Die bleek lukraak gekozen. Jo had gewoon een naam gezocht die 0 zoekresultaten retourneerde in Google. Maar wat bleek naderhand? In de straat waar nu de koffiebar gevestigd is, woonden in een ver verleden een Philemon en een Philomene. It was meant to be!

Aalst

Philimonius
Louis D’Haeseleerstraat 8 l 9300 Aalst
Philimonius.be

Franse charme opsnuiven bij Huis De Vos en Lilly’s Escargots

Nadat we door Jo nog een giga goodiebag en een Philimonius chai for the road in onze handen gestopt krijgen, the real stuff en geen commercieel poedertje, trekken we in een gezapig tempo verder de stad in. Dat gezapig tempo was vooral te verklaren door de vele “Instagrammable” plekjes die we passeren en dus moeten er foto’s gemaakt worden. En filmpjes. Zo passeren we o.a. door het knusse winkeltje Cirktattoo van juwelenontwerpster en tattoo-artiste Mariska Van Lissum, voor we onze volgende bestemming bereiken: Huis De Vos, een winkel waar de tijd is blijven stilstaan. Met twee schattige dametjes achter de toonbank. Je vindt er Γ lles. Allez, je moet misschien wel even zoeken. πŸ˜… Maar de dames helpen je graag. Hun specialiteit? Aalsterse vlaaien, bij de locals beter bekend als Oiljsterse vloin of Oaljsjtersen vloai. Wat maakt deze vlaai zo uniek? Er zitten mastellen in verwerkt. Sinds 2010 is de Aalsterse vlaai door VLAM officieel erkend als Vlaams traditioneel streekproduct. “Maar ik volg het originele recept niet helemaal”, drukt Marijke De Vos ons op het hart, “dat is me veel te zoet. Ik doe er wat minder suiker in.”

Aalst

Huis De Vos
Pontstraat 73 | 9300 Aalst
HuisDeVos.be

De Franse charme die we aantroffen bij Huis De Vos, die vinden we ook terug bij Lilly’s Escargots. Vergis je niet de escargots die er geserveerd worden zijn niet de Franse landslakken maar wulken, zeeslakken of β€˜scherregossen’ zoals ze in Oilsjt zeggen. Het eetkraampje “oever ’t woater” aan de Sint-Annabrug is al sinds 1936 een vaste waarde in Aalst. Snap ik! Zo’n portie uit de kluiten gewassen escargots is ideaal om een ‘fondke’ te leggen voor je een carnavalsnacht induikt, als je ’t mij vraagt.

Aalst

Lilly’s Escargots
Molendries 5 l 9300 Aalst
Facebook-pagina

Pop-up zuivelshop van Zuivelhoeve Keymeulen

Voor we onze eerste lunchplek opzoeken (jawel, we zijn foodbloggers he, aan 1 lunchplek hebben we niet genoeg), houden we halt in de pop-up store van Zuivelhoeve Keymeulen. Al generaties lang maakt de familie Keymeulen verse hoeveproducten met een hart voor mens, dier & natuur. Door een pop-up neer te poten in een van de centrumstraten van Aalst, wil het bedrijf hun (h)eerlijke hoeveproducten dichter bij de consument brengen. Het assortiment is indrukwekkend: kazen (vaste en smeerbare kazen, zachte jonge en pittige oude kazen tot smaakvolle kruidenkazen, allemaal gemaakt met hun eigen hoevemelk), zuivelproducten (zoals karnemelk, boter, yoghurt en plattekaas), desserten (van traditionele hoeverijstpap, chocomousse tot verschillende soorten tiramisu of pudding) tot en met ijs (schepijs en ijstaarten), het staat allemaal te pronken in de gigantische toonbank. Allemaal goed en wel, wij willen proeven van zoveel vakmanschap! En dat kan. Want we krijgen een mega kaasschotel mee naar onze lunchplek.

Aalst

Pop-up zuivelshop Zuivelhoeve Keymeulen
Kattestraat 55A l 9300 Aalst
Kaasboerderij.be

Let the lunch (and fun) be-gin!

Waar neemt stad Aalst ons mee naartoe om te lunchen? Naar de rooftop bar van het Tower hotel. Geen betere plek met een panoramische 360Β° view als deze! Maar voor we ons als uitgehongerde wolven op de kaasschotel van Zuivelhoeve Keymeulen en de charcuterieschotels van culinaire slagerij De Jaeger storten, moet er wel nog geaperitiefd worden. Ah jaaaa! En hoe doen we dat beter dan met een lokaal(st) aperitief: de Cockney’s Gin (klinkt niet Oilsjters, is het wel, de zowel pittige als verfrissende gin wordt gestookt door stokerij De Moor met maar liefst 15 botanicals). We maken uiteraard uitgebreid van de gelegenheid gebruik om de nodige foto’s en filmpjes te maken met de skyline van Aalst op de achtergrond.

Aalst

Tower Hotel
Vrijheidstraat 62 l 9300 Aalst
TowerHotelAalst.be

Cockney’s Gin
Lion d’Orweg 19 l 9300 Aalst
StokerijVDS.be

Aalst steekt Gent en Antwerpen de loef af met smashburgerzaak Murphy’s

Als 2de lunchplek trekken we naar Murphy’s, een smashburgerzaak. Voor wie het nu hoort donderen in Keulen, smashburgers zijn de nieuwste trend in de hamburgertent en komen overgewaaid uit LA. Bij een smashburger leg je een balletje grof gehakt rechtstreeks op een hete bakplaat. Met een plat mes – vergelijk het met de truweel van een metser – gooi je nadien het gehakt zo hard mogelijk op de bakplaat (vandaar het woord smash). Hoe platter het gehakt en hoe willekeuriger de burgervorm, hoe beter. Het is die uitzonderlijke benadering die ervoor zorgt dat jongeren zich aangetrokken voelen tot deze burgers met een hoek af. Wel, niet alleen jongeren. Ook dit 56-jarig omaatje vond deze smashburger van bio Angus Beef afgewerkt met cheddarkaas, homemade ketchup en mosterd en relish van augurkjes een ware lekkernij. Hiervoor (en voor zo’n moka in laagjes bij Philimonius) wil ik terugkomen naar Aalst!

Aalst

Murphy’s
Molenstraat 12 l 9300 Aalst
Facebook-pagina & Instagram-account

Het is Γ©lke dag carnaval in cafΓ© Den Biekerf

Hoe kan je zo’n grote hartige hap beter doorspoelen dan met een frisse pint? En waar doe je dat dan beter dan in het oudste bruine cafΓ© van Aalst, den Biekerf? Terwijl wij een Pestkop soldaat maken, het Aalsters stadsbier, een ambachtelijk blond bier van hoge gisting met een alcoholpercentage van 6.4%, zet de uitbater een paar Oilsjterse platen op en de ambiance zit er meteen goed in. Ik heb al mijn stories van mijn bezoek aan Aalst opgeslagen in een highlight op Instagram. Op een zaterdag om 14u30 zingende cafΓ©gangers? Alleen in Aalst!

Aalst

Den Biekerf
Kerkstraat 26 l 9300 Aalst
Facebook-pagina

Ik lichtte alleen de foodadresjes uit in mijn blog, maar vergeet tijdens je bezoek niet om zeker ook eens langs te gaan in Utopia, de bekroonde bibliotheek van Aalst en in Cimorne, een ontmoetingsplaats in een historisch kader, broedplaats voor vakmanschap en creativiteit, een uitzonderlijke plek in het hart van Aalst.

Rest mij dan alleen nog Laurien van Visit Aalst en Anniek van Tafelklap te bedanken voor de uitnodiging en hun hartelijke ontvangst. En Liesbeth van Lizzylizzblog voor de groepsfoto en de leuke foto van mezelf met de mannen van Blogvivant.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.472 andere abonnees

ARCHIEF

10 Reacties

 1. Marinette

  Voor mij een onbekende stad Aalst ( niet qua naam) maar door uw mail zal daar snel verandering in gaan komen
  Bedankt voor de tip!
  Ook als ambassadeur voor Aalst meer dan geslaagd!

  Antwoord
 2. Arjan te Hoonte

  Ik mis de heerlijke aalster bieren van De Glazen Toren?

  Antwoord
  • Myriam Minne

   Alle klachten moet je sturen naar Visit Aalst πŸ˜€ Ik did go with the flow!

   Antwoord
  • Myriam Minne

   Een dag om in te kaderen en nog lang van na te genieten!

   Antwoord
 3. Liesbeth

  Een mooi verslag Myriam van een fantastische dag in Aalst πŸ™Œ

  Antwoord
  • Myriam Minne

   Merci, lieverd! Jij bedankt voor je gezelschap en de mooie foto’s! x

   Antwoord
 4. Anniek Chiau

  Wat een fijn verslag Myriam. Het doet mij de dag helemaal opnieuw beleven en doet mij zelfs nagenieten. Bedankt voor je komst en de fijne babbels onderweg. Tot gauw (in Aalst) want je weet nu dat er meer is dan n spaghetti na t lopen.

  Antwoord
  • Myriam Minne

   ’t zal wel zijn! Subiet wil ik alleen nog naar Aalst komen voor een koffie, een smashburger en een pint en wil ik helemaal niet meer lopen!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Aalst, meer dan stad van ajuinen en voil jeanetten

by Myriam Minne time to read: 5 min
10